Sari direct la conținut

Cine sunt parlamentarii Puterii din Comisia speciala pentru amendarea legilor justitiei

HotNews.ro

O buna parte din membrii PSD-ALDE si UDMR din comisia speciala pentru modificarea legilor justitiei si-au pus semnatura de-a lungul timpul pe mai multe proiecte de lege controversate. Presedintele comisiei Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei care a promovat OUG 13, face echipa cu Stanica Cataniciu (ALDE), declarata incompatibila de ANI, Doina Federovici (PSD), semnatara a unei legi prin care avocatilor li s-a acordat o imunitate sporita, si Marton Arpad (UDMR), initiator al unui proiect de lege prin care un proces este suspendat pe durata judecarii de Curtea Constitutionala a exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate. Echipa este completata de Eugen Nicolicea (PSD), presedintele Comisiei Juridice care nu a profesat nici macar o zi ca jurist, conform CV-ului, si de Izabella Ambrus (UDMR), unul dintre initiatorii unui proiect de lege prin care se propune relaxarea conditiilor de liberare conditionata.

Opozitia este reprezentata in comisie de liberalii Ioan Cupsa (vicepresedinte al comisiei), Alina Gorghiu, Iualiana Scantei si Valeria Schelean-Somfelean. La acestia se adauga cei doi reprezentati ai grupului USR: deputatul Stelian-Cristian Ion, care ocupa cea de-a doua functie de vicepresedinte al forului, si senatorul George-Edward Dirca. Grupul minoritatile si cel al PMP au fiecare cat un reprezentant in comisie, aceste locuri fiind ocupate de senatorul Daniel Vasile respectiv de deputatul Dorin-Valeriu Badulescu.

Federovici Doina-Elena

Federovici Doina-Elena

Foto: cdep.ro

Doina Federovici (43 ani) a castigat doua mandate consecutive de senator in Botosani si, in prezent, este membra a Comisiei comune de control a activitatii SRI. Din 2015, Federovici este presedintele organizatiei PSD Botosani ca urmare a demisiei lui Andrei Bolineaschi, noteaza Agerpres. Aceasta mai ocupat in PSD functia de vicepresedinte si de presedinte al organizatiei de tineret. Potrivit biografiei publicate pe site-ul Senatului, din 2010, este presedintele organizatiei de femei PSD Botosani.

Parlamentarul PSD este licentiat in drept, obtinand licenta la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti. Ea a mai ocupat functiile de vicepresedinte al Consiliului Judetean (2012), dar si director al Directiei Judetene de Statistica. Potrivit declaratiei sale de avere, Doina Federovici are un teren de 34 000 de metri patrati si o casa in localitatea Cosula, ambele dobandite sub forma de mostenire. De asemenea, aceasta are in proprietate un autoturism Volkswagen Passat, dar si credite la banci in valoare de 64.000 de lei.

Este printre autorii unei legi controversate prin care avocatilor li s-a acordat o imunitate sporita, in sensul in care procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscare comunicatilor scrise intre client si avocat, nici a „suporturilor de sunet, imagine si dat”, adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor.

In legislatura trecuta, Doina Federovici a semnat 146 de proiecte legislative, dintre care 36 au devenit legi.

Florin Iordache

Florin Iordache

Foto: gov.ro

Florin Iordache (56 ani) a devenit cunoscut marelui public dupa ce a promovat in calitate de ministru al justitiei Ordonanta de urgenta 13/2017 privind modificarea Codurilor Penale. Dupa ce jumatate de milion de oameni au manifestat in strada impotriva OUG 13 si demisia sa din functia de ministru, deputatul Florin Iordache a votat pentru respingerea OUG 13 in Comisia Juridica.

Pana la episodul OUG 13, numele sau era asociat cu episodul „Martea Neagra” din 2013, cand USL a incercat sa promoveze amnistia si sa modifice legislatia penala in beneficiul celor anchetati de procurori. (mai multe detalii aici) Dupa revocarea lui Valeriu Zgonea in iunie 2016 si pana la alegerea lui Liviu Dragnea, a ocupat functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, Iordache este de meserie inginer iar facultatea de drept a absolvit-o in 2002.

Romania Libera scrie ca doctoratul obtinut de Iordache in 2007 la Universitatea Libera Internationala Moldova (institutie privata) ar fi plagiat. Publicatia relateaza ca Iordache a copiat pagini intregi dintr-un interviu-fluviu pe care Mihai Razvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat dupa intrarea in UE.

In calitate de deputat PSD, Florin Iordache s-a remarcat prin mai multe proiecte de lege menite sa slabeasca justitia. De pilda, Iordache a propus, in 2013, modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza in dosarele de coruptie interceptarile realizate pe mandate de siguranta nationala. Beneficiarii unei asemenea modificari sunt inculpatii din dosarele de coruptie care contin interceptari pe mandat de siguranta nationala.

Florin Iordache se numara printre initiatorii legii care le asigura avocatilor superimunitate. Atat Iordache cat si ceilalti initiatiori sunt, majoritatea, avocati. Legea a fost adoptata de Parlament in octombrie 2016. Vezi aici detalii

In octombrie 2015, Iordache, pe atunci vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a fost audiat in calitate de martor in dosarul in care fostul presedinte al Camerei de Cormert, Mihail Vlasov, este acuzat ca i-a cerut unui deputat sa-i sustina interesele. Sotia lui Florin Iordache este Magdalena Iordache, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. A facut parte din completul care l-a achitat pe fostul premier Adrian Nastase in dosarul Matusa Tamara. Iordache este considerat drept unul dintre apropiatii fostului premier.

Florin Iordache este la al cincelea mandat consecutiv de senator. In ultima declaratie de avere, acesta declara ca detine impreuna cu sotia sa un teren de 450 mp si un apartament cu suprafata de 228 mp in orasul Bragadiru, situat la cativa kilometri distanta de capitala.

Marton Arpad si Florin Iordache

Marton Arpad si Florin Iordache

Foto: Agerpres

Marton Arpad (62 ani) este la al optulea mandat de deputat in Parlamentul Romaniei, fiind ales pe listele UDMR. Potrivit Agerpres, in cele sapte mandate detinute pana acum a avut mai multe initiative, modificari si completari legislative, individuale sau de grup, printre care s-au numarat Legea Arhivelor Nationale, Legea Camerelor de Comert, Legea cinematografiei, Statutul personalului didactic, Legea administratiei publice locale si Legea privind dezvoltarea regionala din Romania.

In 2013, Marton Arpad alaturi de deputatul UDMR Mate Andras a initiat un proiect de lege care prevede ca un proces este suspendat pe durata judecarii de Curtea Constitutionala a exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate in acel proces. Prin aceasta prevedere, eliminata in 2010, se puteau amina cu ani intregi dosarele de coruptie, dupa cum s-a intamplat in cazuri precum Adrian Nastase, George Copos sau Miron Mitrea. Initiativa nu a trecut de Parlament.

Conform declaratiei de avere postata pe site-ul Camerei deputatilor, Marton Arpad detine impreuna cu familia sa 14 hectare de teren forestier in localitatea Gheorgheni din judetul Harghita, dobandite in anul 2005 prin mostenire, doua autoturisme Peugeot achizitionate in anul 2008 si 2013, precum si doua apartamente in municipiul Sfantu Gheorghe, dintre care unul, cumparat in urma vanzarii casei parintesti, este folosit drept cabinet medical de sotia sa. Familia detine conturi si depozite bancare ce insumeaza circa 300.000 de lei.

Steluta Cataniciu

Steluta Cataniciu

Foto: Camera Deputatilor

Steluta Cataniciu (54 ani), membra ALDE, este la al doilea mandat de deputat si ocupa functia de secretar al Comisiei Juridice. La inceputul acestuia an, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv ca aceasta s-a aflat in conflict de interese in materie administrativ, respingandu-i, ca nefondata, contestatia in anulare. Decizia Curtii Supreme a venit la trei zile dupa ce Agentia Nationala de Integritate a trimis o scrisoare catre Camera Deputatilor in care afirma ca revine asupra solicitarii de a lua act de raportul care prevede interdictia de a mai ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani in cazul deputatei ALDE si in care agentia ii „roaga” pe cei din conducerea Camerei Deputatilor sa demareze vacantarea locului de deputat. Mai multe detalii aici.

Cataniciu este licentiata in drept. Potrivit CV-ului, ea a studiat la universitatea privata Dimitrie Cantemir si si-a sustinut licenta la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca la varsta de 34 de ani (1997. In 1997 a detinut propriul sau cabinet de avocatura in Cluj.

Din 2015, este presedinte al ALDE Cluj si in 2017 a devenit vicepresedinte al organizatiei centrale. In trecut, a ocupat functiile de consilier local (2008 – 2012) si consilier judetean (2005 – 2008).

Deputata ALDE detine impreuna cu sotul ei doua terenuri extravilane cu o suprafata totala de aproape 6 000 de mp, achizitionate in 2015, unul intravilan de circa 260 mp si un altul agricol de 1 000 mp

La capitolul cladiri, putem numar in declaratia de avere a deputatei nu mai putin de opt apartamente situate in localitatea Floresti din Cluj. In documentul completat de Cataniciu sub tabelul de la categoria cladiri este trecuta si o nota in care se arata ca „Apartamentele situate in localitatea Floresti, jud. Cluj sunt dobandite prin construire si partaj, spatiile nefinisate, contructia lor aflandu-se la „rosu” „.

Parlamentarul ALDE mai detine o casa si un apartament in orasul Cluj-Napoca. In declaratie mai este metionat si un cont bancar in care sunt depozitati aproximativ 67 000 lei.

Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc

Foto: Presedintia Romaniei

Senatorul Robert Cazanciuc (46 ani), fost ministru al Justitiei in perioada 2013 – 2015, este un apropiat al fostului premier Victor Ponta. In septembrie, Cazanciuc a fost audiat ca martor intr-un dosar instrumentat de DNA. Presa a speculat ca audierea ar fi avut legatura cu dosarul Belina.

Conform unui comunicat DNA, Cazanaciuc si Daniel Chitoiu, in calitate de ministri, s-au impotrivit in 2013 trecerii ilegale a lacului Belina de la Apele Romane la CJ Teleorman.

In 2015, cand acesta ocupa functia de ministru, a existat o revolta impotriva sa in sanul partidului, mai multe organizatii cerand schimbarea acestuia, pentru ca nu ia masuri impotriva „abuzurilor” si sistemului, asa cum declara chiar Nicusor Constantinescu la vremea respectiva.

In perioada 2009-2013 a fost secretar general la Minsiterul Afacerilor Externe. Inainte a fost purtatorul de cuvant al Parchetului General, iar in perioada 2001-2004 a facut parte din conducerea Corpului de Control al premierului de atunci Adrian Nastase.

Cazanciuc a fost coleg de promotie la Facultatea de Drept cu Victor Ponta, si apoi coleg in cadrul Parchetului de pe langa ICCJ. In presa s-a relatat in mai multe instante ca Robert Cazanciuc ar fi finul actualului premier Victor Ponta si ca avea cel mai mare salariu de baza din Ministerul de Externe.

Amintim ca sotia lui Cazanciuc, Rodica, a revenit de la inceputul lunii octombrie pe functia de director comercial la TAROM, dupa ce in 2013 plecase de pe aceeasi functie la Autoritatea Aeronautica Civila in postul de director de reglementare.

Conform ultimei declaratii de avere a senatorului, aceasta castiga la Autoritatea Aeronautica Civila un venit anual 130 000 lei. Pe numele sotiei mai figureaza si un teren intravilan de 2000 mp in Chitila si un apartament in Bucuresti. Fostul minsitru imparte cu sotia sa proprietatea unei case de locuit situate in Chitila (233 mp). Cazanciuc detine un teren agricol de 8 0000 mp in Prahova si doua autoturisme: un Citroen C3 si un Land Rover Freelander

La capitolul datorii, deputatul a declarat 3 credite, unul in euro de aproximativ 63 de mii euro si alte doua in lei cu o valoare cumulata de circa 32 000 lei.

Ambrus Izabella

Ambrus Izabella

Foto: cdep.ro

Izabella Ambrus (40 ani) este la primul mandat de deputat in Parlamentul Romaniei. Ambrus a fost aleasa pe listele UDMR din Brasov iar de la preluarea mandatului a luat o singura data cuvantul in plen, la depunerea juramantului de credinta. Ambrus este si membra Comisiei Juridice.

Ea este printre semnatarii proiectului de lege al UDMR, depus in luna martie, prin care se propune relaxarea conditiilor de liberare conditionata – altfel spus, cei condamnati pot iesi mai repede din inchisori prin micsorarea fractiilor de pedeapsa. Proiectul a fost recent adoptat tacit de Senat. Mai multe detalii aici.

De profesie este avocat, fiind licenta in drept la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. In trecut a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov, conform CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Declaratia de avere a deputatei arata ca detine un teren cu o suprafata de 1 000 mp, situat in localitatea Harman din judetul Brasov, o casa in constructie in aceeasi localitate si un apartament in orasul Brasov.

Oana Florea

Oana Florea

Foto: cdep.ro

Consuela Oana Florea (42 ani), aflata la primul mandat de deputat, este presedinte al Comisiei speciale pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009, vicepresedinte al Comisiei juridice si vicelider al grupului social-democratilor din Parlament.

Potrivit CV-ul Oanei Florea de pe site-ul Camerei Deputatilor, in perioada 2014-2016 a fost asistent acreditat la Parlamentul European. In aceeasi perioada a fost membru al Partidului Conservator si fost asistent al Mariei Grapini, scrie Replicaonline.ro.

Timp de cinci ani, incepand cu 2009, a fost director executiv al Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), organizatie infiintata in anul 2008 de fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu.

Are un master in Drept International si Drept European, la Institutul de Drept si Relatii Internationale „Nicolae Titulescu”, din Bucuresti, obtinut in 2011. In anul 1997 a absolvit acelasi institut, obtinand astfel o licenta in Drept cu specializare in drept si relatii internationale.

Declaratia de avere a deputatei arata ca nu detine terenuri sau cladiri, insa are un Mercedes A Klasse, un Volkswagen Tiguan si un Ford Ecosport. Aceasta mentioneaza ca a cedat folosinta VW-ului Tiguan, obtinand astfel un venit aproximativ de 11 000 euro anual. Deputata are si doua credite in valoare de 60.000 de lei respectiv 27.000 de euro.

Nicolae Moga (65 ani) este senator PSD de Constanta si este la al treilea mandat consecutiv de senator. Recent, Moga a intrat in atentia presei dupa ce i-a spus sefului Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor din Constanta sa iasa mai putin in presa cu „nenorociri”, avertizandu-l totodata sa nu fie un nou Cattani, pentru ca nu vrea sa sfarseasca la fel ca aceasta.

Senator Nicolae Moga

Senator Nicolae Moga

Foto: Senatul Romaniei

Senatorul PSD a absolvit, in 1977, Institutul Politehnic Bucuresti, cu specializarea Centrale Termoelectrice, arata CV-ul publicat pe site-ul Senatului. Trezeci de ani mai tarziu, in perioada 2002 – 2006, a urmat cursurile Facultatii de Drept si Stiinte Juridice din Cadrul Universitatii Ecologice. In acelasi interval de timp, din 2002 pana in 2004, a reusit sa obtina si o diploma in management si finantare locale, eliberata de aceeasi universitate. In 2011, a obtinut si un certificat de absolvire de la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”.

Inainte sa devina senator a fost subprefect al judetului Constanta si presedinte al televiziunii Neptun Constanta. Anterior, Moga s-a ocupat functia de manager la o firma de constructii. Senatorul mai scrie in CV-ul sau ca este membru fondator a doua universitatii din Constanta: Universitatea „Ovidius” si Universitatea „Andrei Saguna”.

A intrat in campul muncii ca sef de lot la Termocentrala Energomontaj Turceni, dupa care a devenit sef de brigata la Energomontaj Navodari (1980-1986), apoi director adjunct la Energomontaj CNE Cernavoda (1986 – 1991).

Nicolae Moga detine in statiunea Mamaia un teren de circa 4 600 mp pe care, potrivit declaratiei sale de avere, l-a obtinut in baza Legii 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989. Press one scrie ca, in 1992, Moga a primit calitatea de „luptator cu merite deosebite” la Revolutie, prin Decretul nr. 226/1992, la recomandarea Asociatiei „Tomis” din Constanta”. Publicatia mai noteaza ca fratele senatorului, Traian Moga, detine si el calitatea de luptator cu merite deosebite la Revolutie.

Impreuna cu sotia sa a construit in anul 2004 doua case, tot in Mamaia, una de locuit cu o suprafata de 225 mp si o alta de vacanta de 80 mp. Senatorul are in conturi aproximativ 100 000 lei si circa 27 000 euro, la care se adauga contributia la ultima campanie electorala care se ridica la 63 000 lei. El a acordat si doua imprumuturi in nume personal cu o valoare totala de peste 520 000 lei.

La capitolul venituri, pe langa salariul de senator, in 2015, a mai incasat aproape 75 000 lei din dividente de la societatea Tracon SRL, unde detine, conform declaratiei de interese, peste 63 de mii de parti sociale cu o valoare totala care se ridica la suma de 623 000 lei.

Eugen Nicolicea

Eugen Nicolicea

Foto: Agerpres

Eugen Nicolicea (61 ani) este la al saptelea mandat de deputat si, in prezent, este presedintele comisiei juridice si al celei de regulament. Este unul dintre principalii comunicatori ai PSD, facandu-se adesea remarcat prin limbajul dur utilizat la adresa jurnalistilor.

In urma cu trei luni, intr-o emisiune in direct la B1TV, Nicolicea i-a spus jurnalistei Nadia Ciurlin ca este „jalnica” dupa ce aceasta l-a confruntat cu privire la raportul intocmit de comisia parlamentara de ancheta ce a vizat alegerile prezidentiale din 2009, din care politicianul face parte. Anterior, in iunie 2016, senatorul PSD a fost dat afara din studioul Digi 24 dupa o cearta cu Moise Guran. Politicianul l-a jignit atunci pe jurnalist dupa ce aceasta i-a acuzat pe parlamentari ca dau amnistii dupa ce domnul Dragnea face licitatiile.

Din CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputatilor aflam ca deputatul Nicolicea a absolvit doua facultati: Facultatea de Electronica – sectia Calculatoare Electronice – si Facultatea de Drept. Nu stim cand sau care sunt universitatiile apartinatoare, pentru ca aceste detalii nu sunt specificate.

Desi este presedinte al Comisiei Juridice, Nicolicea nu a profesat niciodata in calitate de jurist. A fost timp de un an inginer la Satinerul Naval Drobeta Turnu Severin pana in 1983, dupa care a devenit sef de laborator la IIRUC Bucuresti, unde a ramas pana 1990. Ulterior, timp de un an a fost viceprimar al localitatii Drobeta Turnu Severin apoi director al societatii Interstar SRL. Ulterior, in 1992, a devenit deputat, functie pe care a ocupat-o neincetat pana in prezent.

El a fost membru in Comisia pentru drepturile omului (1992-1996), Comisia pentru cultura (ciudata alegere pentru un inginer, timp de opt ani, 1996-2004). Abia in mai 2006 (dupa 14 ani in Parlament) devine membru al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. In 2010, se muta la Comisia pentru regulamente. In 2012, a intrat in Parlament pe listele UNPR, formatiune care l-a propulsat, din nou, in Comisia Juridica. A ramas in UNPR pana cand presedintele formatiunii, Gabriel Oprea, a fost pus acuzare si obligat sa pareasca functia de ministru. Apoi a revenit in PSD, care, in 2016, l-a pus in fruntea Comisiei Juridice.

Eugeni Nicolicea detine un teren de peste 400 mp in capitala si trei imobile, o garsoniera, un apartament si o casa. Parlamentul are in proprietate nu mai putin de 3 masini: un Audi TT, un Chrysler C 300 si o Toyota Rav 4, la care se adauga o marca cu motor Fiberline M2446. Are deschise opt conturi bancare in care sunt depozitati: aproape 200 000 lei, circa 25 000 euro si putin peste 20 000 dolari. El a mai acordat si trei imprumuturi cu o valoare totala de 12 000 euro. La capitolul venituri, ultima declaratie de avere a deputatului arata ca pe langa salariul de deputat acesta a avut venituri anuale de aproape 120 000 lei din dividente neincasate de la societatea Galaxy SRL (detine 50% din partile sociale, conform declaratiei de interese), dar si altii 27 636 lei de la Casa Judeteana de Pensii Mehedinti. Politicianului i-au fost restituiti si 53 000 lei reprezentand contributia la ultima campanie electorala.

Halici Nicusor

Halici Nicusor

Foto: cdep.ro

Nicusor Halici (40 ani) este la primul mandat de deputat si a luat cuvantul pana acum in plen o singura data, la preluarea mandatului. A fost ales intr-un colegiu din Vrancea si este membru in Comisia Juridica. Anterior, Halici a fost consilier judetean la CJ Vrancea, timp de 6 luni in 2016, manager de proiecte la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud – Est (3 luni, in 2016) si director executiv la CJ Vrancea, timp de 13 zile, se arata in CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.

In perioada august 2014 – mai 2016, a fost prefect al judetului Vrancea, la propunerea lui Marian Oprisan, presedinte al CJ Vrancea si vicepresedinte al PSD, noteaza Romania Curata. Publicatia scria in 2014 ca, in ultima declaratie de avere, functionarul public Nicusor Halici trece sub tacere veniturile incasate din functia de director executiv in Consiliul Judetean Vrancea (functie detinuta in perioada 2010 – 2014, conform CV-ului), dar si sumele obtinute de la Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), condusa de Marian Oprisan, unde a fost consilier timp de doi ani. Tot „confidentiale” sunt si bonus-urile incasate „conform acordului colectiv de munca”.

Timp de sapte ani, Halici a fost secretarul Primariei Comunei Paulesti din judetul Vrancea. A absolvit Facultatea drept in anul 2000 la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti.

Deputatul PSD detine impreuna cu sotia sa un teren agricol de peste 10 mii de mp in comuna Paulesti din judetul Vrancea si un apartament in Focsani, se arata in declaratia de avere. Detine un autorism marca Audi, insa in ultime 12 luni a vandut alte doua masini marca Audi (cu o valoare de aproape 30 000 euro) si un Ford Tranzit, cu o valoare de 27 mii RON. La capitolul datorii, psd-istul a declarat patru credite, dintre care trei de aproape 95 000 lei si un altul de 42 500 euro. Declaratia de avere a deputatul mai arata ca in aprilie 2017 a recuperat suma de 36.500 RON reprezentand contributie la campania electorala.

Stefan Popa (32 ani) este la primul mandat de deputat. In perioada 2004 – 2008, Popa a absolvit doua facultati (drept si economie) din cadrul Universitatii din Craiova, unde, in aceasi perioada, a absolvit si un curs de comunicare si interactiune. In 2010 a terminat un program masteral in drept privat la Universitatea din Craiova iar in 2015 a inceput un alt masterat in domeniul economiei la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. A fost consilier juridic timp de patru ani la doua societatii comerciale, dar si economist timp de trei ani. Inainte de a intra in Parlament a fost presedintele unui CAR.

Deputatul PSD detine doua terenuri si trei case de locuit in localitatea Dragoesti din judetul Valcea. Are un tractor, o remorca, un Cielo si un Audi. El are si un imprumut de 70 000 lei luat de Asociatia „CAR Uniunea Valcea”.

Adrian Tutuianu

Adrian Tutuianu

Foto: Agerpres

Adrian Tutuianu (52 ani) este la al doilea mandat de deputat din partea social-democratilor. Pana in septembrie, Tutuianu a fost pentru cateva luni ministru al Apararii in Guvernul Tudose si a condus comisia de control a SRI. El a plecat din fruntea ministerului Apararii in urma unei demisii „fortate”, dupa ce acesta anuntase intr-un comunicat de presa ca ministerul nu mai are suficienti bani pentru plata salariilor militarilor in septembrie. Fortarea demisiei lui Tutuianu a provocat un nou moment tensionat intre premier si Liviu Dragnea, care il vedea pe Tutuianu un posibil inlocuitor, mai docil, al lui Tudose in fruntea Guvernului, au declarat la momentul respectiv surse politice pentru HotNews.ro.

Anterior acestui episod, deputatul PSD a intat in atentia presei centrale in februarie, cand a facut o serie de declaratii scandaloase legate de protestele masive declansate in urma aprobarii OUG 13. Pe 5 februarie, Tutuianu a declarat la Antena 3 ca va cere SRI sa furnizeze informatii despre presupuse situatii in care companii multinationalele care au dat liber sau au platit ore suplimentare salaiatilor ca sa mearga la proteste, spunand ca e vorba despre „o chestiune care tine de securitatea nationala”. Tutuianu a mai facut o comparatie intre protestele din Romania si Maidanul din Kiev din 2014 si pierderea Crimeei si a vorbit despre razboi hibrid al Rusiei in Romania, sugerand ca protestele ar avea Rusia in spate.

Pe de alta parte, dupa solicitari repetate din partea lui Liviu Dragnea sa fie cercetate multinationalele, Adrian Tutuianu a declarat ca el isi conduce activitatea dupa regulamente si lege si nu trebuie sa ii spuna nimeni ce are de facut.

Este absolvent al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, si al Colegiului National de Aparare. In perioada 1999-2012 a profesat ca avocat. In perioada 2004-2008 a fost consilier judetean Dambovita, in perioada 2008-2012 a fost senator, in perioada 2012-2016, a detinut functia de presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, iar in decembrie 2016 a obtinut al doilea mandat de senator. Detine actiuni la SC Ventrom, la SC Administrator Consulting SRL si SC BES Bags SRL. In plus a acodat imprumuturi catre PSD Dambovita, drept contributii la campania electorala, de 10.500 lei, pe 15 noiembrie 2016, si de 2.000 lei in mai 2016.

La SC Ventrom, SC Administrator Consulting si BES Bags este actionar si sotia sa Carmen Elena Tutuianu.

Potrivit declaratiei de avere, Adrian Tutuianu este un parlamentar bogat. Detine sapte terenuri, dintre care cinci in intravilan. De asemenea, are cinci apartamente si o casa de locuit in Targoviste si Bucuresti. Detine si trei autoturisme Volkswagen.

Alina Elena Tanasescu (42 ani) este la primul mandat de deputat, ocupand si functia secretar al Comisiei Juridice. Tanasescu a obtinut in 2011 titlul de doctor in drept la Universitatea din Craiova. De profesie este avocat si in perioada 2006 – 2016 a predat in calitate de asistent universitar la Facultatea de Drept din Craiova si cea de lector la Facultatea de Stiinte Juridice din Craiova. Incepand cu 2004, timp de 16 ani a fost consilier judetean in Dolj iar in ultimii doi ani de mandat a ocupat functia de vicepresedinte al acestui for.

Alina Tanasescu a fost vicepresdinte al TSD Dolj si din 2013 este vicepresedinte al PSD Dolj. Deputata detine un apartament in Craiova si are in conturi putin peste 70 000 lei.

Claudia Gilia (42 ani) a intrat in Parlament in septembrie 2017, pentru a-l inlocui pe Leonardo Badea, ca urmare a preluarii acestuia a sefiei ASF. De la inceputul anului si pana la preluarea functiei de deputat, Gilia a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Dambovita. In 2006 a devenit doctor in drept cu teza „Statul de Drept”, sustinuta la Institutul de Cercetari Juridice. Din 2013 este conferentiar universitar la Universitatea Valahia din Targoviste.

Conform declaratiei de avere, detine o Dacia Logan si o KIA Sportage (2016). Are si patru credite bancare, cu o valoare totala de peste 300 de mii de lei, dintre care unul la C.A.R Pensionari Militari Targoviste.

Amintim ca, in decembrie 2016, coalitia PSD-ALDE a semnat un acord de colaborare parlamentara cu UDMR, la ceremonie participand liderii celor trei formatiuni. Potrivit protocolului, UDMR va sprijini propunerile legislative ale guvernului, iar proiectele de legi ale PSD-ALDE, respectiv ale UDMR vor fi sustinute in comun daca se consulta si cad de acord. Mai multe detalii aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro