Sari direct la conținut

Cine s-a speriat în 2022 când randamentele obligațiunilor erau negative, n-a făcut decât să marcheze o pierdere / Reprezentant al Fondurilor de Investiții: Cei care au avut răbdare, azi sunt câștigători

HotNews.ro
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În cursul anului 2022 randamentele obligațiunilor erau negative, iar multă lume s-a panicat și a răscumpărat unitățile de fond de la fondurile de investiții. La vremea respectivă, experții cu care discutam spuneau că nu înțeleg de ce procedează așa, având în vedere că discutăm despre instrumente un venit fix. Practic, cei care au vândut atunci au marcat pierdere.

Chiar au fost cazuri în care unii au marcat pierdere, iar în 2023 când piața a revenit pe plus, au cumpărat tot aceleași unități de fond.

„Dacă mă uit pe randamentele fondurilor de obligațiuni, ele sunt (în creștere n.r.) cu două cifre aproape toate”, a declarat Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), într-o conferință organizată de Profit.ro.

În opinia sa, cine a avut răbdare și chiar, mai mult, a investit în plus în fondurile de instrumente cu venit fix sau obligațiuni în perioada în care aceastea aveau randamente negative, azi este un mare câștigător.

„Cine s-a speriat și a marcat pierdere atunci, răscumpărându-și banii, n-a făcut decât să marcheze o pierdere directă în propriul buzunar”, a afirmat Gustă.

El își amintește cum în 2022 se uitau la Fidelis că le lua din active pentru că aveau și dobânzi foarte bune, dar și impozit ZERO. Reamintim că din 2023 a intrat în vigoare o modificare fiscală: impozit de 1-3% la investițiile pe piața de capital (în funcție de perioada de deținere), care se aplică inclusiv la fonduri de investiții.

„Acum lucrurile s-au așezat. Fidelis a ajuns să fie generatorul de cea mai mare ofertă. Fondurile de investiții, de anul trecut, au reușit să atragă. Anul trecut erau 10.000 – 11.000 de investitori pe lună, iar anul acesta media este de 20.000. Pe de altă parte, chiar și activele au înregistrat creșteri semnificative. În aprilie a fost cea mai mare intrare de bani în fonduri din toate timpurile sau cel puțin din ultimii 10 ani”, a spus Gustă.

Conform datelor AAF, fondurile deschise locale au înregistrat în luna aprilie intrări nete de 719 milioane lei, fiind vizate fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix (+295,6 milioane lei), cele reunite sub categoria “alte fonduri” (+185,2 milioane lei), cele de acțiuni (+171 milioane lei), cele diversificate (+67,1 milioane lei) precum și fondurile de randament absolut (+0,1 milioane lei).

„Mă întreb cum ar arăta industria dacă n-ar mai exista Tezaur și ar exista doar Fidelis. Câți investitori ar fi în plus? Astăzi sunt aproape 670.000 de investitori în fonduri deschide de investiții”, a precizat reprezentantul AAF.

INTERVIURILE HotNews.ro