Sari direct la conținut

Centru de comandă la Moscova, centru operațional la Chișinău. Cum a intervenit Rusia în alegerile din Republica Moldova. Rolul oligarhului Roman Abramovici

HotNews.ro
Centru de comandă la Moscova, centru operațional la Chișinău. Cum a intervenit Rusia în alegerile din Republica Moldova. Rolul oligarhului Roman Abramovici
Alegeri în Republica Moldova. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Rusia a susținut crearea unui mecanism complex de influențare a alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru aderarea la UE din Republica Moldova, arată un raport al Serviciului de Informații și Securitate, dat publicității joi.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a prezentat joi în parlament un raport care prezintă fraudele electorale identificate în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional pentru aderarea la UE.

Ambele scrutine au fost câștigate la limită de forțele pro-europene, președinta Maia Sandu având nevoie de al doilea tur de scrutin pentru a se impune în alegerile prezidențiale, în fața lui Alexandr Stoianoglo.

SIS spune că, de comun cu autoritățile naționale și partenerii externi, a „reacționat prompt și instantaneu” pentru a preîntâmpina și combate imixtiuni externe și alte riscuri proeminente legate de procesul electoral.

Drept urmare, a fost identificată și contracarată activitatea unor pseudo-observatori implicați în monitorizarea alegerilor, au fost prevenite și anihilate atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale, preîntâmpinate acțiuni subversive de perturbare a ordinii publice, documentate cazuri de cumpărare a voturilor și dejucate planuri de compromitere a activităților secțiilor de vot din străinătate (scenariul alertelor false cu bombă), scrie Ziarul de Gardă.

Totodată, SIS a atras atenția asupra riscurilor de securitate generate de exploatarea de către Rusia și aliații săi a operațiunilor informaționale în Republica Moldova.

Potrivit serviciului de informații, Rusia s-a implicat direct în propagandă și distribuirea dezinformării. Drept exemplu, instituția a identificat o rețea care, în anul 2024, a distribuit sistematic narative pro-Kremlin (inclusiv pro-război), prin intermediul rețelelor Telegram, Tiktok și YouTube”, mai notează SIS.

Șapte vectori prin care a acționat Rusia în Republica Moldova, potrivit SIS

Potrivit SIS, influența externă în anul 2024 s-a realizat cu utilizarea platformelor, agenților de influență şi instrumentelor tipice unei imixtiuni hibride.

Platformele principale utilizate au fost entitatea Evrazia (organizație aflată pe lista de sancțiuni a UE pentru activitatea sa de propagandă, dar și pentru rolul jucat în canalizarea dinspre Șor și o bancă rusească a banilor destinați unor persoane din autonomia găgăuză, n.r.) şi aşa numitul bloc politic „Victorie”.

Agenții de influență, spune raportul, au fost şi rămân grupul criminal organizat „Șor”, persoanele afiliate acestuia şi alte persoane aflate sub sancțiuni internaționale, dar şi date în căutare națională şi internațională, spune raportul.

Instrumentele utilizate includ finanţări clandestine de către centrele subversive externe, dezinformare, corupție, finanțarea ilegală a campaniilor electorale, tentative de destabilizare, acțiuni de sabotaj şi altele, spune raportul.

Potrivit SIS, imixtiunea rusă a fost exercitată pe multipli vectori, printre care:

  • amplificarea tendințelor radicale, de natură separatist-autonomistă;
  • propagandă şi dezinformare;
  • exploatarea factorului ecleziastic;
  • ingerința în procesul electoral din Republica Moldova;
  • operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse;
  • exploatarea elementelor de crimă organizată;
  • şantajul energetic.

Centru de comandă în Rusia, sub coordonarea lui Șor

Potrivit datelor obținute de SIS, la Moscova a fost instituit un centru operațional de comandă, sub coordonarea autorităților ruse, inclusiv FSB, care avea drept obiectiv primordial compromiterea referendumului constituțional pentru aderarea la UE și a scrutinului prezidențial.

SIS spune că acest centru era cordonat de Ilan Șor (condamnat definitiv în Republica Moldova la 15 ani de închisoare, dat în căutare şi aflat sub sancţiuni internaţionale pentru spălare de bani şi tentative de destabilizare a Republicii Moldova), care s-a stabilit la Moscova.

În acest scop, Rusia l-ar fi desemnat pe condamnatul fugar Ilan Șor drept conducător al acestui grup criminal, oferindu-i acestuia „tot spectrul de instrumentar necesar”: resurse financiare, mediatice, umane, logistice, tehnice, precum și suportul contrainformativ, spune raportul SIS.

Un centru operațional a fost instituit la Chișinău, unde se afla staff-ul executiv – responsabil de aspectele juridice, relații publice, coordonarea lucrului cu tinerii, organizare şi logistică dar şi instruirea vorbitorilor în cadrul întâlnirilor electorale.

Raportul Serviciului de Informații și Securitate

În cadrul acestuia au fost instruiți peste 100 de „vorbitori” repartizați per organizații teritoriale. De asemenea, au fost instituite 119 celule teritoriale, fiecare organizație teritorială având drept obiectiv să recruteze activiști. Obiectivul stabilit per raion era de 1.500 de persoane, spune SIS.

Raportul spune că 33.000 de activiști au fost recrutați. Activiştii, precizează SIS, aveau obiectivul de a recruta şi înregistra câte 5-10 persoane care vor fi potențiali votanți mobilizați în schimbul unei sume de bani pentru un candidat. Activiştii erau remunerați cu câte 2.000 de lei lunar, iar pentru luna octombrie – 3.000 lei per activist.

În vederea stabilirii pe teritoriul Republicii Moldova a forței executorii a organizației piramidale, în aprilie 2024, patru dintre partidele-extensii controlate de Ilan ȘOR au fost convocate la Moscova, fiind unificate în cadrul blocului „Victorie”.

Organizația menționată este coordonată de tehnologi politici din cadrul Partidului rus de guvernare „Edynaia Rossia”, iar pe teritoriul Republicii Moldova nu are nici un statut juridic, spune SIS.

Legătura cu Abramovici

Potrivit SIS, în domeniul juridic au fost sesizate date privind sprijinul acordat avocaților blocului Victorie de către Rola Brentlin – care ar fi ajutor al oligarhului rus Roman Abramovici.

În raport, SIS evidențiază și legăturile lui Ilan Șor cu Roman Abramovici:

  • La 06.11.2023, Ilan ȘOR s-ar fi deplasat în Turcia, iar ulterior în Rusia unde s-a întâlnit cu Roman ABRAMOVICI.
  • Ilan ȘOR ar fi părăsit teritoriul statului Israel cu un avion privat ce i-ar aparține oligarhului rus Roman
    ABRAMOVICI.
  • În Centrul Cultural Evreiesc „ZHUKOVKA” din Rusia (cel mai mare centru comunitar evreiesc), construit de către Roman ABRAMOVICI şi apropiații săi – pe un stand este indicat şi numele Ilan ȘOR în calitate de finanțator al proiectului.
  • Casa în care ar locui la moment Ilan ȘOR în Rusia, precum şi autoturismul utilizat de către acesta, i-ar fi fost oferite de către Roman ABRAMOVICI.

Rolul Evrazia

SIS a detaliat și rolul jucat de organizația Evrazia în timpul alegerilor.

„Evrazia” este o organizație non-comercială, care există doar în câmpul legal al Federației Ruse şi este supusă sancțiunilor internaționale. Ilan ȘOR este membru al consiliului de conducere, iar prin intermediul EVRAZIA acesta coordonează proiecte de influență subversivă contra RM, spune raportul.

Raportul Serviciului de Informații și Securitate

Potrivit SIS, obiectivele activităților realizate pe teritoriul RM de către „Evrazia” sunt:

  • proiectarea soft-power, implicit prin promovarea a.n. concept „Russkiy Mir” (inclusiv cu
    atragerea mediilor ecleziastice (preoți));
  • cooptarea tinerilor prin organizarea vizitelor acestora la diverse programe în Rusia;
  • identificarea şi atragerea persoanelor predispuse la acțiuni de destabilizare;
  • acționarea în vederea deturnării parcursului european al RM;
  • eludarea sancțiunilor internaționale prin intermediul organizațiilor intermediare;
  • platformă de finanțare ilegală a partidelor politice.

Sub paravanul anumitor proiecte, „Evrazia” a realizat finanțarea transportării cetățenilor moldoveni (în special membri şi simpatizanți ai blocului Victorie) la Moscova unde erau instruiți în diferite modalități de activitate cât şi de ideologizare, spune raportul.

În cadrul instruirilor au fost implicați instructori/experți politici originari din Federația Rusă, Republica Belarus și state din Asia Centrală. Printre vorbitori la aceste evenimente a fost sesizată implicarea organizației de tineret a partidului de guvernare din Rusia dar şi propagandişti şi ideologi ruşi.

Sute de preoți au ajuns în Rusia pe această filieră, spune raportul.

Călătoriile au avut drept scop convingerea clericilor de a se implica în influențarea alegerilor prezidențiale și a referendumului.

Ajunşi la Moscova clericilor li s-a propus să semneze un contract cu „Evrazia” pentru a li se oferi un card bancar cu sistem rusesc de plăţi „Mir”, pentru a primi ajutor din partea Patriarhiei Ruse. La revenire acestora le-a fost promisă remunerarea din partea „Evrazia” în sumă de 1000 USD, spune raportul SIS.

Acțiuni de destabilizare

Nu a fost doar componenta „soft”. SIS spune că în perioada 19-24 iunie, 115 tineri din Republica Moldova mobilizați de blocul „Victorie” (sub acoperirea proiectelor Evrazia), au fost instruiți pe un poligon din Moscova asupra metodelor și tehnicilor de organizare și moduri de comportament în timpul acțiunilor de protest.

Raportul precizează că parte dintre tinerii antrenați în taberele din Moscova au fost implicați în realizarea măsurilor cu caracter destabilizator din luna septembrie:

  • Un grup de persoane au aruncat cu pietre în geamuri și au stropit cu vopsea intrarea la „Teleradio Moldova”.
  • Un grup de persoane au aruncat cu pietre în geamuri și au stropit cu vopsea intrarea la Curtea supremă de Justiție.
  • Un grup de persoane afiliate blocului „Victorie” au aruncat cu ouă și au stropit cu vopsea intrarea în sediul CEC.
  • Un grup de persoane originare din Găgăuzia au stropit cu vopsea intrarea în sediul Ministerului Muncii.
  • Aceleaşi două persoane au stropit cu vopsea intrarea în sediul Guvernului. Aceştia au comunicat că au fost recrutați pentru a vandaliza edificiile contra 5.000 Euro.
Raportul Serviciului de Informații și Securitate

O parte dintre tinerii aleşi pentru deplasarea la Moscova, au fost selectaţi pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă desfășurate în Bosnia și Herțegovina (tabără în pădure în proximitatea Banja Luka), unde erau antrenați în calitate de provocatori ce urmau să organizeze proteste şi să participe la acțiuni violente, radicale şi extremiste, spune SIS.

Principalul coordonator al acestor acțiuni este cetățeanul rus Konstantin GOLOSKOKOV, care a beneficiat de suportul lui Mikhail POTEPKIN (persoană supusă sancțiunilor internaționale, cunoscut pentru conexiunile cu Evghenii PRIGOJIN, ex-lider „WAGNER”).

Cum ajung banii în Moldova

Pe parcursul anului 2024, grupul criminal organizat (ȘOR), spune raportul SIS, s-a aflat într-un proces permanent de identificare a mecanismelor camuflate de introducere în țară a surselor băneşti fiind documentate următoarele:

− Transportarea organizată a numerarului din Rusia în Republica Moldova de către aşa-numiţi cărăuşi şi persoane asociate. Această modalitate este investigată de Poliție, Procuratură şi Serviciul Vamal.
− Transferuri băneşti din Rusia operate prin intermediul conturilor bancare de la „PROMSVYAZBANK” (aflată sub sancţiuni internaţionale) – sistemul rusesc de plăți МИР, cu transferarea sumelor prin intermediul platformelor de plăți din Uzbekistan; transferuri P2P prin platforme de plăți şi bănci din Asia Centrală, sisteme de remiteri băneşti, precum: „Zolotaya Korona”.
− De la lansarea platformei „EVRAZIA” din Moscova, o atenție sporită a fost acordată regiunilor Republicii Moldova conduse de persoane afiliate lui Ilan ȘOR – UTA Găgăuzia, Taraclia şi Orhei.

Administrația acestora au semnat contrate trilaterale cu „EVRAZIA” şi „PROMSVYAZBANK ”, pentru recepționarea surselor financiare, de fapt fiind un mod de a camufla finanțarea ilegală şi coruperea electorală.

Beneficiarii dispuneau de conturi bancare la „PROMSVYAZBANK”, care au fost deschise fără prezenţă fizică, datele personale (paşapoartele) fiind ilegal colectate centralizat de grupul ŞOR şi remise la Moscova.

SIS mai spune că activiștii grupării Șor care nu-și pot retrage singuri banii „sunt remunerați de către preşedinții OT cu bani cash – până la 50% din suma transferată, restul banilor fiind reținuți de preşedinți pentru ajutorul acordat extragerii banilor”.

SIS arată că pentru lichefierea banilor primiți de la banca rusească, sunt utilizate serviciilor unor persoane fizice care ar fi jucat rolul de „prestatori de intermediere şi lichefiere a transferurilor din Rusia”. Acești așa-numiți „prestatori” „dețin instrumente necesare efectuării acestor operațiuni, în speță: carduri bancare emise de băncile comerciale din RM şi/sau prestatori de servicii de plată, atât pe numele acestora cât şi pe persoane interpuse, carduri emise peste hotare, de bănci din Federația Rusă, state din Asia Centrală şi aplicații mobile de accesare a conturilor de la distanță”, se arată în raportul SIS.

SIS susține că a documentat cazuri de utilizare a platformelor de schimb de criptomonede Binance și Bybit. SIS notează că ultima asigură posibilitatea de a transfera mijloacele băneşti de pe cardurile ruseşti către carduri din R. Moldova.

Motivația financiară este folosită pentru atragerea cetățenilor din RM şi diasporă într-o rețea controlabilă, pentru a exploata opțiunea electorală a acestora în ziua alegerilor, spune raportul SIS.

Potrivit evaluărilor, această rețea la moment ar include circa 100.000-130.000 persoane, având dezideratul de a atrage până la peste 300.000 cetățeni – ceea ce constituie o masă critică prin care pot fi deturnate rezultatele. Organizarea şi gestionarea rețelei are loc în format fizic (coordonatori centrali, pe regiuni şi din FR) şi on-line – grupuri pe rețelele cunoscute de socializare, precizează documentul.

Acțiuni pe rețelele sociale

SIS a menționat că autoritățile moldovene, în parteneriat cu partenerii externi, au contracarat atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale, au identificat rețele de observatori falși, au dejucat planuri de perturbare a alegerilor și au prevenit tentative de cumpărare a voturilor.

Raportul mai arată că Federația Rusă a folosit intens platformele sociale pentru propagandă. În 2024, o rețea de conturi de pe Telegram, TikTok și YouTube a distribuit narative pro-Kremlin, inclusiv mesaje de susținere a războiului.

În acest sens, SIS a identificat o rețea care la nivelul anului 2024 distribuie sistematic narative pro-Kremlin (inclusiv pro-război) formată din:

Raportul Serviciului de Informații și Securitate

− peste 160 de canale Telegram (110 care reflectă exclusiv situația sociopolitică din RM şi sunt administrate fie de actori anonimi, fie de blogeri/influenceri pro-Kremlin), celelalte 50 din FR
− peste 90 canale Tik-Tok,
− peste 70 grupuri/conturi Facebook
− 43 boți Vkontakte (scrierea automatizată de comentarii)

Potrivit SIS, analiza narativelor de bază promovate prin intermediul publicațiilor sponsorizate ale proiectului „ȘOR” stabilește următoarele subiecte țintă:

– Interferențe în suveranitate, procesele electorale (atitudini antiguvernamentale şi
nesupunere civică)
– Lansarea mesajelor anti-Occident, anti-UE, anti-referendum
– Promovarea imaginii Federației Ruse / Uniunii Economice Eurasiatice
– Alimentarea fricii față de război versus militarizarea Republicii Moldova
– Proiecte sociale și politice ale lui Ilan ȘOR versus degradarea social-economică a RM şi
denigrarea instituțiilor statului şi a puterii legal alese.

Acuzațiile Chișinăului

După primul tur al prezidențialelor și referendumului privind aderarea la UE din 20 octombrie, președinta Maia Sandu a acuzat „grupări criminale și forțe străine” de implicare în procesul electoral.

Autoritățile de la Chișinău au spus că Ilan Șor a creat cu ajutorul complicilor din țară o rețea extinsă de cumpărare a voturilor, cu ajutorul căreia poate direcționa zeci de mii de buletine de vot spre favoriții săi. Zeci de milioane de euro pentru aceste scopuri, susțin cei de la Chișinău, au intrat în țară cu ocazia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Conform anchetei, organizaţia Şor a mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a influenţa votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancţionată internaţional. Procurorii estimează că numărul celor implicaţi ar putea depăşi 300.000, iar în perioada septembrie-octombrie au fost identificaţi 39 de milioane de dolari care au circulat prin reţea.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Rusia „a fost acuzată fără dovezi” de amestec în afacerile interne ale Moldovei și a acuzat, la rândul său, partenerii occidentali ai puterii de la Chișinău de „amestec în procesul electoral”.

În timpul prezentării raportului în cadrul parlamentului, directorul SIS Alexandru Musteaţa a avertizat că Federaţia Rusă va încerca să obţină controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova anul viitor, când urmează să aibă loc alegeri parlamentare.

Potrivit oficialului, pentru a-şi atinge scopul, Moscova va încerca să infiltreze în mediul politic persoane şi entităţi afiliate sau aflate sub controlul său.

„Strategia lor a fost, este și va fi și în 2025 infiltrarea în mediul politic a persoanelor și entităților afiliate sau controlate, inclusiv acoperit de către Federația Rusă, în scopul obținerii controlului asupra Parlamentului și, respectiv, a celorlalte instituții din țară. Această strategie mizează pe corupție politică și electorală, dezinformare și manipulare, dar și acțiuni stradale și dezordine”, a menționat el.

INTERVIURILE HotNews.ro