Sari direct la conținut

Chavez si Ahamedinejad: Tovarasi de arme, sa speram ca nu nucleare

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES

Sa nu subestimam impactul bufoneriei si al blufului in istorie. Cand se intalnesc liderii unor state normale, declaratiile sunt in genere relativ anodine, politicoase, prudent diplomatice si ceremonioase. Se evita glumele deplasate, politice ori de alta natura. Cand se intalnesc liderii unor regimuri revolutionar-autocratice, se fac complimente care frizeaza suprarealismul si se profereaza amenintari abia voalate. Asa a decurs vizita lui Hitler in Italia lui Mussolini. Asa decurgeau vizitele lui Enver Hoxha la Beijing. Der alte Tanz auf dem neuen Vulkan.

Tot mai amenintat si mai izolat in propria fortareata a teocratiei islamice, Mahmoud Ahmadinejad a plecat in al nu mai tin minte al catelea turneu latino-american. Se simte minunat la Caracas. Imbratisarile cu Hugo Chavez (care a vizitat Teheranul de noua ori!), fac parte dintr-un ritual al excesului bombastic si al fraternizarilor radicale. Amandoi se considera fiinte providentiale, victime ale comploturilor malefice urzite de Satanul mondial, nefastul dragon al imperialismului rapace si belicos. Chavez este convins ca doctorii yankei l-au otravit pe Simon Bolivar. Ahmadinejad neaga Holocaustul. Mai lipseste la aceste sindrofii ale delirului junele Kim Jong-un.

Despotii se amuza, fac bancuri, se joaca de-a Armaggedonul nuclear. Este simptomatic ca Ahmadinejad isi face turneul in state precum Venezuela, Nicaragua, Cuba si Ecuador. Nu va merge in Brazilia, cum ar fi impus presante imperative economice. Logica revolutiei globale anti-americane transcende logica banala a tranzatiilor economice. Intr-o combinatie halucinanta in care nu mai stii unde e tragedia si unde e farsa, revolutia islamica se contopeste sub ochii nostri cu aceea bolivariana…

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro