Sari direct la conținut

„Chiar dacă ne dă frisoane, rezultatul alegerilor din turul I dă încă o șansă democrației românești de a se salva”. Interviu cu istoricul Armand Goșu

Contributors.ro
Afisaj electoral in Bucuresti, 11 noiembrie 2024. Inquam Photos / Mălina Norocea
Afisaj electoral in Bucuresti, 11 noiembrie 2024. Inquam Photos / Mălina Norocea

Primul tur al alegerilor prezidențiale, cu surpriza Călin Georgescu, a însemnat o revoluție la urne a milioane de oameni care s-au simțit umiliți în tot acești ani. A fost un vot de protest masiv împotriva alianței useliste create în laboratoarele de la Grivco, spune istoricul Armand Goșu într-un interviu acordat Contributors.ro. „Un vot crucial, cât o revoluție. După 35 de ani, România iese din paradigma tranziției pro și anti-PSD”, afirmă Goșu.

Istoricul Armand Goșu mai spune că trăim un moment istoric, după un vot care îngroapă vechea paradigmă în care a funcționat politica în România timp de 35 de ani, pro-anti PSD/FSN.

  • „Ar fi superficial și infantil să spun că impunerea lui Georgescu a fost o operațiune rusească. Serviciile secrete ar trebui să răspundă la această întrebare”.
  • „Este o revoluție la urne, a milioane de oameni care s-au simțit umiliți în tot acești ani și cărora puterea le-a întors spatele”.
  • „Este uluitor cum s-a prăbușit tot acest plan construit de Iohannis, Ciolacu și Ciucă de a menține la putere alianța PSD-PNL”.

„SRI trebuie să răspundă la o întrebare”

Contributors.ro: Poate fi o operațiune rusească impunerea acestui candidat, dacă există caracteristici care să indice acest lucru?
Armand Goșu: Ar fi superficial și infantil să spun că a fost o operațiune rusească. Nu am date ca să fac o afirmație de o asemenea gravitate. Cred că serviciile secrete, în primul rând SRI, ar trebui să răspundă la această întrebare. Or, în campanie, SRI a spus că nu există nici fabrici de boți, trolli, ferme care să alimenteze propaganda pe rețelele sociale, spre uimirea multora dintre noi, și că SRI n-a văzut nici picior de rus, nici acțiuni ale serviciilor rusești în campania electorală din România.

Mă mai întrebați dacă sunt caracteristici comune, asemănări cu alte operațiuni ale serviciilor rusești. Da, sunt. Recent i-am văzut la lucru pe ruși în Moldova. Dar, acolo, SIS-ul moldovenesc s-a descurcat. Cu ajutor din afară, din Occident sau chiar de peste Atlantic, cum se zvonea, sau prin forțe propria, cert este că Moldova a câștigat această bătălie din lungul război hibrid purtat cu Rusia.

Printre caracteristicile comune, între ce s-a întâmplat la noi și operațiunile serviciilor rusești din alte țări (nu doar Moldova), pot să menționez:

  • propaganda de tip rusesc împotriva valorilor democratice, a Occidentului, a civilizației și culturii occidentale care s-a desfășurat nestingherită în România. Și care a crescut în intensitate în ultimele luni în contextul campaniei electorale americane, când a fost prezentată drept bătălie ideologică.
  • Propaganda anti-ucraineană, făcută parcă după punctajele primite de la Ambasada Rusiei. Am putut identifica nu doar teme ci și concepte, construcții verbale identice sau apropiate de cele difuzate de canalele oficiale ale Kremlinului.
  • Modelul de mobilizare la vot. Amintiți-vă de felul în care se făcea asta în Moldova.
  • Identificarea și exploatarea propagandistică a subiectelor care creează clivaje și a crizelor reale (politice, economice, sociale) la care clasa politică n-a găsit răspuns adecvat. Asta presupune o bună cunoaștere a situației din României. Serviciile rusești au această cunoaștere, s-a văzut în Moldova. Diplomații ruși care se pregătesc pentru spațiul românofon știu bine atât Republica Moldova, cât și România. Sunt mai bine pregătiți decât alții.

„Nu Georgescu a câștigat turul întâi al alegerilor, ci lumea a votat împotriva aroganței și a nesimțirii politicienilor”

Contributors.ro: Să ne întoacem la primul tur al alegerilor prezidențiale. E o naivitate să aruncăm întreaga vina pe Tik-Tok?
Armand Goșu: Nu stăpânesc domeniul rețelelor sociale. Doar uitați-vă la rezultatele lui Călin Georgescu în țară, a câștigat județe importante fără drept de apel. Prahova, de pildă. Sunt orașe și comune conduse de primari PSD unde nu a mai funcționat votul pe rețele de partid, cu activiști care mobilizează populația. A fost un vot de protest masiv. Este rezultatul politicilor publice ale partidelor din ultimele decenii, dar mai ales rezultatul dezastrului pe care-l lasă în urmă Iohannis și această coaliție de guvernare.

Nu Georgescu a câștigat turul întâi al alegerilor, ci lumea a votat împotriva aroganței și a nesimțirii politicienilor. A fost un vot de protest masiv, împotriva acestui duopol PSDPNL, împotriva alianței useliste create în laboratoarele de la Grivco, a cărei principală menire era salvarea unora de la pușcărie și drenarea banilor europeni în buzunarele partidelor mainstream.

Este o revoluție la urne, a milioane de oameni care s-au simțit umiliți în tot acești ani, cărora puterea le-a întors spatele în timpul pandemiei de COVID, cu restricțiile aberante impuse, cărora nimeni nu le explică de ce românii trebuie să susțină lupta Ucrainei împotriva invaziei rusești, pentru că totul e ținut la secret. Iar elita nu-și pierde timpul să explice prostimii pentru că, deh, aceasta miroase urât.

Un vot de protest, pentru că în fruntea țării sunt promovați oameni cu o școlarizare incertă, cu o cultură precară și cu o inteligență socială exersată în spatele blocurilor, în răfuielile pentru împărțirea teritoriului purtate în anii ’90 între găștile din cartiere. Astfel de oameni ocupă de aproape un deceniu principalele funcții în statul roman. Nu comunică cu românii, de afară sau din țară, pentru că nu au ce comunica, nu înțeleg mare lucru, în cel mai bun caz citesc corect de pe un prompter.

„Ce s-a întâmplat la primul tur este o veritabilă revoluție pașnică, ce fotografiază România reală”

Cine-i responsabil de această contra-selecție în România? Partidele politice? Pentru că nu pot accepta opinia larg împărtășită că SRI, SPP și alte servicii controlează chiar totul în această țară, că ele promovează oameni în politică și-i blochează pe cei care mai îndrăznesc să-și folosească creierul.

Repet, ce s-a întâmplat la primul tur este o veritabilă revoluție pașnică, care fotografiază România reală, nu cea inventată pe canalele de propagandă, unde prestează variantele românești ale trompetelor rusești, Soloviov și Kiseliov. Deci, e și un vot împotriva mass-media din România.

E un moment istoric. Acest vot îngroapă vechea paradigmă în care a funcționat politica în România timp de 35 de ani, pro-anti PSD/FSN. Pentru prima data nici PSD și nici tabăra clasică anti-PSD nu și-au trimis în finală candidații la prezidențiale. Abia acum, după aproape 35 de ani, ieșim din logica Pieței Universității.

„România, cu un președinte suveranist, se va alătura clubului pro-rus dominat de Viktor Orban”

Contributors.ro: Primul mesaj al lui Călin Georgescu a fost ca românii au votat pentru pace. Deci chiar primul mesaj e unul în care insinuează, revendică o victorie a Rusiei?
Armand Goșu: Da, și a fost salutat ca atare de presa de la Moscova. În România, în ultimii trei ani, dar și mai înainte, instituțiile statului cu responsabilități în monitorizarea și reglementarea spațiului mediatic, dar și a celor care au atribuții în domeniul securității, din motive care-mi scapă, au creat un bulevard pentru propaganda rusească în România. Rețelele rusești au fost active în a promova narative anti-ucrainene. Asta s-a întâmplat și în alte țări din UE și NATO unde propaganda rusească a reușit să mineze susținerea pe care diverse cancelarii și opinia publică o acordă Ucrainei.

Însă, spre deosebire de alte țări, o defecțiune a României ar avea consecințe dramatice pentru Ucraina. În materie de transport de muniție și tehnică militară, cereale, refugiați, susținere la UE și NATO, colaborarea cu Ucraina în consolidarea securității Republicii Moldova. Ca să nu mai spun de faptul că sudul flancului estic al NATO, cu bazele militare ale Alianței de pe teritoriul României ar putea fi compromis. Iar România, cu un președinte suveranist, se va alătura clubului pro-rus dominat de figura emblematică a lui Viktor Orban. Cine are de câștigat? Rusia, evident.

„Fie statul român este penetrat de agențiile rusești de spionaj, fie zona militarizată este incompetentă”

Contributors.ro:  Toata lumea se întreabă cum de serviciile secrete romanesti au lăsat să treacă un astfel de candidat, nu au avertizat oamenii de această influență, intromisiune rusească în alegerile românesti. Cum s-a putut întâmpla asta?
Armand Goșu: Din câte îmi amintesc, SRI a spus că nu sunt interferențe rusești, iar prim-ministrul a dat asigurări că nu există nici o probă privind contacte între liderul AUR, domnul Simion, și agenții ruși. Deci, ar fi vorba de o premieră. România este prima țară (din UE și NATO) împotriva căreia Rusia n-a purtat război hibrid. La fel de adevărat este faptul că România e printre puținele sau chiar singura țară din regiune unde nu există spioni ruși. Pentru că SRI n-a prins niciunul. Sau poate că există.

Cum e greu de imaginat că prin nu știu ce mister tocmai țara noastră se află la adăpost de agresiunea anti-occidentală a Rusiei, în condițiile în care moldovenii au luptat cu doar câteva săptămâni în urmă cu tacticile hibride ale Kremlinului și au învins, nu există decât două variante. Fie statul român, establishment-ul politic, militar, de securitate este penetrat de agențiile rusești de spionaj, fie zona militarizată este incompetentă și total ne-profesionistă. Nici nu știi ce este mai rău pentru România.

„Cred că români pot învăța din lecția Moldovei, care s-a mobilizat exemplar”

Contributors.ro: Practic „suveranismul”, să spunem așa, se arată neașteptat de puternic în România, peste 30% din voturi la alegerile acestea. Considerați că lucrurile stau chiar asa?
Armand Goșu: Chiar pe contributors.ro au apărut analize care au descris destul de corect creșterea acestui filon naționalist și suveranist. Pentru înțelegerea lui cred că trebuie să ne întoarcem la anii 1980, la comunismul târziu, naționalist și autarhic al lui Ceaușescu, de care societatea românească nu s-a vindecat niciodată cu adevărat. Ce nu bănuiam, însă, e tocmai dimensiunea acestui filon. Dar e prea devreme ca să tragem concluzii.

Chiar dacă va fi foarte dificil în turul doi, iar Călin Georgescu pleacă cu prima șansă, cred că cetățenii români pot învăța ceva din lecția Moldovei, care s-a mobilizat exemplar și a asigurat victoria candidatului pro-european, Maia Sandu.

Nu mai puțin importante sunt alegerile parlamentare de săptămâna viitoare. Apoi, după turul doi al prezidențialelor putem face o analiză și propune niște concluzii.

Este uluitor cum s-a prăbușit tot acest plan construit de Iohannis, Ciolacu și Ciucă de a menține la putere alianța PSD-PNL, înghețând scena politică românească pentru încă un deceniu. Este un miracol că nu s-a întâmplat asta.

Eu văd partea plină a paharului. Rezultatul din turul întâi, chiar dacă ne dă frisoane, dă încă o șansă reală democrației românești, așa șchioape și buboase cum este, de a se salva, tocmai în momentul în care elita politică și serviciile secrete încercau s-o omoare. Este o adevărată revoluție, de data asta la urne, și de noi depinde ca să nu ne-o mai fure nimeni, cum s-a întâmplat cu cea din decembrie ’89.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro