Ciocnirea culturilor (IV). Cum se raportează românii din Finlanda la scandalul cu premierul Sanna Marin: „Și aici persoanele mai în vârstă sunt de părere că reprezentanții politici sunt responsabili doar de binele țării nu și de propria viață”
Pentru că imaginile în care premierul finlandez Sanna Marin se dă în spectacol la o petrecere privată sau video-ul în care două femei se sărută demonstrativ la ea acasă au stârnit reacții și în România și, inevitabil, au dat naștere unor comparații cu ceea ce fac politicienii români, am vrut să vedem cum se raportează la acest subiect conaționali care trăiesc în Finlanda.
La 34 de ani, când a fost numită prim-ministru al Finlandei, Sanna Marin a devenit cel mai tânăr lider ales din lume. Ea face parte din partidul social democratic și în ultimii ani a demonstrat calitățile sale politice. A fost lăudată pentru modul în care a gestionat pandemia COVID-19, dar și pentru faptul că a asigurat intrarea țării sale în NATO, lucru care a dat o siguranță țării aflate la graniță cu Rusia.
Marin este pasionată de problemele legate de mediu și cele referitoare la drepturile femeilor. A promis că Finlanda va reduce complet emisiile de carbon până în 2025 și a mărit, atât concediul de maternitate, cât și cel de paternitate. Sanna Marin are o fiică de cinci ani.
Premierul Finlandei, numită de presa germană „cel mai cool politician din lume”, obișnuiește să petreacă la festivaluri de muzică, iar anul trecut a ajuns iar în atenția presei, când a ieșit într-un club, după ce a intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID. La acea vreme, ea și-a cerut scuze și a spus că nu a primit mesajul prin care era anunțată că trebuie să se izoleze, deoarece și-a lăsat telefonul acasă.
În situația prezentă, după ce un video în care apare dansând la o petrecere privată, dar și o imagine cu o femeie topless sărutând o prietenă la premier acasă au fost făcute publice, Marin și-a făcut și un test antidrog care a ieșit negativ.
Prim-ministrul și-a cerut scuze pentru cele întâmplate, în timp ce s-a apărat și a declarat că nu a făcut nimic ieșit din comun, în afară de „să danseze, să cânte, să-şi îmbrăţişeze prietenii şi să bea alcool”.
„Sper ca în anul 2022 să fie acceptat ca până şi factorii de decizie pot să danseze, să cânte şi să meargă la petreceri”, a spus Marin, în vârstă de 36 de ani.
Mai mulţi analiști finlandezi, citați de presa locală, consideră că problema nu este comportamentul premierului, ci faptul că aceste filmuleţe au fost făcute publice, ceea ce arată că aceasta nu s-a înconjurat de oamenii potriviți.
Petteri Järvinen, un expert în securitate cibernetică citat sâmbătă de ziarul Iltalehti, a ridicat posibilitatea ca Rusia să fi spart telefonul sau conturile sociale ale cuiva care face parte din cercul apropiat al premierului finlandez.
În plan național, Finlanda este recunoscută drept o țară progresistă, care pune foarte mult accent pe drepturile individului. Nu e de mirare că după ce video-ul cu Sanna a apărut în mediul virtual, sute de femei şi-au postat propriile videoclipuri cu dans şi băutură, arătându-şi astfel susţinerea.
Ce spun totuși românii care locuiesc în Finlanda despre comportamentul Sannei Marin, raportat la ceea ce fac politicienii români? În acest episod din seria „Ciocnirea culturilor”, am stat de vorbă cu câțiva dintre aceștia.
Sanna Marin și Volodimir Zelensky în timpul vizitei pe care premierul Finlandei a făcut-o la Kiev, în 26 mai 2022. FOTO: AFP/ Profimedia
Andrei, de cinci ani în Finlanda: „Atât în România, cât și oriunde în lume, fiecare politician poate să facă ce vrea în timpul liber, cât timp nu încalcă legea”
Andrei locuiește de cinci ani în Finlanda, iar momentan își dă teza de masterat în știința solului, în cadrul Universității de Agricultură și Silvicultură din Helsinki. El povestește cum Sanna Marin a dovedit că este unul dintre cei mai capabili politicieni europeni.
„Ne-a scos cu fruntea sus și daune minore din COVID, a condus în timpul unui mandat la președinția UE, iar acum dă dovadă de umanitate și solidaritate totală cu Ucraina, în acest război pornit de vecini”.
Mai mult, Andrei subliniază cum i se pare normal ca fiecare om să ia o pauză de la responsabilități și să petreacă din când în când. „Sanna și-a câștigat acest drept”, continuă el.
Cu toate astea, Andrei mărturisește că a învățat din presă cum un prim-ministru finlandez este la datorie și „când doarme, dacă nu își deleagă puterile.” „Am înțeles că ea a avut o vacanță planificată pentru acel weekend, însă renunțase la zilele de vacanță, adică era încă la job. Noi nu știm ce a consumat la acel party, lumea speculează una alta, dar poate că ea nu are nevoie de stimulare ca să se distreze. Cred că s-a exagerat”, mai spune tânărul.
El nu neagă nici probabilitatea ca rușii, haterii și opoziția să fi văzut o „portiță” în petrecerea Sannei și „au zis că este oportunitatea perfectă de a face murdărie în Finlanda.”
„Probabil este și o fărâmă de misoginism și stigmă a femeilor. Chiar azi am avut o discuție la job cu două colege și ele o susțineau pe Sanna. De fapt, cred că este nevoie de mai multe femei în poziții de putere. Ele funcționează diferit de bărbați și sunt capabile să echilibreze lucrurile când vine vorba de luat decizii, mai ales politice”, mai zice Andrei.
Cât despre politicienii români, tânărul își menține opinia: „Atât în România, cât și oriunde în lume, fiecare politician poate să facă ce vrea în timpul liber, cât timp nu încalcă legea. Din păcate, la noi în țară, încă se simte mentalitatea comunistă în societate și se vede foarte clar, așa cum se văd și ilegalitățile constante ale politicienilor de aici. De asta prefer să rămân în Finlanda.”
Miruna, de nouă luni în Finlanda: „Odată ce te angajezi, pare că trebuie să fii robot. Bea un păhărel, din când în când”
Miruna are 22 de ani și este artistă freelancer. Tânăra crede cu tărie că orice om are dreptul la viață privată.
„Orice om, în timpul liber, are dreptul să iasă în oraș sau la o petrecere, nu contează că este prim-ministru, președinte sau mai știu eu ce. Nu mi se pare normal să se agite lumea pentru simplul fapt că cineva a ieșit la un party, mi se pare absurd și stupid”, zice ea.
În ceea ce-i privește pe politicienii români, Miruna susține că ei „au cam multe drepturi și mulți ar trebui să fie după gratii.” Apropo de asta, ea aduce în discuție câteva cazuri de la noi din țară:
„Că tot s-a isterizat România cu Sanna, dar trece cu vederea următoarele: primar condamnat pentru pornografie infantilă (Bogdan Davidescu, comuna Șotrile, Prahova), primar care a făcut sex cu adolescente traficate (Damian Butnariu, comuna Mogoșești, Iași), primar proxenet condamnat pentru traficarea și exploatarea de minore în Spania (Costică Dobre, comuna Șutești, Brăila), primar acuzat că a violat, alături de mai multe persoane, o fată de 13 ani (Ionel Robert Ștefan, comuna Ștefăneștii de Jos, Ilfov).
În România, majoritatea politicienilor sunt corupți, dar asta este altă poveste. Măcar cei rămași cu capul pe umeri să mai iasă la un shot de tequila, nu?”
Miruna vorbește și despre cum femeile sunt mult mai judecate decât bărbații, așa că, în cazul Sannei, ea crede că poate fi vorba și despre misoginism.
„E foarte stupid să judecăm o femeie sau orice om pentru că a ieșit în timpul liber la o petrecere. De ce lumea, în general, se așteaptă să muncim non-stop? Probabil de asta devenim toxici și nervoși. Odată ce te angajezi, pare că trebuie să fii robot. Bea un păhărel, din când în când.”
Sanna Marin în imaginile video care o arată în timp ce se distrează la o petrecere. FOTO: captură Twitter
Andrei, de șase luni în Finlanda: „Ea a greșit pentru că nu a împuternicit pe cineva în acea zi/seară și practic a riscat”
Andrei lucrează ca inginer mecanic în industria autobuzelor de transport public din Helsinki. El povestește cum a vorbit la job cu un finlandez căsătorit de 48 de ani despre situația Sannei Marin și motivul pentru care este judecată, chiar și de conaționalii săi.
„Problema nu este că s-a distrat, a consumat alcool sau alte substanțe. Aici, prim-ministrul, mai ales într-o perioadă de război, trebuie să prezinte o disponibilitate 24/7. Ea a greșit pentru că nu a împuternicit pe cineva în acea zi/seară și practic a riscat”, explică el.
Inițial, adaugă Andrei, a avut sentimentul că s-a creat o isterie prea mare în jurul acestui subiect, dar după ce s-a documentat despre context, a înțeles mai bine reacția lumii.
„Eu nu văd nimic greșit în faptul că a petrecut, însă cred că ar fi putut să-și atenționeze mai bine prietenii ca așa ceva să nu apară online”, continuă el. În ceea ce-i privește pe politicienii români, tânărul susține că ei „își permit gogomănii și mai mari la petreceri. Secretul e în a nu aduce publicului online nimic de la acele petreceri.”
Legat de faptul că Sanna Marin este femeie și dacă ar fi fost bărbat situația ar fi fost tratată cu mai multă lejeritate, el nu este de acord cu asta.
