Sari direct la conținut

Ciolacu anunță, pentru la anul, o reformă fiscală ca „în ţările dezvoltate”. Măsura pe care o vrea premierul „în primul și în primul rând”

HotNews.ro
Marcel Ciolacu face declarații de presă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu face declarații de presă, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu susține că anul viitor va avea loc o reformă fiscală care să conducă la un sistem sustenabil de deduceri la venituri, ca primă măsură, „exact cum este în ţările dezvoltate”.

„Este evident că anul următor va fi – este trecut în PNRR – o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid. (…) Avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm. (…) Trebuie să vii cu soluţii, chiar dacă sunt soluţii parţiale. V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri. Astfel, vei dezvolta serviciile – şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private – prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”, a declarat luni Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Premierul a punctat că deciziile în acest domeniu nu pot fi unele luate „după ureche”. „Cu alte cuvinte, aceste soluţii empirice, luate după ureche şi doar că dau bine la televizor, eu n-o să le iau. O să vin cu o reformă şi cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil şi ceva exact cum este în ţările dezvoltate. România a depăşit momentul amatorismului”, a declarat Ciolacu.

PSD a vrut deduceri și în 2017, dar a renunțat

PSD a încercat să impună un sistem de deduceri la nivel de gospodărie în 2017, când ministru al Muncii era Lia Olguța Vasilescu.

La vremea respectivă se discuta despre impozitul pe venitul global pe gospodărie. La capitolul cheltuieli deductibile erau enumerate atunci abonamentele medicale din sistemul privat, taxele de școlarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe (încurajarea și mai ales fiscalizarea pieței construcțiilor), asigurările de bunuri sau de viață, cheltuielile cu hrana și cu îmbrăcămintea. Pentru a beneficia însă de deduceri, gospodăria trebuia să prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitanțe, dovezi privind tranzacții bancare, facturi etc.), membrii gospodăriei nefiind obligați să păstreze toate bonurile sau facturile, dacă nu sunt interesați să își deducă diversele cheltuieli.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro