Sari direct la conținut

Cercetatorii au descoperit legatura dintre oamenii impresionati de citatele "profunde" si inteligenta scazuta

HotNews.ro

Un studiu recent a descoperit ca persoanele receptive la mesajele pseudo-profunde, citate cu rezonanta intelectuala, au un grad redus de inteligenta, sunt mai putin reflective si predispuse sa creada in teorii conspirationiste, in paranormal si medicina alternativa, scrie The Telegraph.

Doctorandul Gordon Pennycook impreuna cu o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Waterloo din Ontario, Canada, au publicat un studiu intitulat „Despre receptarea si detectarea aberatiilor pseudo-profunde”.

In lucrare se aminteste faptul ca „desi citatul poate parea sa implice un fel de inteles cu potential profund, de fapt este o simpla colectie de termeni la moda alaturati aleatoriu intr-o propozitie ce-si pastreaza structura sintactica”.

Pennycook a folosit un site wob ce genera aleatoriu astfel de propozitii pseudo-profunde dintr-un set de cuvinte. Site-ul serveste astfel o serie de aforisme „intelepte” precum „Viata asta nu e nimic altceva decat descoperirea unui salt cuantic al rejuvenarii mitice” sau „Noi suntem la intersectia dintre transformare si dorinta”.

Aproximativ 300 de subiecti ai experimentului au fost invitati sa noteze profunzimea acestor citate pe o scara de la 1 la 5. Acestora li s-a cerut sa diferentieze intre citate filozofice, aberatii si propozitii mondene.

Majoritatea au recunoscut propozitiile mondene ca atare, insa au acordat aberatiilor calificative asemanatoare cu cele pe care le-au primit mesajele postate pe Tweeter de Deepak Chopra, promotor al medicinei alternative si formelor populare ale spiritualitatii, spre exemplu.

In plus, cercetatorii au cautat o serie de caracteristici de personalitate, examinand cum se raporteaza participantii la ei insisi si la lumea din jurul lor.

Concluziile lucrarii sunt ca cei mai receptivi la aberatii (si care tind sa le atribuie calificative inalte) erau „mai putin reflexivi, avand o abilitate cognitiva scazuta si sunt predispusi la confuzii ontologice si la ideatii conspirationiste”. In plus, acestia tind sa „aiba credinte religioase si paranormale si sa se orienteze spre medicina alternativa”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro