Certificatul verde îngropat în Coaliție – Ciolacu: Este tardivă o lege cu certificatul verde / Cîțu: Decizia renunțării a fost a lui Rafila
Subiectul certificatului verde a fost îngropat în Coaliție după ce, timp de o lună, liderii PSD și PNL au facut ping-pong cu asumarea responsabilității adoptării acestuia. Marcel Ciolacu a declarat miercuri la Parlament că este tardivă o lege privind certificatul verde, în acest moment pentru că este o Ordonanţă de urgenţă în vigoare în acest sens. De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu aruncă responsabilitatea la PSD și-l acuză pe Rafila că a renunțat la discutarea acestuia în Parlament.
„Cred că am dat zeci de explicaţii, în ceea ce priveşte certificatul verde, atât eu cât şi colegii mei, cât şi coaliţia cât şi ministrul. Este tardivă o lege cu certificatul, în acest moment, este tardiv. Mai mult, ştiu că este o Ordonanţă de Urgenţă în vigoare, în ceea ce priveşte certificatul verde”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.
Președintele PSD a ținut să precizeze că nu a fost de acord cu introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă (deși, proiectul propus de Alexandru Rafila și girat de PSD conținea o astfel de prevedere). ”Eu nu am fost de acord cu aşa ceva”, a arătat Ciolacu.
De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu îi acuză pe partenerii de guvernare că decizia renunțării la proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
„Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări.
Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bineînțeles că nu aș avea nicio problemă”, a declarat Florin Cîțu într-o emisiune la Digi 24.
Dincolo de declarațiile politice cu largul concurs al președintelui Klaus Iohannis, nici PSD și nici PNL nu au dorit să-și asume responsabilitatea introducerii obligativității certificatului verde.
Tema certificatului verde a creat tensiuni în interiorul Coaliției de guvernare. Înainte de sărbători, liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat despre necesitatea introducerii certificatului COVID. Social-democrații au propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe un proiect inițiat de ministrul Sănătății Alexandru Rafila astfel încât noile reglementări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
Social-democrații sperau că prin asumarea răspunderii Guvernului să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege.
De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. Cîțu a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor de Coaliție propunerile social-democraților. Președintele PNL a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.
În acest context, președintele Klaus Iohannis, într-o discuție cu liderii Coaliției le-ar fi cerut să renunțe la obligativitatea certificatului la locul de muncă. Astfel, subiectul introducerii certificatului verde a fost închis în Coaliție.
Ulterior ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, în plin val 5 al pandemiei că certificatul nu mai este o urgență, pentru că până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou.
„Nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…”, a explicat ministrul Sănătății.