Sari direct la conținut

Cele patru puncte cheie ale summitului climatic din Emiratele Arabe

HotNews.ro
Schimbari climatice, Foto: Nitsuki, Dreamstime.com
Schimbari climatice, Foto: Nitsuki, Dreamstime.com

Angajamentul de a da tot ce-i mai bun, „pentru că pe planetă au mai rămas doar linii roșii”, impulsul de „a depăși suspiciunile obișnuite”, cu o invitație către China de „a face parte din soluție și nu din problemă”, propunerea unei taxe pe emisiile din aviație.

Într-un interviu acordat unui grup de ziare, comisarul european pentru Acțiune climatică, Wopke Hoekstra, subliniază spiritul cu care va participa la COP28.

„Este un moment crucial pentru acțiunea climatică. Pozițiile țărilor sunt foarte îndepărtate unele de altele, dar lumea trebuie să accelereze. Începând cu o ambiție mai mare în atenuare, triplând energia regenerabilă, dublând eficiența energetică, punând la dispoziție finanțările”, comentează Hoekstra.

1 Bilanțul global: Potrivit articolului 14 din Acordul de la Paris, la fiecare cinci ani, țările semnatare trebuie să efectueze o revizuire cuprinzătoare a acțiunilor întreprinse pentru a limita creșterea temperaturilor. La COP28 se va desfăşura partea finală a evaluării, care va fi baza pentru definirea următoarelor angajamente.

2 Combustibilii fosili: În centrul conferinţei se va afla lupta împotriva combustibililor fosili. La Glasgow, SUA, UE și sudul lumii și-au luat angajamentul pentru o reducere treptată. La Sharm el-Sheikh, 80 de țări au votat pentru eliminarea treptată, însă refuzul statelor exportatoare de petrol a blocat propunerea: acum vor încerca din nou în Dubai.

3 Diviziunea dintre Nord şi Sud: Cel mai important rezultat al COP27 a fost unda verde dată pentru crearea fondului. Care acum, trebuie să devină operațional. În Dubai, comisia care a lucrat în ultimul an la dosar va prezenta o propunere care ar putea rămâne suspendată din cauza rupturii dintre nordul și sudul lumii.

4 Adaptarea: Acordurile de la Paris prevăd definirea unui obiectiv clar privind adaptarea, obiectiv care nu a fost realizat încă şi care este o prioritate a Sudului lumii care suportă cele mai puternice efecte ale încălzirii globale.

Țările sărace cer ca fondurile să fie dublate, în timp ce SUA și UE acordă prioritate luptei împotriva emisiilor, potrivit Avvenire, citat de Rador Radio România. (foto: Nitsuki, Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro