Chiar își dorește Putin să aducă mercenari sirieni în Ucraina? De ce ar fi o notă proastă pentru Moscova
Rusia începe să recruteze luptători pentru războiul din Ucraina din Siria, scrie presa din întreaga lume în ultimele zile. Se vorbește despre zeci de mii de „voluntari”. Experții se îndoiesc însă că trupele auxiliare din Orientul Mijlociu ar putea rezolva problemele militare ale Kremlinului din Ucraina, scrie Der Tagesspiegel.
La o reuniune televizată a Consiliului de Securitate, ministrul Apărării Serghei Şoigu i-a spus şefului statului că 16.000 de luptători din Orientul Mijlociu abia aşteaptă să fie dislocaţi de partea rusă în Ucraina. Putin l-a îndemnat pe ministru să facă totul pentru a aduce voluntarii pe front. — „Te rog, fă asta”.
Din cauza pierderilor mari în războiul din Ucraina, Moscova aduce noi soldați în zona de luptă din părți îndepărtate ale țării și încearcă din ce în ce mai mult să activeze mercenari din Siria și din companiile private de securitate, a anunțat serviciul militar britanic de informații.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului raportează că recrutarea are loc prin agențiile guvernamentale siriene și serviciile secrete din capitala Damasc, centrul economic Alep și alte orașe.
Mercenari ieftini, dar neinstruiți / Ce salarii le promite Rusia pentru a lupta în Ucraina
Potrivit presei arabe, aproximativ 40.000 de bărbați s-au înregistrat deja ca „voluntari”. Alte rapoarte vorbesc însă despre câteva mii de potențiali luptători.
Acești luptători provin fie din unități ale armatei siriene, fie din miliții pro-regim antrenate de ruși cu experiență de luptă în mediul urban, potrivit OSDO.
Într-o țară în care soldații câștigă între 13 și 32 de euro pe lună, Rusia le promite un salariu de 1.000 de euro pentru luptele din Ucraina, a raportat Observatorul.
Ei mai au dreptul la despăgubiri de 7.000 de euro pentru răni, în timp ce familiile lor vor primi 15.000 de euro dacă ar muri în luptă, a adăugat ONG-ul.
În funcție de pregătirea și cunoștințele militare ale solicitantului, salariul ar trebui să fie de până la 3.000 de dolari SUA. De asemenea, celor interesați le-ar fi fost distribuite arme, veste antiglonț și alte echipamente.
Până acum, însă, în Ucraina nu a ajuns niciun mercenar din Siria.
Danny Makki (captură youtube.com)
Danny Makki de la Institutul Orientului Mijlociu din Washington și un specialist în războiul din Siria estimează că situația economică dezolantă după unsprezece ani de război din Siria face ca mulți sirieni să fie interesați de ofertă.
Din punctul de vedere al Rusiei, sirienii sunt mercenari ieftini.
Mercenarii sirieni, replică la legiunea străină a Ucrainei
Pe lângă armata regulată, Moscova a dislocat până acum membri ai celebrei companii private de securitate Wagner și luptători pro-ruși din Cecenia în Ucraina.
De partea ucraineană, potrivit guvernului de la Kiev, peste 20.000 de oameni din peste 50 de țări s-au înscris pentru o „Legiune străină” în lupta împotriva invaziei ruse.
Este posibil ca acești „legionari” să fie motivul pentru care Moscova vorbește public despre folosirea sirienilor.
Primii luptatori ai Legiunii Internationale ucrainene Foto: Facebook
Charles Lister de la Institutul din Orientul Mijlociu consideră că declarațiile lui Șoigu despre luptătorii din Orientul Mijlociu au fost aparent o încercare de a contracara declarațiile de la Kiev despre străinii occidentali care luptă de partea Ucrainei.
În prezent, el nu vede semne ale unui transfer masiv de trupe din Siria în Ucraina.
Desfășurarea sirienilor ar fi ineficientă și o recunoaștere a slăbiciunii pentru Moscova
Mercenarii sirieni ar putea întări forțele ruse, dar Kremlinul nu se poate baza pe calitatea militară a luptătorilor din Orientul Mijlociu.
Armata siriană a fost în pragul înfrângerii de către insurgenți în 2016 și a fost salvată doar de ajutorul militar din partea Rusiei și Iranului.
Nici astăzi, regimul președintelui Bashar al-Assad nu are trupe cu experiență și echipamentul care să le permită victorii în Ucraina.
Bashar al-Assad și Vladimir Putin Foto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia Images
Ar mai interveni și alte probleme
Comunicarea și coordonarea dintre ruși și arabi pe câmpurile de luptă din Ucraina ar fi dificilă.
Sirienii vor fi desfășurați într-o țară care le este complet străină și nu vor ști cum să se orienteze.
Mai mult, implicarea acestor mercenari ar fi pentru armata rusă ca o recunoaștere a problemelor de pe frontul ucrainean.
Potrivit expertului în Orientul Mijlociu, mai există un argument împotriva desfășurării masive de mercenari sirieni în Ucraina.
„Asta ar însemna că o parte critică a trupelor lui Assad ar părăsi țara. Dacă ar fi așa, rușii ar putea uita de misiunea lor în Siria.”, adaugă el. (Der Tagesspiegel)
–
Toate evenimentele din ziua 22 a invaziei Rusiei, aici LIVETEXT pe HotNews.ro