Sari direct la conținut

China va obliga toate spitalele să ofere o procedură medicală pentru a încuraja nașterile

HotNews.ro
China va obliga toate spitalele să ofere o procedură medicală pentru a încuraja nașterile
Asistente medicale din China sfătuind o femeie însărcinată și pe soțul ei, FOTO: Tenzin Nyida / Xinhua News / Profimedia Images

China a anunțat că, până la sfârșitul acestui an, toate spitalele de nivel terțiar trebuie să ofere anestezie epidurală în timpul nașterii, o măsură despre care a spus că va contribui la promovarea unui „mediu prietenos pentru naștere” pentru femei, relatează Reuters.

Spitalele terțiare – cele cu peste 500 de paturi – trebuie să furnizeze servicii de anestezie epidurală până în 2025, în timp ce spitalele secundare – cele cu peste 100 de paturi – trebuie să ofere aceste servicii până în 2027, a precizat Comisia Națională de Sănătate (NHC) a Chinei într-o declarație.

Autoritățile se confruntă cu dificultăți în încercarea de a stimula natalitatea în a doua cea mai mare economie a lumii, după ce populația Chinei a scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2024.

Experții avertizează că această tendință descendentă se va accentua în anii următori. Situația provoacă îngrijorări la Beijing în condițiile în care în 2022 China a înregistrat primul an cu declin al populației după 6 decenii de creștere.

Aproximativ 30% dintre femeile însărcinate din China beneficiază de anestezie pentru ameliorarea durerii în timpul nașterii, comparativ cu peste 70% în unele țări dezvoltate, potrivit ziarului oficial China Daily.

China susține că măsura va îmbunătăți siguranța serviciilor medicale

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea ansteziei epidurale pentru femeile însărcinate sănătoase care solicită calmarea durerii, iar aceasta este utilizată pe scară largă în multe țări din lume, inclusiv în Franța, unde aproximativ 82% dintre femeile însărcinate aleg această metodă, precum și în Statele Unite și Canada, unde peste 67% o folosesc.

Măsura va „îmbunătăți nivelul de confort și siguranța serviciilor medicale” și va „consolida și mai mult sentimentul de fericire al oamenilor și va promova un mediu prietenos pentru naștere”, a declarat NHC.

Un număr tot mai mare de provincii din China încep, de asemenea, să includă costurile anesteziei la naștere în schemele de asigurări medicale, pentru a încuraja mai multe femei să aibă copii.

Costurile ridicate cu creșterea copiilor, alături de incertitudinile legate de locul de muncă și încetinirea economiei, au descurajat mulți tineri chinezi să se căsătorească și să întemeieze o familie.

În iunie, autoritățile sanitare din provincia Sichuan, situată în sud-vestul Chinei, au propus extinderea concediului de căsătorie până la 25 de zile și a concediului de maternitate până la 150 de zile, pentru a contribui la crearea unei „societăți prietenoase cu fertilitatea”.

INTERVIURILE HotNews.ro