Sari direct la conținut

Rusia va încerca să preia controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova în 2025, arată un raport al Serviciilor moldovene de Informații

HotNews.ro
Alexandru Musteață, directorul SIS, Foto: captură Facebook - Serviciul de Informații și Securitate
Alexandru Musteață, directorul SIS al Republicii Moldova, Foto: captură Facebook - Serviciul de Informații și Securitate

Federaţia Rusă va încerca să obţină controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova anul viitor, când urmează să aibă loc alegeri parlamentare, a declarat joi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, relatează NewsMaker.

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a prezentat în plenul legislativului un raport despre implicarea Federaţiei Ruse în alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din 2024 prin intermediul organizaţiei criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Şor.

Potrivit oficialului, pentru a-şi atinge scopul, Moscova va încerca să infiltreze în mediul politic persoane şi entităţi afiliate sau aflate sub controlul său, scrie NewsMakwer.

„Strategia lor a fost, este și va fi și în 2025 infiltrarea în mediul politic a persoanelor și entităților afiliate sau controlate, inclusiv acoperit de către Federația Rusă, în scopul obținerii controlului asupra Parlamentului și, respectiv, a celorlalte instituții din țară. Această strategie mizează pe corupție politică și electorală, dezinformare și manipulare, dar și acțiuni stradale și dezordine”, a menționat el.

Milioane de euro pentru fraudarea alegerilor prezidențiale

Autoritățile de la Chișinău spun că Ilan Șor, oligarhul fugar, condamnat de o instanță moldovenească și care trăiește acum la Moscova, a creat cu ajutorul complicilor din țară o rețea extinsă de cumpărare a voturilor, cu ajutorul căreia poate direcționa zeci de mii de buletine de vot spre favoriții săi.

Zeci de milioane de euro pentru aceste scopuri, susțin cei de la Chișinău, au intrat în țară cu ocazia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Conform anchetei, organizaţia Şor a mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a influenţa votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancţionată internaţional. Procurorii estimează că numărul celor implicaţi ar putea depăşi 300.000, iar în perioada septembrie-octombrie au fost identificaţi 39 de milioane de dolari care au circulat prin reţea.

Centru de comandă operațional la Moscova

Ziarul de Gardă relatează că, potrivit directorului SIS, în Federația Rusă, orașul Moscova, a fost instituit un centru operațional de comandă, sub coordonarea autorităților ruse, care avea drept obiectiv primordial compromiterea referendumului republican și a scrutinului prezidențial. În acest scop, „factorul rus” l-ar fi desemnat pe condamnatul fugar Ilan Șor drept conducător al acestui grup criminal, oferindu-i acestuia „tot spectrul de instrumentar necesar”: resurse financiare, mediatice, umane, logistice, tehnice, precum și suportul contrainformativ.

INTERVIURILE HotNews.ro