Sari direct la conținut

Cine este Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei pentru discuțiile de pace. Controversele din jurul omului de încredere al lui Putin

HotNews.ro
Vladimir Medinski, negociatorul-sef al Rusiei pentru discutiile de pace cu Ucraina, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images
Vladimir Medinski, negociatorul-sef al Rusiei pentru discutiile de pace cu Ucraina, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei la discuțiile de pace cu Ucraina, este un personaj controversat în Rusia, ocupând funcția de ministru al culturii între 2012 și 2020, perioadă în care a supervizat transformarea culturii ruse în una de propagandă și persecutarea artiștilor și cercetătorilor disidenți.

În vârstă de 52 de ani, Vladimir Medinski s-a născut în Ucraina într-o familie militară, tatăl său fiind ofițer sovietic. După ce și-a petrecut copilăria în garnizoane militare, el a fost admis în 1987 la cursurile Facultății de Jurnalism Internațional, unde a fost membru al organizației Komsomol („Uniunea Tineretului Comunist Leninist din întreaga Uniune”).

În timpul studenției el s-a înscris în Partidul Comunist rus. Între 1991 și 1992 el a urmat un stagiu de purtător de cuvânt asistent în cadrul ambasadei Uniunii Sovietice de la Washington. A terminat facultatea în 1992, an în care, alături de mai mulți studenți, a creat o firmă de publicitate și PR care a lucrat cu companii ce derulau scheme piramidale.

Medinski și-a luat doctoratul în științe politice în 1999, la un an după ce a devenit un funcționar public al statului rus, renunțând la cariera din mediul privat.

El a intrat în Partidul Rusia Unită condus de Vladimir Putin și între 2004-2005 a fost președinte adjunct al Comisiei Executive Centrale a formațiunii. În 2004 el a fost ales deputat în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova.

În 2012 el a fost numit în funcția de ministru al culturii, poziție pe care a ocupat-o timp de 8 ani. În 2015 el a spus despre președintele Vladimir Putin că este „geniul absolut al politicii moderne practice (n.r. realpolitik)”.

Pseudoistoric preocupat de revizionism

Vladimir Medinski simbolizează transformarea ministerului culturii de la Moscova într-un birou de propagandă în timpul președinției lui Vladimir Putin.

Înainte de a fi numit ministru al culturii el a devenit notoriu în Rusia ca un lobbyist al intereselor industriei de pariuri, tutun și alcool în Duma de Stat și ca autor al unor cărți pseudoistorice de proastă calitate.

În aceste cărți el s-a concentrat pe demontarea „miturilor rusofobe” și interpretarea faptelor istorice dintr-o perspectivă de mare putere a Rusiei, prezentând puncte de vedere exclusiv statiste.

Medinski a transferat ideea unei „conspirații antirusești” universale, populară în rândul elitelor moderne ale Rusei, asupra evenimentelor din trecut, atrăgând critici puternice din partea a numeroși istorici profesioniști.

Aceștia l-au acuzat nu doar că distorsionează realitatea istorică și prezintă lucrurile dintr-un punct de vedere complet subiectiv, dar sugerează și că nu el ar fi în mod real autorul cărților publicate de Kremlin.

În 2010 el fusese numit prin decret prezidențial să facă parte din „Comisia pentru Combaterea Tentativelor de a Falsifica Istoria în detrimentul intereselor Rusiei”.

De-a lungul celor doi ani de existență a sa, această comisie a luptat împotriva „mitului” Holodomorului, genocidul comis de Uniunea Sovietică în Ucraina între 1932-1933, încercând să găsească justificări pentru politicile lui Stalin, atât înainte cât și după al Doilea Război Mondial.

Vladimir Medinski alături de președintele Putin, patriarhul Kirill al Rusiei și alți oficiali de la Moscova (FOTO: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Profimedia)

Vladimir Medinski, unul dintre promotorii cenzurii în Rusia

Medinski este un susținător al tentativelor guvernului rus de a cenzura internetul, cerând în 2015 crearea unui „internet patriotic” rusesc care să combată ideile occidentale. El a mai declarat la momentul respectiv că „cei care sunt împotriva Rusiei sunt împotriva adevărului”.

