Sari direct la conținut

China și-a mobilizat forţele navale şi aeriene după ce americanii au trimis distrugătorul USS Ralph Johnson, dotat cu rachete ghidate, în Strâmtoarea Taiwan

HotNews.ro
China și-a mobilizat forţele navale şi aeriene după ce americanii au trimis distrugătorul USS Ralph Johnson, dotat cu rachete ghidate, în Strâmtoarea Taiwan
Distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke USS Ralph Johnson (DDG 114) efectuează operațiuni de rutină în Strâmtoarea Taiwan, 9 septembrie 2023. FOTO: Mass Communication Specialist 1st Class Jamaal Liddell / AP / Profimedia

Distrugătorul american USS Ralph Johnson a pătruns joi pe o cale navigabilă sensibilă care separă Taiwanul de China, a anunţat Marina SUA, pentru a demonstra, potrivit Washingtonului, angajamentul său de a apăra „libertatea de navigaţie”, informează AFP și Agerpres.

„Călătoria distrugătorului dotat cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Ralph Johnson, a demonstrat angajamentul Washingtonului de a apăra libertatea de navigaţie pentru toate naţiunile ca principiu”, a transmis Flota a 7-a a US Navy, într-un comunicat publicat joi.

Aceasta flotă operează în Pacificul de Vest şi în Oceanul Indian.

Flota a 7-a a Marinei SUA a precizat că distrugătorul USS Ralph Johnson a efectuat un tranzit „de rutină” prin strâmtoare în conformitate cu dreptul internațional, scrie și agenția Reuters.

Ministerul Apărării din Taiwan a confirmat că nava de război americană a navigat de la sud la nord şi că „nu au fost detectate anomalii în mediul nostru”.

Beijingul denunță un „circ mediatic”

La Beijing, Armata Populară de Eliberare a numit evenimentul un „circ mediatic” şi a afirmat că „a mobilizat forţe navale şi aeriene pentru a supraveghea trecerea navei americane pe tot parcursul procesului”.

Trupele chineze „sunt în permanenţă în alertă pentru a apăra cu hotărâre suveranitatea naţională”, a transmis armata, într-un comunicat, precizând că a monitorizat situația și a trimis un avertisment în timp ce distrugătorul american naviga joi prin Strâmtoarea Taiwan.

„Trupele din teatru rămân în alertă maximă în orice moment și vor proteja cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională, precum și pacea și stabilitatea regională”, a afirmat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

Ministerul Apărării din Taiwan a afirmat în urmă cu trei săptămâni că o fregată canadiană a traversat strâmtoarea de la nord la sud, ceea ce a determinat Armata Populară chineză de Eliberare să condamne acţiunea, spunând că „acţiunile Canadei au perturbat situaţia şi au subminat pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

Beijingul pretinde suveranitatea asupra Taiwanului guvernat democratic şi afirmă că are jurisdicţie asupra căii navigabile de aproape 180 de kilometri lăţime care separă insula de China continentală şi face parte din Marea Chinei de Sud.

Guvernul taiwanez respinge revendicările de suveranitate ale Chinei și afirmă că numai locuitorii insulei își pot decide viitorul.

Navele și aeronavele militare americane tranzitează Strâmtoarea Taiwan aproximativ o dată pe lună.

Nave de război americane şi canadiene au traversat Strâmtoarea Taiwan în septembrie şi noiembrie anul trecut, determinând armata chineză să declare „stare de alertă”.

China nu a renunțat niciodată la ideea utilizării forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, notează Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro