China vizeaza convertibilitatea deplina a yuanului intr-o zona speciala din interiorul tarii
China a comunicat ca planuieste sa creeze o zona speciala pentru a experimenta convertibilitatea yuanului, acesta fiind ultimul sau pas in procesul de deschidere a pietelor de capital, relateaza BBC. Zona va fi creata in Shenzhen (sud-estul tarii), regiune in care China a introdus reforme economice esentiale in urma cu 30 de ani.
Beijingul cauta sa isi deschida pietele de capital pentru a incerca sa produca un nou val de crestere economica. De asemenea, autoritatile doresc ca yuanul, moneda nationala a Chinei, sa dobandeasca un rol mai important la nivel global.
Un plan detaliat este asteptat sa fie anuntat la o conferinta de presa in Hong Kong, in cursul zilei de vineri.
Yuanul chinez este legat (pegged) de dolarul american din anul 2005, cand acestuia i s-a permis sa fluctueze in raport cu un cos de monede in fiecare zi.
De atunci, yuanul s-a apreciat cu aproximativ 30% in fata dolarului. Totodata, Beijingul a introdus si o serie de reforme, aratandu-si intentia de a-si diminua controlul asupra yuanului.
In luna aprilie a acestui an, autoritatile au largit intervalul in care yuanul poate fluctua in raport cu dolarul la 1% in ambele sensuri ale cursului zilnic stabilit de banca centrala. Intervalul anterior viza o limita de 0,5%. In plus, acestea au triplat valoarea pe care managerii fondului international o pot investi in China la 80 de miliarde de dolari.
Analistii au spus ca aceasta ultima decizie de creare a unei zone speciale pentru a testa convertibilitatea yuanului indica faptul ca Beijingul doreste sa isi continue reformele din sectorul financiar si valutar.
“Acesta este un pas logic spre deschiderea contului de capital si internationalizarea yuanului”, a declarat Wei Yao, economist la Societe Generale in Hong Kong.
Desi detaliile inca nu au fost anuntate, este de asteptat ca, o data ce zona speciala va fi stabilita in Qianhai in Shenzhen, bancilor din Hong Kong li se va permite sa crediteze companiile cu sediul in regiunea vizata.
Cu toate acestea, Liu Dongmin, cercetator la Academia Chineza a Stiintelor Sociale, care a contribuit la realizarea proiectului pentru zona speciala, a declarat ca, desi acest pas va ajuta la cresterea rolului yuanului ca deviza internationala, China nu se va grabi sa isi deschida complet pietele financiare si de capital.
“Acest lucru este doar un experiment in Qianhai. Este departe de o deschidere completa a contului de capital al Chinei”, a adaugat Dongmin.