Toni Greblă a fost revocat din funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente. S.O.S. România, POT și un senator AUR au votat împotriva revocării sale – VIDEO

Toni Greblă a fost revocat, vineri, din funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), după votul din plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului. Coaliția de guvernare a decis, miercuri, schimbarea din funcție a lui Toni Greblă, invocând pentru demiterea acestuia anchetele Snoop.ro: salariul majorat încasat ilegal și închirierea unui sediu nou pentru Biroul Electoral Central.
Împotriva revocării lui Toni Greblă din fruntea AEP au votat parlamentarii S.O.S. România și POT și un senator AUR.

Toni Greblă a fost revocat de Parlament din funcția de președinte AEP. Din 394 de parlamentari, 267 au votat pentru, 56 contra, și 71 s-au abținut.

În Parlament a început votul pentru demiterea din fruntea AEP a lui Toni Greblă.
În timpul dezbaterilor, nemulțumiți de timpul alocat și de luarile de cuvânt stabilite de președintele Camerei Deputaților, parlamentarii POT și S.O.S. România au mers la președintele Camerei sa își exprime nemulțumirile. După câteva minute de contre, cuvântul i-a fost dat, pentru 30 de secunde, unei parlamentare de la S.O.S. România, după ce POT a renunțat la timpul alocat parlamentarilor săi.
Parlamentara S.O.S. România a spus ca cererea de revocare a lui Greblă a fost întocmită ilegal. În tot acest timp, Greblă a asistat la întreaga scenă.
„Revocându-l astăzi pe domnul Greblă alegerile următoare pot fi contestate, pentru că schimbați regulile în timpul jocului”, a spus aceasta.
Anterior, Comisiile Juridice reunite din Camera Deputaților și Senatului au decis, azi, prin vot revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente.
Raportul de revocare din funcția de președinte al AEP a primit 39 de voturi „pentru” și patru voturi împotrivă.
Toni Greblă, 71 de ani, a devenit președinte al Autorității Electorale Permanente în martie 2023, la propunerea PSD, fiind susținut și de PNL. Mandatul său era de opt ani.
Coaliția de guvernare formată din PSD-PNL-UDMR-minorități a decis, miercuri, schimbarea din funcție a lui Toni Greblă. Primul pas spre demiterea sa a fost votul de vineri din Comisiile Juridice reunite. Pe lângă majoritatea parlamentară, reprezentanții AUR au anunțat că au votat pentru înlăturarea lui Toni Greblă din fruntea Autorității.
Avertisment pentru parlamentari
Toni Greblă i-a avertizat pe parlamentari că schimbarea sa din funcția de președinte al AEP ar putea influența alegerile prezidențiale din 4 și 18 mai, deoarece este membru al Biroului Electoral Central.
Nadia Cosmina-Cerva, senatoare SOS, a susținut că solicitarea care îl privește pe Toni Greblă, venită din partea președintelui Camerei Deputaților, nu este conform regulamentului.
„Domnul Toni Greblă, în luna martie 2023, la 2 zile după ce a fost numit în această funcție, și-a stabilit indemnizația lunară cu nerespectarea legii, prin raportare la nivelul salariului minim brut în plată la data numirii (3.000 lei), deși indemnizațiile erau înghețate la nivelul cuantumului de 2.080 lei, valoarea sumelor încasate necuvenit pentru anii 2023 – 2024 fiind constatată și stabilită de către auditul Curții de Conturi a României’, se arată în solicitare președintelui Camerei Deputaților, Ciprian Șerban pentru demiterea lui Toni Greblă.
Majorare de salariu ilegală
Snoop.ro a dezvăluit în exclusivitate pe 28 august 2024 că Toni Greblă și-a majorat ilegal salariul și diurnele printr-un Ordin pe care l-a semnat în prima zi în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente. Curtea de Conturi a constatat că Toni Greblă a avut venituri încasate ilegal și i-a cerut să returneze sumele încasate suplimentare: aproape 24.000 de euro. Președintele AEP a început să returneze banii încasați ilegal după raportul Curții de Conturi.
Toni Greblă recunoaște că a semnat în prima zi Ordinul prin care și-a majorat ilegal salariul, dar s-a apărat spunând că alți directori din instituție au semnat înaintea sa documentul.
„Am restituit suma încasată ca urmare a interpretării eronate a legii”, a spus Greblă în fața parlamentarilor din Comisiile Juridice.
Sediu cu probleme
Al doilea motiv invocat de Coaliția de guvernare a fost închirierea unui nou spațiu pentru Biroul Electoral Central deși exista un spațiu în care își putea desfășura activitatea.
Snoop.ro a dezvăluit în mai 2024, că o înțelegere între Toni Greblă și Șerban Mihăilescu, consilier la Camera de Comerț, a dus la închirierea sediului de la Romexpo. Șerban Mihăilescu a negat orice implicare, dar el a fost contrazis chiar de președintele AEP, care a recunoscut discuțiile.
Reprezentanții USR au insistat că Autoritatea Electorală Permanentă nu și-a îndeplinit datoria de a verifica finanțele candidaților la prezidențiale, fiind invocată campania lui Călin Georgescu cu zero lei.
„Care sunt activitățile de verificare desfășurate în privința candidatului Călin Georgescu, ați avut posibilitatea să constatați că are zero finanțare”, a fost întrebarea adresată de Simona Spătaru, senatoare USR.
