Sari direct la conținut

„Sunt prea urâte”: China suspendă publicarea datelor privind șomajul în rândul tinerilor

HotNews.ro
Tineri in China, Foto: Lou Linwei / Alamy / Profimedia Images
Tineri in China, Foto: Lou Linwei / Alamy / Profimedia Images

China a suspendat publicarea datelor lunare privind rata șomajului în rândul tinerilor după înregistrarea mai multor recorduri în ultimele luni, o măsură pe larg ridiculizată pe rețelele de socializare, relatează CNN.

Vestea a fost anunțată marți de către Biroul Național de Statistică (NBS) de la Beijing, odată cu publicarea celor mai recente date privind indicatorii economici.

NBS publica anterior lunar datele privind rata șomajului în rândul tinerilor cu vârsta între 16 și 24 de ani. Fu Linghui, un purtător de cuvânt al NBS, a declarat că actuala metodologie de a calcula acest indicator „trebuie îmbunătățită”.

Oficialul chinez a mai spus că în ultimii ani numărul de studenți din această grupă de vârstă a crescut și că sarcina lor principală este să învețe, nu să își caute un loc de muncă.

„Oamenii au păreri diferite despre includerea sau nu a studenților care își caută locuri de muncă înainte de absolvire” în acest indicator, a justificat Linghui, adăugând că „e nevoie de cercetări suplimentare” în acest sens.

Decizia vine după ce datele publicate de NBS au arătat că între lunile aprilie-iunie rata șomajului în rândul tinerilor din categoria respectivă de vârstă a crescut la 20,4%, 20,8%, respectiv 21,3%.

Șomajul în rândul tinerilor chinezi ar putea fi chiar dublu decât rata oficială

În luna iulie un profesor de economie din China a sugerat într-un articol publicat de reputata revistă financiară Caixin că rata reală a șomajului în rândul tinerilor din China a fost în luna martie la 46,5%, în timp ce datele oficiale publicate de NBS afirmau că ea este de doar 19,7%.

Profesorul Zhang Dandan afirma că dacă NBS i-ar include în calcularea indicatorului și pe tinerii care au renunțat să își caute un loc de muncă (mișcarea „Tang Ping”) și pe cei care sunt întreținuți de către părinți, atunci s-ar ajunge la rata estimată de el.

Articolul publicat de Zhang, care este profesor asociat de economie la Școala Națională de Dezvoltare a Chinei, a fost retras la scurt timp după apariția sa în revista economică.

Oricare ar fi situația, decizia anunțată marți de NBS a declanșat un val de critici și comentarii negative pe rețelele de socializare din China.

„Ceea ce vor ei (n.r. biroul de statistică) să spună cu adevărat e că datele sunt prea urâte, hai să nu ne uităm la ele momentan”, afirma un comentariu postat pe platforma Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter, unde un hashtag despre știre a strâns peste 100 de milioane de vizualizări.

La sfârșitul lunii iulie guvernul comunist de la Beijing a anunțat o serie de măsuri menite să stimuleze creșterea economică în contextul în care economia Chinei a frânat brusc în al doilea trimestru al anului și s-a zbătut să își revină la nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID-19.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro