Primele propuneri de arestare preventivă în dosarul perchezițiilor la apropiații lui Călin Georgescu, anunțate la miezul nopții de Parchetul General / Mandate în lipsă pentru Horațiu Potra, fiul și fratele lui

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au anunțat joi seară, într-un comunicat de presă transmis aproape de miezul nopții, că solicită arestarea preventivă pentru 21 de persoane, inculpate pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, în dosarul în care miercuri dimineață au avut loc percheziții la apropiați ai fostului candidat la președinție Călin Georgescu. Mercenarul Horațiu Potra a fost vizat și el de perchiziții, dar în acest moment nu se află în țară, astfel că procurorii cer arestarea acestuia în lipsă, așa cum se poate deduce din comunicatul transmis de Parchetul General.
Dintre cele 21 de persoane, 18 sunt reţinute, pentru celelalte propunerea de arestare preventivă fiind formulată în lipsă.
Miercuri, anchetatorii au efectuat 47 de percheziţii la adrese din judeţele Sibiu, Mureş, Timiş, Ilfov şi Cluj, la persoane apropiate de Călin Georgescu. Au fost făcute percheziţii la locuinţele a 27 de persoane şi la patru sedii de firmă.
Conform comunicatului transmis de Parchetul General, în urma audierilor efectuate în cursul zilelor de 26 şi 27 februarie 2025, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a PICCJ a dispus, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 21 de inculpaţi şi reţinerea a 18 dintre aceştia sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni:
- tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, prev. de art. 32 rap. la art. 397 alin.2 Cod penal,
- nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 342 alin. 2 din Cod penal,
- orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prev. de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 republicată,
- instigare publică, prev. de art. 368 alin. 1 Cod penal., toate cu aplicarea disp. art.38 alin. 1 Cod penal.
„De asemenea, procurorul a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru cei 18 inculpați reținuți, precum și pentru un număr de 3 inculpați în lipsă”, mai scrie în comunicat.
Propunerea de luare a măsurii arestării preventive va fi înaintată judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), precizează Parchetul General.
Horațiu Potra, vizat de percheziții. El nu se află însă în țară
Una dintre persoanele la care s-au făcut percheziţii este mercenarul Horaţiu Potra, politician din Mediaş și considerat un apropiat al lui Călin Georgescu. Vizați de percheziții au fost și fiul lui Potra, Dorian Potra, şi un alt membru al familiei – Alexandru Potra, fratele lui Horațiu.
Horaţiu Potra a părăsit însă România înainte de a-i fi percheziţionată casa.
Atât G4Media.ro, cât și Agerpres notează că cele trei persoane pentru care procurorii cer arestarea preventivă în lipsă sunt Horațiu Potra, fratele și fiul lui.
În prezent Horațiu Potra s-ar afla în Dubai, potrivit G4Media.
Nici fiul și nici fratele lui Potra nu au fost găsiți la perchiziții.
Un adevărat arsenal și peste 3,3 milioane de dolari, găsite la Potra
Într-un imobil locuit de mercenarul Horațiu Potra și fiul său au fost găsite arme și muniție ascunse într-o cameră secretă.
De asemenea, într-un seif ascuns sub podeaua casei, au fost găsite teancuri cu bani și lingouri de aur.
Astfel, polițiștii au găsit peste 40 de încărcătoare (de la arme letale, de diferite calibre), 51 de grenade (militare, ofensive/defensive), 44 de bucăți de lovituri de lansator, 21 de pistoale letale (majoritatea calibrul 9x19mm), 7 pistoale/puști mitralieră letale (calibrul 7,62 mm și 7,65 mm), peste 20 de cutii/pachete/pungi cu muniție letală, 6 piese de arme, 4 materiale explozive, două aruncătoare/lansatoare de grenade, un fitil detonant și o lunetă.
Au mai fost descoperite și ridicate peste 25 de kilograme de aur (lingouri), peste 3,3 milioane de dolari, peste 700.000 de lei, 43.000 de euro, 13.000 dirham și 21.000 de dinari sârbești.
Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu a fost pus miercuri sub control judiciar de procurorii de la Parchetul General pe o perioadă de 60 de zile, el având mai multe interdicții, printre care să părăsească țara fără încuviințarea autorităților judiciare și nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.
Georgescu este urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni: instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată; comunicarea de informații false; fals în declarații în formă continuată; inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup; promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe; inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații.
Ulterior, Parchetul General a precizat că în dosarul lui Călin Georgescu este vizat și un magistrat, care „a sprijinit activitățile infracționale”.
Printre cei audiaţi în dosar se numără şi fostul mercenar din Legiunea Străină Eugen Sechila, care a fost ridicat cu mandat de pe Aeroportul Henri Coandă din Capitală, de unde urma să se îmbarce într-o cursă internă spre Oradea. El a fost adus la audieri miercuri, la Parchetul General, dar apoi a fost lăsat să plece. Sechila nu a făcut declarații la ieșirea de la PICCJ.
Potra și acuzațiile că i-a cerut milioane de euro lui Frank Timiș pentru campania lui Georgescu: „Am discutat, dar dl. Frank a refuzat, a spus «nu am bani»”
Mercenarul Horațiu Potra a încercat miercuri seară să explice proveniența banilor și armelor pe care autoritățile le-au găsit. El a recunoscut că a lucrat pentru omul de afaceri Frank Timiș, dar a negat orice legătură cu campania electorală a lui Călin Georgescu.
„Legat de ce s-a găsit la mine: Într-adevăr, da, s-au găsit sume de bani. Vreau să spun că sunt plecat din România din ’92 și până în 2019 nu am avut reședința în România. În ’94 mi-a expirat buletinul și mi-am mai făcut buletin românesc doar în 2019. Până atunci nu am avut reședința în România. Am câștigat bani, am lucrat pentru regele din Qatar, am lucrat pentru președinți în Africa, toți banii i-am adus în România. Și nu mă obligă nimeni să îmi țin banii în bancă. Pentru că am văzut ce se întâmplă: sunt conturi blocate, mi-au închis conturile și așa mai departe. Toți banii pe care i-am câștigat – am acte pe ei. Din 2011 până în 2018 am avut un contract cu vărul actual al regelui din Qatar, văr primar cu regele. Am fost consultant în securitate pentru familia lui, mă plătea 45.000 de dolari pe lună. A venit în România și a dat o declarație la notar în care recunoaște că am avut acest contract și că a fost onorat”, a declarat Horațiu Potra miercuri seară, într-o intervenție făcută într-o emisiune de la Realitatea Plus.
La remarca moderatoarei Anca Alexandrescu, care i-a spus că „televiziunile dau stenograme că dumneavoastră i-ați cerut bani lui Frank Timiș în numele lui Călin Georgescu”, Horațiu Potra a replicat: „Era vorba de o discuție cu patru ani în urmă. Știe toată lumea, până și președinții africani: ca să faci o campanie trebuie să cheltuiești niște bani. Am discutat, dar domnul Frank a refuzat, a spus «nu am bani»”.
El a fost întrebat și dacă armele „arătate la televizor”, în urma perchezițiilor de miercuri, „au acoperire în acte”.
„Cu privire la arme, nu vreau să declar nimic, o să îmi asum nerespectarea regimului armelor și munițiilor, dar mai vreau să zic o vorbă. Eu am învățat ceva de la un om foarte mare din Franța, căpitanul Paul Barille (care) a creat trupele antiteroriste acolo: Decât să mori în legalitate mai bine trăiești în ilegalitate. Deci (cu) oamenii care ne conduc la ora actuală, care pot băga România în război în orice moment împotriva Rusiei – mai bine să fii pregătit. Și nu să fii pregătit să te bagi cu rușii, ci să fii pregătit să te opui ca copiii tăi și tineretul din România să plece la război”, a spus Potra
Procurorii Parchetului General susțin că Horațiu Potra, ale cărui imobile au fost percheziționate miercuri, s-a implicat în finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu, conform unor surse oficiale citate de G4Media. Procurorii afirmă că Potra i-a transmis omului de afaceri de origine română Frank Timiș că Georgescu vrea să deschidă toate minele de aur din România și că „are sprijinul americanilor care i-au făcut campanie lui Donald Trump”.
Anchetatorii mai spun că Georgescu i-a cerut lui Potra încă din 27 aprilie 2022 să îl abordeze pe Frank Timiș pentru a-i susține campania electorală cu 20-35 de milioane de dolari. Horațiu Potra i-ar fi adresat apoi un mesaj lui Frank Timiș în care i-a spus că Georgescu vrea să candideze la prezidențiale în 2024 și vrea să deschidă toate minele din România, în special minele de aur.
Nu este clar dacă Frank Timiș i-a susținut în vreun fel campania lui Georgescu, a punctat G4Media. Controversatul om de afaceri de origine română deține companii miniere în mai multe țări din Africa.