Greblă a spus că AEP s-a sesizat că „ceva nu este în regulă și s-a sesizat prin solicitări făcute către ANAF pentru a verifica dacă ar putea să apară și numele candidatului sau mandatarului sau în vreo tranzacție”. El a adăugat că a sesizat și Parchetul General după încheierea campaniei electorale. Președintele AEP a declarat că a discutat și cu televiziunile pentru a vedea dacă s-a plătit pentru campania lui Călin Georgescu.
„Producătorul materialului de publicitate politică (n.r. – pentru Călin Georgescu) a declarat că a fost realizat peste orele de program și nu a fost plătit și au fost voluntari”, le-a transmis Greblă parlamentarilor.
„Domnul Toni Greblă este o rușine pentru AEP, sper să nu-l mai vedem” a fost poziția deputatului USR Alexandru Dimitriu, care l-a acuzat pe Greblă că a blocat organizarea alegerilor pentru primăria sectorului 5 când era prefectului Capitalei.
Votul final în privința lui Toni Greblă revine plenului Parlamentului convocat pentru ziua de vineri. Președinte interimar al AEP va deveni vicepreședintele Zsombor Vajda, dacă deputații și senatorii vor vota revocarea lui Toni Greblă.
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare a cererii privind revocarea din funcţie a preşedintelui AEP, Toni Greblă.
Au votat „pentru” 39 de parlamentari, patru „împotrivă”, iar unul s-a abţinut.
Raportul comisiilor urmează să intre în dezbatere şi să fie supus votului în plenul reunit al Parlamentului, care începe la ora 11:00
„Nu, nu mi se pare deloc normal ca președintele AEP, pentru niște alegații foarte vagi, să fie demis acum, când a început procesul electoral”, a declarat Greblă în ședința comisiei juridice în care se discută raportul de revocare.
De asemenea, el le-a prezentat parlamentarilor un dosar cu răspunsuri la fiecare punct aflat pe lista motivelor care stau la baza deciziei de revocare a sa din funcția de președinte al AEP.
Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului s-au reunit, vineri, pentru a discuta și a elabora un raport cu privire la solicitarea de revocare din funcție a președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
Ședința se desfășoară cu accesul presei în sală, iar Toni Greblă este și el prezent.
Potrivit unor surse parlamentare citate de Agerpres, Comisiile juridice urmează să îl propună pentru funcția de președinte interimar al AEP pe vicepreședintele instituției, Zsombor Vajda, după ce se va decide revocarea lui Greblă.
Raportul va merge apoi în plenul reunit al celor două camere care va vota dacă Toni Greblă va fi demis din fruntea AEP, a confirmat președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, pentru Agerpres.
„Domnul Greblă a fost invitat la ședința celor două comisii reunite pentru că este dreptul dumnealui să își spună punctul de vedere. Raportul va intra în ședința de plen comun de vineri”, a precizat Bogdan Ciucă.
Audierea în comisiii vine după ce liderii Coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR- minorități au decis schimbarea din funcția de președinte al AEP a lui Toni Greblă, a relatat miercuri HotNews citând surse politice.
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a transmis marți Birourilor permanente reunite propunerea de revocare a lui Toni Greblă din funcția de președinte al AEP.
„Domnul Toni Greblă, în luna martie 2023, la două zile după ce a fost numit în această funcție, și-a stabilit indemnizația lunară cu nerespectarea legii, prin raportare la nivelul salariului minim brut în plată la data numirii (3.000 lei), deși indemnizațiile erau înghețate la nivelul cuantumului de 2.080 lei, valoarea sumelor încasate necuvenit pentru anii 2023 – 2024 fiind constatată și stabilită de către auditul Curții de Conturi a României”, se menționează în solicitarea de revocare citată de Agerpres.
Potrivit documentului, calculul eronat al indemnizației lunare a avut incidență, în mod implicit, și asupra cuantumului diurnei zilnice de deplasare care se determina ca procent din indemnizația lunară.
„În anul 2024, deși exista un contract de sediu încheiat pentru funcționarea Biroului Electoral Central, amplasat în Strada Eugeniu Carada nr. 1-3, domnul Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a mutat sediul Biroului Electoral Central într-o altă locație, prin încheierea unui nou contract, grevând suplimentar bugetul Autorității Electorale Permanente și implicit bugetul de stat. Domnul Toni Greblă a dat dovadă, prin declarațiile publice și acțiunile din ultima perioadă, de o conduită incompatibilă cu funcția pe care o exercită, aducând atingere imaginii și prestigiului Autorității Electorale Permanente”, mai scrie Ciprian Șerban în solicitare.
Motivul a fost prima dată relatat de site-ul independent de investigații Snoop.ro care a scris că Toni Greblă a introdus, la cinci luni de la numire, un Memorandum pentru închirierea unui nou sediu pentru Biroul Electoral Central, instituție responsabilă de organizarea alegerilor. A fost o acțiune pe cont propriu, potrivit mărturiilor din interiorul AEP, întărite de documentele din AEP, publicate de către site-ului de investigații Snoop.
De asemenea, în august 2024, Snoop.ro a dezvăluit că Toni Greblă a încasat ilegal de la Autoritate 24.000 de euro, lucru confirmat și de controlul Curții de Conturi. Agenția Națională de Integritate a fost sesizată în luna septembrie 2023, dar nu s-a pronunțat asupra speței până în prezent. Toni Greblă a recunoscut că a semnat ordinul prin care și-a majorat ilegal salariul și a spus că i se reține din salariu ce a primit în plus.