„Dacă era bărbat era etichetat mai tare ca neserios sau bețiv. La ea, însă, s-a văzut un moment de inocență, iar lumea e mai concentrată pe faptul că nu a împuternicit pe cineva în acea seară”, încheie românul.
Paul: „Nici cât negru sub unghie nu se poate face comparația dintre demnitarii români și cei finlandezi”
Paul susține că nu vede nimic ieșit din comun cu acțiunile Sannei Marin și „nici cât negru sub unghie nu se poate face comparația dintre demnitarii români și cei finlandezi.” El subliniază cum egalitatea de gen este foarte protejată în Finlanda.
„În niciun caz nu se pune problema că este vorba despre o femeie. Drepturile omului sunt bine protejate aici”, încheie el.
Claudia, de doi ani în Finlanda: „Asta e cultura lor, așa au crescut de mici”
„N-am auzit până acum știrea asta și nici nu știam că este un subiect despre care lumea vorbește. Sunt lucruri mult mai importante de făcut și cred că nu prea se pune accent așa tare aici pe această știre”, spune tânăra care lucrează în IT.
Ea vorbește despre cum finlandezii sunt foarte deschiși și cum le place să petreacă, mai ales vara, anotimp foarte scurt în această țară. „Asta e cultura lor și cu asta au crescut de mici, deci nu li se pare ceva ieșit din comun. La noi ar fi stat lucrurile diferit, da, și nu cred că un astfel de comportament ar fi fost privit foarte bine”, încheie ea.
Marian, din 2016 în Finlanda: „Probabil trolii ruși încearcă să o atace după intrarea în NATO”
„Pentru mine este un non-subiect. Viața ei privată îi aparține și nu am văzut nimic ieșit din comun în comportamentul ei. Probabil trolii ruși încearcă să o atace după intrarea în NATO”, zice el.
El respectă și drepturile politicienilor români la distracție în timpul liber, dar subliniază: „ei deja fac acest lucru, doar că după ușile închise și pretind că nu se întâmplă.”
Mai mult, Marian crede că este și o problemă de gen la mijloc: „În țările nordice femeile au o mai mare egalitate de șanse decât în Europa de Est, dar asta nu înseamnă că nu există astfel de atacuri la persoană. Mi se pare foarte trist acest lucru. Sanna Marin a mai trecut prin astfel de judecăți, și când a ieșit la club în pandemie sau când și-a cumpărat un apartament scump (>€800,000) cu credit”, încheie bărbatul de 45 de ani.
Laura, de opt luni în Finlanda: „Și aici persoanele mai în vârstă sunt de părere că reprezentanții politici sunt responsabili doar de binele țării nu și de propria viață”
Laura a citit știrile despre Sanna Marin în presa online din România, dar recunoaște că, ulterior, a văzut cum au scris și câteva ziare finlandeze despre asta, însă nu la nivelul de „scandal.”
„Nu mi se pare absurd ca prim-ministrul să aibă viață personală, iar faptul că e femeie și de o vârstă apropiată cu mine, mă face să relaționez cu ea. În mediul profesional se vorbește constant de echilibrul job-viață privată, iar în cazul de față se omite ideea că poziția de prim-ministru e un job și pentru ea. În cercurile de apropiați, opinia e că a făcut ceva normal”, explică tânăra de 34 de ani.
Cu toate acestea, Laura, care este de profesie team manager, mărturisește că „și aici persoanele mai în vârstă sunt de părere că reprezentanții politici sunt responsabili doar de binele țării nu și de propria viață.”
Laura nu crede că genul prim-ministrului a fost factorul declanșator al scandalului, dar oricum, așa cum adaugă, i se pare absurd să credem că orice om încetează să mai existe ca persoană în clipa în care devine om politic.
„Are în continuare o viață, o familie. Nu e normal și nici sănătos să te dedici doar job-ului, fie el acela de a conduce o țară. Cred că toți politicienii au modalitatea lor de distracție, unii aleg să o facă pe ascuns, alții nu, iar câteodată sunt expuși, alteori nu”, încheie ea.
Iulia, de doi ani în Finlanda: „Politicienii din România ar avea aceleași drepturi, dar nu cred că românii ar fi la fel de înțelegători ca și finlandezii”
Iulia lucrează în cadrul unei companii de telefonie mobilă și susține că Sanna Marin poate face ceea ce-și dorește în timpul liber. „Politicienii din România ar avea aceleași drepturi, dar nu cred că românii ar fi la fel de înțelegători ca și finlandezii. În situația de față, cred că scandalul a venit pentru faptul că face parte din politică și nu pentru că este femeie”, explică ea.
Tânăra de 31 de ani spune că traiul în Finlanda nu a făcut-o mai open minded, ci era așa și în România, însă i-a oferit o societate lipsită de ură. „M-a făcut să trăiesc fără să am grija zilei de mâine, înconjurată de oameni care apreciază munca mea, care respectă oamenii, animalele, natura”, încheie ea.