Intervenția guvernului în cultură a crescut dramatic în timpul mandatului său, acesta militând pentru măsuri protecționiste în cinematografie și teatru. El crede de asemenea că statul are nu doar obligația de a finanța cultura, ci și de a monitoriza conținutul pe care îl produce.

Ministerul culturii de la Moscova a refuzat în 2014 să sponsorizeze festivalul internațional de documentare „Artdocfest” din cauza neînțelegerilor dintre Medinski și președintele festivalului, regizorul Vitali Manski, cu privire la situația internă din Ucraina, anexarea Crimeii și propaganda îndreptată împotriva Ucrainei.

În luna decembrie a aceluiași an Medinski a anunțat că ministerul său nu va mai finanța filme critice la adresa guvernului.

În 2018, la inițiativa lui Medinski, ministerul culturii a revocat certificatul de închiriere pentru filmul satiric „Moartea lui Stalin” (The Death of Stalin) care îi prezintă într-o notă deloc măgulitoare pe liderii sovietici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De altfel, tentativele sale de a romanticiza perioada sovietică și în special cea stalinistă sunt notorii în Rusia. De exemplu, el a dat undă verde unei expoziții numite „Realism romantic. Pictura sovietică între 1925-1945” care prezintă arta oficială din perioada stalinistă cu „oameni fericiți într-o țară prosperă”.

Vladimir Medinski la negocierile de pace cu Ucraina (FOTO: Alexander Kryazhev / TASS / Profimedia Images)

Ministru al culturii acuzat de plagiat

O a treia teză de doctorat susținută de Medinski în 2011, cu un an înainte să devină ministru al culturii, a făcut obiectul unor controverse publice în Rusia întrucât este foarte similară cu lucrări publicate anterior, făcându-i pe mulți să-l acuze de plagiat.

Comunitatea Dissernet, un grup informal de academicieni și jurnaliști ce analizează acuzațiile de plagiat în disertații, a declarat că a descoperit două lucrări anterioare ale lui Medinski, din 1997 și 1999, în care acesta a plagiat.

Dissernet afirmă că în prima dintre acestea, 87 din 120 de pagini au fost „împrumutate” din teza coordonatorului de doctorat al lui Medinski. În ceea ce privește a doua lucrare, 21 de pagini ale acesteia sunt identice cu cele ale unor lucrări publicate anterior.

Cea mai înaltă comisie academică din Rusia a recomandat pe 3 octombrie 2017 ca doctoratul din 2011 al lui Medinski să fie revocat. Însă pe data de 20 octombrie a aceluiași luni comisia guvernamentală care supervizează acordarea diplomelor universitare a votat cu 16 la 6 împotriva măsurii.

Figurile din domeniul cultural care au fost vizate de politicile naționaliste ale lui Medinski s-au bucurat inițial în 2020 la vestea privind remanierea lui Medinski. În cercurile culturale din Rusia se vorbea despre el ca „ministru al propagandei, nu al culturii”.

Însă președintele Vladimir Putin a declarat personal în timpul unei întâlniri cu studenții din Soci că fostul ministru „nu va rămâne fără un loc de muncă în domeniul cultural”. Putin l-a numit ulterior consilier al său la Kremlin.

Potrivit agenției rusești RIA, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni despre numirea lui Medinski ca negociator-șef în discuțiile de pace cu Ucraina că:

„Medinski are anumite calități de afaceri… Acesta este un reprezentant de un nivel foarte înalt, acesta este un consilier al președintelui. Acesta este, de fapt, tot ceea ce este necesar pentru negocieri și după ce s-a ghidat în primul rând președintele”.

Surse: Database of Free Russia Forum, Radio Europa Liberă, The Art Newspaper.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro