Cine este noul lider al Tineretului Social Democrat? Gabriel Petrea: Nu stiu daca a fost un fel de mentor, dar pot spune ca am primit sfaturi bune de la doamna Andronescu, daca nu foarte bune
Gabriel Petrea (31 de ani) este noul lider al Tineretului Social Democrat. A fost ales sambata la un congres tensionat la care a participat si presedintele PSD, Liviu Dragnea. Petrea a demisionat recent din functia de viceprimar al Sectorului 6 din Bucuresti fara a oferi nici o explicatie pentru gestul sau. Cariera lui urmareste fidel traseul politic al senatoarea Ecaterina Andronescu. Inainte de a ajunge viceprimar din partea USL, el a condus mai multe organizatii neguvernamentale studentesti si a ocupat mai multe functii in cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti si a Ministerului Educatiei, in perioada in care Andronescu a fost rector al Universitatii si ministru.
- Vezi in text ce spune Gabriel Petrea despre relatia cu Ecaterina Andronescu, care a fost motivul demisiei si cum a intrat in PSD la invitatia lui Victor Ponta si a lui Nicolae Banicioiu.
Cariera –descarca CV
Nascut pe 30 octombrie 1984, Gabriel Petrea este absolvent al Colegiului National “Unirea” Focsani si al Facultatii de Automatica si Calculatoare Bucuresti din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti. Dupa un an de facultate, in 2004, este ales presedinte al Ligii Studentilor din Faculatea de Automatica si Calculatoare, functie pe care o detine pana in 2005, cand este ales secretar general al Uniunii Studentilor din Romania (USR).
Din 2006 pana in 2009, este presedinte al Asociatiei Studentilor din Universitatea Politehnica din Bucuresti – o perioada fructoasa si ocupata din viata social-democratului. In 2007 este ales presedinte al Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR), functie pe care o pastreaza pentru un an.
Aproape de sfarsitul mandatului, Petrea este implicat intr-un scandal, chiar in campania electorala din 2008. Un jurnalist al EVZ a sustinut, la momentul respectiv, ca ar fi fost acceptat in echipa de campanie a Ecaterinei Andronescu chiar de catre presedintele UNSR de atunci, Gabriel Petrea, in conditiile in care statutul UNSR nu-i permite presedintelui organizatiei sa se implice in campania electorala.
Petrea si Andronescu au negat incidentul. Intamplator sau nu, tot in 2008, noul sef al tinerilor socia-democrati este angajat ca inginer de sistem la Universitatea Politehnica. Acesta ramane pe post in institutia condusa de rectorul (de atunci) Ecaterina Andronescu pana in 2012.
Rectorul Politehnicii ajunge in decembrie 2008 ministru al Educatiei. Trei luni mai tarziu de la instalarea in fruntea ministerului, in februarie 2009, Petrea este angajat, timp de 4 luni, in Ministerul Educatiei pe postul de consilier personal la biroul unui secretar de stat. Cinci luni mai tarziu ajunge director al Unitatea de Management al Proiectelor Finantate din Fonduri Structurale din cadrul Ministerului Educatiei. Ramane in functie doar pana in luna noiembrie, cand este debarcata si Andronescu de la conducerea ministerului. Tot din 2009, Petrea este doctorand in Management Organizational la Universitatii Politehnica.
Reporter: Cum si cand ati intrat in politica?
Gabriel Petre: Eu in 2003 am intrat la facultate. In toamna lui 2003 au fost alegeri la Liga Studentilor din Automatica pe care le-am castigat – au fost 13 candidati atunci. Dupa aceea s-a infiintat Asociatia Studentilor din Politenica (…) In momentul in care am intrat in Uniunea Nationala a Studentilor din Romania – mergand mai mult prin tara – am inceput sa cunosc diverse persoane, printre ele: Victor Ponta, Nicu Banicioiu, Andronescu, Orban, Cosmin Gusa – cam tot ce era atunci la tineret din toate partidele politice. Dupa ce am discutat cu ei, (…) am vazut ca majoritatea lucrurilor se decid in politica si am luat decizia ca cel putin la inceput sa vedem si noi ce se intampla. Si intre 2006 si 2007 – a fost o invitatie – si am devenit membru simplu, fara functii de conducere, la PSD. In 2009 am devenit mult mai activ in politica in timpul campaniei domnului Geoana, cand am preluat Liga Studentilor Social Democrati.
Rep.: De ce ati ales PSD-ul?
G.P.: Sa stiti ca daca va uitati in comunicatele de presa sau in articolele vremii, veti vedea ca am avut o relatie foarte buna si cu Ludovic Orban, si cu Cosmin Gusa. Practic, am vazut ce se intampla in fiecare partid si care sunt idealurile fiecarui membru de partid din cele trei partide mari – atunci era si PD-ul. Am ales Partidul Social Democrat pentru ca m-am regasit in aceasta doctrina – cu toate ca nu putem spune acum ca in Romania se respecta foarte mult doctrina – sa fim seriosi – dar m-am regasit in partid si am cunoscut niste oameni care mi-au placut. Si aici pot sa va spun ca Banicioiu si Ponta, cei care erau atunci la tineret si cu care am intrat in contact, erau niste oameni care mi-au placut. Mi-au si facut invitatia, au fost primii care mi-au facut invitatia.
Rep.: Practic, domnul Ponta si domnul Banicioiu v-au invitat sa intrati in partid?
G.P.: Da.
Gabriel Petrea si Ecaterina Andronescu in 2010, sursa foto: Facebook
Gabriel Petrea si Ion Iliescu in 2010, sursa foto: Facebook
Intre 2009 si 2012, acesta este manager de proiect in cadrul UNSR. In 2012, ocupa pentru o perioada scurta de timp functia de director general adjunct in cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, pentru ca in urma alegerilor locale din 2012 sa ocupe un scaun de consilier local in cadrul Primariei Sectorului 6. In sedinta din 20.06.2012, Consiliul Local Sector 6 il voteaza pe Gabriel Petrea viceprimar al Sectorului 6 din partea USL. In calitate de presedinte al Ligii Studentilor Social Democrati se implica activ in alegerile parlamentare din decembrie 2012. Dovada stau sutele de imaginile de pe site-ul Ligii si de pe pagina sa de Facebook.
Rep.: V-am urmarit parcursul profesional si am observat ca ascensiunea dumneavoastra in cariera este cumva legata de ascensiunea in politica a Ecaterinei Andronescu. Este o coindicenta faptul ca in perioada in care dumneavoastra intrati in ministerul Educatiei doamna Andronescu era ministru sau v-a ajutat in vreun fel in activitatea dumneavoastra profesionala?
G.P.: Eu nu am lucrat cu doamna Andronescu la Ministerul Educatiei. Eu am lucrat cu domnul Mihnea Costoiu la minister. In 2009, fiind membru de partid, doamna Andronescu fiind ministru si fiind o guvernare PSD-PD-L am mers la minister din cauza asta, dar nu am lucrat direct cu doamna Andronescu. Recunosc am lucrat cu doamna Andronescu la Politehnica o perioada, cat dumneaei a fost rector.
Rep.: Nu ati lucrat direct, dar ati lucrat la minister in timp ce doamna era ministru?
G.P.: Da.
Rep.: Si totusi, v-a ajutat in vreun fel sau doar asa a fost conjunctura politica?
G.P.: Eu am fost consilier la domnul Costoiu. A fost conjunctura politica de asa natura. Daca nu eram la guvernare, nu aveam cum sa merg la minister pe postul de consilier ca nu ma lua nimeni dintr-o alta formatiune politica consilier. Dar a fost o pozitie din care am invatat foarte multe. Pot spune ca am fost ajutat. Normal, la aceea varsta inveti foarte multe in administratia publica. Orice tanar trebuie sa faca mai intai administratie si apoi sa mearga in Parlament, pentru ca nu ai experienta, daca te duci direct acolo.
Rep.: Am vazut pe pagina dumneavoastra de Facebook mai multe poze cu doamna Andronescu si presa a scris despre faptul ca ati avut o relatie mai apropiata cu doamna Andronescu. Mai exact care a fost sau care este rolul jucat de fostul ministru al Educatiei in cariera dumneavoastra politica?
G.P.: Nu stiu daca a fost un fel de mentor, dar pot spune ca am primit sfaturi bune de la doamna Andronescu, daca nu foarte bune. De la dumneaei am invatat sa fiu cumpatat si sa am rabdare. Nu m-am grabit niciodata in a lua decizii in ceea ce priveste partea politica. Doamna Andronescu a tot participat la diverse activitati organizate de noi si peste tot a spus ca inainte de a face orice in cariera politica este bine sa iti urmezi cariera profesionala – e un lucru pe care l-am invatat. Nu stiu ce sa va spun, daca m-a ajutat sau nu, pentru ca v-am spus, avand in vedere ca am o vechime destul de mare in PSD si am fost un om care a muncit si chiar si-a facut treaba, am destul de multi prieteni pot spune. Dar m-a ajutat, a fost omul care la inceputul carierei mele politice m-a sfatuit bine.
Rep.: Si cum ati ajuns sa aveti o relatie apropiata cu doamna Andronescu? De ce nu l-ati luat ca mentor pe domnul Ponta de exemplu sau pe altcineva?
G.P.: Dar nu am spus ca nu l-am luat ca mentor pe domnul Ponta. Eu v-am spus ca am avut o relatie destul de apropiata in partid si datorita faptului ca doamna Andronescu era profesor la aceeasi universitate la care eu mi-am dat licenta. O stiam si ca profesor. In afara de asta, pot sa va spun ca de la doamna Andronescu am invatat anumite lucruri si, in aceeasi masura, Nicu Banicioiu a fost o persoana care mi-a spus cam ce trebuie sa fac. (…) . Cel putin in perioada 2009-2010, cat m-am ocupat eu de Liga Studentilor, doamna Andronescu a fost o persoana care a sprijinit miscarea studenteasca. Si de aici a fost apropiere, pentru ca am lucrat mai mult impreuna.
sursa foto: Facebook
Rep.: Credeti ca Victor Ponta ar trebui sa revina in politica?
G.P.: Cred ca Victor Ponta are multe de spus. E o persoana – acum putem spune ca e o personalitate – care a facut performanta in guvern. Acum a decis sa se retraga – probabil sa ia o pauza si va reveni in politica.
sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook
Momentul infrangerii lui Victor Ponta de catre Klaus Iohannis, in turul doi al alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, este marcat de catre Gabriel Petrea printr-o postare pe contul personal de Facebook in care distribuie melodia trupei B.U.G Mafia – “Cand trandafirii mor”.
In iunie 2015, tanarul social-democrat se casatoreste cu Dana Petrea. Ea a urmat cursurile Universitatii Politehnica in aceeasi perioada cu aceasta. Dupa terminarea facultatii, sotia lui Petrea a facut un masterat la ASE. In prezent, ea este director de marketing la Tiriac Holdings,potrivit CV-ului publicat pe Linkedin.
Pe 19 noiembrie, isi da demisia din functia de viceprimar al Sectorului 6, fara a oferi vreo explicatie pentru gestul sau.
Avere – descarca declaratie deaveresiinterese
Gabriel Petrea detine din 2010 un teren intravilan si un apartament in Capitala, potrivit ultimei declaratii de avere depuse in calitate de viceprimar. In acelasi an, a contractat un credit de peste 64 de mii de euro, pe care trebuie sa-l achite pana in 2040. In 2014, la randul sau a acordat un imprumut de 350 de mii de lei unei persoane fizice si a recuperat un alt imprumut acordat firmei Solid Consult, in valoare de 400 de mii de lei. El este asociat al firmei S.C. JOY JOY Stores S.R.L, care are ca obiect de activitate “Comertul cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet”. In 2014, firma a inregistrat pierderi de aproape 30 de mii de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. Asociatul lui Petrea ar fi Birdeanu Iulian Madalin, care sustine pe profilul sau de Facebook ca este propietarul magazinului online joyjoy.ro, detinut de firma JOY JOY Stores SRL. Potrivit unor informatii din Registrul Asociatiilor si Fundatilor, publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, cei doi ar fi fost pana in 2012 membri ai Asociatiei pentru Voluntariat Social, “constituita cu scopul de a promova drepturile si interesele profesionistilor in domeniul activitatilor lucrative care presupun detinerea, portul si folosinta, comertul interior si exterior (…) de arme letale si netale”. De altfel, Birdeanu este initiatorul unui eveniment de sustinere a lui Petrea la functia de presedinte al TSD.
“Serios, nu cool, muncitor, nu fun. Pentru că in 2016, TSD si PSD n-au nevoie nici de cool, nici de fun, TSD si PSD au nevoie de seriozitate și de muncă.”, scrie Iulian Birdeanu despre Gabriel Petrea in descrierea evenimentului de pe Facebook.