Sari direct la conținut

VIDEO Ciolacu îl apără pe Rafila în cazul Pantelimon: Cred că românii așteaptă de la autorități să nu ia decizii emoționale. Dacă aș lua decizii emoționale, aș fi schimbat-o și pe doamna ministru Deca după scandalul de la SNSPA

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila / Foto: Agerpres
Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila / Foto: Agerpres

Premierul Marcel Ciolacu a avut joi prima reacție publică după reținerea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI, spunând că nu a crezut că „se poate întâmpla așa ceva în realitate”. Întrebat despre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care după ancheta corpului de control anunța, în aprilie, că nu s-au găsit probleme la spital, Ciolacu a spus că „trebuie să dăm dovadă de echilibru” și că vrea să ia „deciziile corecte”: „Dacă aș fi un prim-ministru care să ia decizii emoționale, aș fi schimbat-o din funcție și pe ministra Ligia Deca după scandalul de la SNSPA”.

„Nu am crezut că se poate întâmpla așa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de niște medici care trebuie să salveze vieți, nu să omoare oameni. Nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis, ci de omor premeditat, un lucru foarte grav”, a spus premierul.

El a sărit în apărarea ministrului PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, spunând că după declanșarea scandalului, în aprilie, au fost luate măsuri, fiind trimis un control administrativ:

  • „Ce am văzut eu ca și desfășurare a evenimentelor – anumite lucruri au fost sesizate mai demult, mi se pare că din aprilie. S-a trimis un control administrativ să se vadă dacă procedurile sunt respectate, pentru că în primul rând acesta este atributul Ministerului Sănătății.
  • Pe urmă, am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor, care au spus că nu se întâmplă nimic.
  • Am văzut atitudinea ministrului, când a cerut imediat ca acei manageri să-și depună demisiile (…) și sunt ferm convins, mai ales după comunicatul (…) atât de dur al unor magistrați, mai ales că vorbim de niște făptuitori medici. Sunt ferm convins că încet, încet vom afla tot adevărul”.

„Știu că trăim într-o lume în care ne dorim imediat niște vinovați, mai ales că suntem în niște luni electorale”

Ciolacu a mai susținut, legat de ministrul Sănătății, că el vrea să ia decizii corecte, în funcție de fapte, după ce va avea mai multe detalii în acest caz:

  • „Cred că românii așteaptă de la autorități, de la primul ministru, să nu ia decizii emoționale. Dacă aș fi un prim-ministru care ar lua decizii emotionale, presupun că aș fi schimbat-o și pe doamna ministru Deca, săptămâna trecută, când a fost scandalul de la SNSPA.
  • Pe mine mă interesează să iau deciziile corecte și îndreptățite, în funcție de fapte.
  • Știu că trăim într-o lume în care ne dorim imediat niște vinovați, mai ales că suntem în niște luni electorale. Câteodată mai vrem să acoperim cu alte lucruri, alte tâmpenii făcute de către alții, mai ales oameni politici. Părerea mea e că trebuie să dăm dovadă de echilibru.
  • Am văzut că Ministerul Sănătății s-a pus la dispoziția Parchetului în totalitate, toate documentele, foștii manageri, de asemenea.
  • Repet, în justiție se dă o decizie care nu e…eu nu am comentat niciodată o decizie a unui magistrat, nu ne convine. Nu înseamnă că ministrul Justiției e vinovat. Un magistrat a luat acea decizie.
  • Dacă vrem să trăim într-o țară normală, pe care să o construim pentru dumneavoastră, pentru copiii noștri, părerea mea este că deciziile trebuie luate îndreptățit și având toate detaliile.
  • Cu adevărat, îmi doresc că toate aceste detalii, în cursul acestei săptămâni, să le avem la dispoziție pentru a lua o decizie, să vedem dacă s-a știut de acest lucru, dacă a fost tolerat administrativ..”.

„S-au luat decizii de către miniștri ai Sănătății care au dus la pierderi de vieți omenești în pandemie. Cu adevărat un astfel de ministru trebuia demis de îndată”

În acest context, Ciolacu a lansat un atac la miniștrii Sănătății din perioada pandemiei, spunând că în acele cazuri ar fi trebuit demiteri:

„S-au luat decizii de către miniștri ai Sănătății, s-au luat decizii administrative, care au dus la pierderi de vieți omenești directe. Acele decizii s-au luat după creierul lor în timpul pandemiei, iar România a avut cea mai mare mortalitate din lume, nu din Europa. Acolo cu adevărat un astfel de ministru trebuie demis deîndată pentru că a luat o decizie administrativă, care a dus la pierderea de vieți omenești”.

Această teză a fost susținută, joi, și de ministrul Sănătății, într-o conferință de presă în care a subliniat că nu își asumă personal situația de la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Întrebat dacă își dă demisia, el a subliniat că nu are motive întrucât stabilirea dozei unui medicament este o responsabilitate a medicului.

INTERVIURILE HotNews.ro