Sari direct la conținut

Numărul căsătoriilor scade dramatic în China, tinerii preferând burlăcia / „Căsătoria este un fel de moarte aici”

HotNews.ro
Tot mai putine casatorii in China, Foto: PENG HUAN / Avalon / Profimedia
Tot mai putine casatorii in China, Foto: PENG HUAN / Avalon / Profimedia

Numărul de persoane care se căsătoresc a scăzut de la aproximativ 13,5 milioane de cupluri anual în 2013 la aproximativ 6,8 milioane anul trecut, potrivit Al Jazeera.

Cifrele indică faptul că oamenii din China se căsătoresc, de asemenea, mai târziu, ratele de divorț sunt în creștere, iar numărul persoanelor care aleg să rămână singure este în creștere.

Tinerii chinezi spun că mariajul li se pare incompatibil cu viața lor modernă.

„Căsătoria este un fel de moarte în China”, a declarat Yu Zhang, în vârstă de 26 de ani, din Shanghai, pentru Al Jazeera.

Zhang, un tehnician de laborator, este împreună cu prietena sa de doi ani și au vorbit deseori despre căsătorie, dar au ajuns mereu la aceeași concluzie: „Gândul de a ne căsători ne face mai mult stresați decât fericiți”.

Ei asociază căsătoria cu unirea a două familii, precum și cu cumpărarea unei case și întemeierea unei familii.

Și, în acest moment, aceste trei obiective par nerealiste.

„Mama mea și părinții ei nu se plac, piața imobiliară nu este bună și este prea scump să ai un copil”, a explicat Zhang.

Și, de când au fost ridicate restricțiile COVID-19 din China, Zhang și prietena sa s-au bucurat să mănânce în oraș la restaurantele lor preferate și să facă scurte excursii prin China.

„Dacă ar trebui să începem să plătim o casă și să avem copii, nu am mai avea timp sau bani pentru astfel de lucruri”, a spus el.

Zhang și prietena sa sunt cuplurile pe care autoritățile locale și naționale chineze au încercat să le convingă să se căsătorească, dar fără prea mult succes.

Economia chineză a „persoanelor singure”

Apariția alegerii personale a schimbat dinamica căsătoriei în societatea chineză, potrivit lui Pan Wang, lector superior de studii chinezești și asiatice la Universitatea New South Wales din Australia.

„Viața conjugală este doar una dintre multele opțiuni de stil de viață din ziua de azi”, a declarat pentru Al Jazeera Wang, care este autorul cărții Love and Marriage in Globalizing China.

În prezent, în China există o întreagă „economie a persoanelor singure” care oferă totul, de la achiziții de case și electrocasnice la experiențe culinare și de la divertisment pentru persoanele singure la pachete pentru călătorii solo, toate acestea fiind adaptate exclusiv persoanelor, a spus Wang.

Anterior, în China, alegerea de a rămâne necăsătorit nu era cu adevărat o opțiune pentru unii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro