Sari direct la conținut

Cine sunt vecinii lui Horațiu Potra. Are relații cu mai mulți foști magistrați

HotNews.ro
Cine sunt vecinii lui Horațiu Potra. Are relații cu mai mulți foști magistrați
Horațiu Potra. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Horațiu Potra, în casele căruia au fost găsite zeci de pistoale, puști mitralieră, încărcătoare de arme letale sau grenade, dar și 25 de kilograme de aur, 3,3 milioane de dolari și peste 700.000 de lei, are o vilă în București, gard în gard cu o instituție din cadrul Ministerului Apărării, arată publicația de investigații Public Record

Este vorba despre Secția pentru Legătura cu Forțele Armate Străine care autorizează militarii străini pe teritoriul țării noastre și are atribuții pe zona documentelor clasificate.

Afacerile și tranzacțiile imobiliare ale lui Potra arată că fostul luptător în Legiunea străină deține o avere consistentă și are conexiuni cu lumea magistraților.

Pe 16 iunie 2024, Ministerul de Externe anunța că un român a murit în Congo, iar alți doi erau răniți. Ei făceau parte din mercenarii pe care Horațiu Potra i-a dus în țara africană să ajute guvernul congolez în lupta împotriva rebelilor. 

După patru zile de la incident, Potra finaliza achiziția unei vile din zona Cișmigiu, în valoare de 1.6 milioane de dolari. Notarul ales a fost Andrei Ivanov Costache, fiul unui fost secretar de stat din Ministerul Justiției și fost judecător la Înalta Curte, scriu jurnaliștii de la Public Record

Casa nu apare în declarațiile lui Potra

Vila nu este inclusă în declarația sa de avere, depusă în calitate de consilier local la Mediaș, însă el figurează ca proprietar în registrul cadastral.

Imobilul este gard în gard cu sediul Secției pentru Legătura cu Forțele Armate Străine din cadrul Ministerului Apărării.

În noiembrie anul trecut, vila a fost scoasă la vânzare pe site-uri de imobiliare pentru prețul de 1.75 milioane de dolari. 

Contactați de reporterii Public Record, militarii nu au oferit detalii legate de informațiile pe care le au despre vecinii lor.

Are proprietăți și în Cluj, Sibiu și Mediaș

Pe aceeași stradă, la câțiva metri distanță de vilă, Potra mai deține un apartament pe care l-a cumpărat în 2018 împreună cu Ana Maria Nedelcu. În 2023 a cumpărat un apartament în Sibiu, șapte terenuri în Mediaș, șapte terenuri împădurite lângă Cluj, trei apartamente și câteva apartamente din case localizate în centrul istoric al Mediașului. 

Doar în 2023, la un an după ce a început să ducă români în Congo, Potra a cumpărat bunuri imobiliare de peste un milion de euro. 

În 2022, Horațiu Potra a finalizat o tranzacție de cumpărare a unui teren de la Ovidiu Cocoș. El este asociat, într-o companie înregistrată la Mediaș, cu Alex Bodi, cunoscut pentru viața extravagantă pe care o afișează pe rețelele de socializare, dar și pentru relația cu Bianca Drăgușanu. 

În 2020, Bodi a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi şantaj. Ulterior, dosarul s-a reîntors la procurori pentru continuarea urmăririi penale, iar Bodi este liber. Cocoș este martor în acest dosar.

A încheiat tranzacții cu apropiați ai unei judecătoare de la Înalta Curte

Într-o altă firmă în care Cocoș a fost asociat, apare și Mihai Savonea, soțul judecătoarei Lia Savonea de la Înalta Curte. Într-o discuție cu Public Record Savonea a declarat că este rudă cu Cocoș, mai arată Public Record.

„Nu l-am cunoscut și nu îl cunosc pe domnul Bodi, iar Ovidiu Cocoș îmi este rudă. Subliniez ca nu am fost niciodată asociat cu domnul Bodi sau Ovidiu Cocoș în vreo firmă”, a susținut el.

Terenul cumpărat de Potra de la Ovidiu Cocoș a fost și subiectul unui dosar în instanță. În noiembrie 2022, Potra și alte zece persoane au încercat să distrugă un saivan de oi, despre care mercenarul susține că se afla pe terenul lui.

Ovidiu Cocoș, cel care i-a vândut lui Potra terenul, declară în fața judecătorilor: „(…) nu pot să-mi vizitez terenul și nici nu pot să pătrund pe acest teren deoarece sunt amenințat de reclamanți și risc să fiu lovit cu sapa-n cap. Precizez că Horațiu Potra este proprietarul unei alte parcele de teren aflată în vecinătatea terenului meu. Am un contract de arendă cu pârâtul Potra Horațiu pentru acel teren”.

Dosarul se judecă încă. 

Legăturile cu magistrații

În 2024, Horațiu Potra a oferit câte 100.000 de euro cash, ca ajutor de deces pentru familiile celor care au fost uciși în Congo. La nivelul județului Sibiu există 92 de notari, dar Potra s-a dus la Ionel Marius Ionescu. Fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, Ionescu s-a pensionat în 2022. 

„Activitatea notarială, după cum bine ştiți, este guvernată printre altele şi de principiul confidențialității şi secretului profesional, astfel că nu sunt în măsură a vă comunica informațiile solicitate, deşi am un mare respect pentru activitatea pe care o întreprindeți. Legat de activitatea biroului nostru vă asigur că prestațiile noastre sunt strict în acord cu legislația națională şi comunitară incidentă”, a declarat Ionescu, întrebat de reporterii Public Record despre cum s-au realizat aceste tranzacții având în vedere legislația care nu permite tranzacții cash mai mari de 10.000 de euro.

Ionel Marius Ionescu a intrat în magistratură spre finalul anilor ‘90. În 2018, când în România a fost referendumul pentru modificarea Constituției, Ionescu era președintele Biroului Electoral Central. 

Un alt fost magistrat aflat în anturajul lui Potra este Ioan Vișa, fost judecător la Judecătoria Mediaș. Anul trecut, Vișa a candidat, alături de Horațiu Potra, din partea Partidului Patrioților la alegerile locale din Mediaș. Amândoi au devenit consilieri locali.

Este asociat în 16 companii

Potra apare ca asociat în 16 companii înregistrate în România, din care unele au fost radiate. Companii cu nume similar au fost deschise în alte țări, precum Malta, Marea Britanie și Sierra Leone. O investigație Rise Project a arătat că firma AO Futuro din Malta a fost folosită pentru a încasa bani de la firme deținute de statul Chinez și Frank Timiș, pentru activitățile din Africa.

Prin AO Futuro din Sierra Leone, Potra a semnat o promisiune de vânzare cumpărare pentru două apartamente și o casă din Mediaș. În aceeași zi, Potra a mai încheiat o altă promisiune cu Ralfrole Inc, înregistrată în Panama. Promitea propriei firme să-i vândă două spații comerciale și două apartamente din Mediaș.

În România, Potra apare în GPH Legion Africa Role SRL începând cu 2020. Doi ani mai târziu, fratele său înregistra în Marea Britanie, o firmă cu nume similar. Prin ea s-au semnat contractele cu sutele de români ajunși să lupte în conflictul din Congo. Compania nu a depus rapoarte financiare în Marea Britanie, iar în mai 2024 a fost dizolvată de autorități.

Cu aceeași firmă a semnat și Horațiu Potra un contract de prestări servicii pentru activități de securitate desfășurate în mai multe state din Africa, printre care și Congo. Documentul, semnat în decembrie 2022, la câteva zile după înregistrarea companiei, arată că urma să încaseze 5.000 de dolari pe lună în perioadele de activitate și 3.000 pentru lunile libere. La fel ca luptătorii din echipa lui.

În octombrie 2024, CEC Bank a luat decizia de a înceta colaborarea cu Horațiu Potra și companiile aflate sub controlul său în România. Mai exact, banca a decis să-i închidă toate cele 15 conturi bancare și i-a dat un termen de 60 de zile să-și mute sau să-și retragă banii.  

Procurorii cer arestarea preventivă a lui Potra

Horațiu Potra a fost arestat preventiv prima dată în 2010, într-un dosar de trafic de droguri. A fost achitat pentru droguri, dar pentru că procurorii DIICOT  au descoperit acasă la el arme interzise pentru cetățenii obișnuiți, a primit doar o condamnare la închisoare cu suspendare. Ceilalți acuzați au fost trimiși după gratii. Potra a fost reabilitat în 2017.

Anul trecut, în decembrie, Horațiu Potra și fiul său au fost reținuți. Cei doi au fost opriți în trafic când se îndreptau spre București, având la ei arme albe. 

Când a fost întrebat de jurnaliști de ce a venit la capitală, Potra a spus că pentru a vota. Cu o zi înainte, Călin Georgescu îndemna oamenii să meargă la secțiile de vot, chiar dacă alegerile au fost anulate. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au anunțat joi seară, într-un comunicat de presă, că solicită arestarea preventivă pentru 21 de persoane, inculpate pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, în dosarul în care miercuri dimineață au avut loc percheziții la apropiați ai fostului candidat la președinție Călin Georgescu. 

Mercenarul Horațiu Potra a fost vizat și el de perchiziții, dar el nu se află în țară, astfel că procurorii cer arestarea acestuia în lipsă, așa cum se poate deduce din comunicatul transmis de Parchetul General.

INTERVIURILE HotNews.ro