Sari direct la conținut

VIDEO Ministrul Sănătății, prima ieșire publică după reținerea doctorițelor de la Spitalul Sf. Pantelimon: „Nu am pentru ce să demisionez”

HotNews.ro
VIDEO Ministrul Sănătății, prima ieșire publică după reținerea doctorițelor de la Spitalul Sf. Pantelimon: „Nu am pentru ce să demisionez”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face declarații de presă la sediul ministerului în legătură cu situația aflată în desfășurare la Spitalul Sfântul Pantelimon, în București, 8 august 2024. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că nu își asumă personal situația de la Spitalul Sf. Pantelimon din București, în prima reacție avută după ce două doctorițe ATI de la spital au fost reținute pentru omor cu premeditare. Întrebat dacă își dă demisia, el a subliniat că nu are motive întrucât stabilirea dozei unui medicament este o responsabilitate a medicului.

Cât privește anchetele precedente, efectuate de corpul de control al Ministerului Sănătății, de către Colegiul Medicilor și cea internă a spitalului, în care nu au fost descoperite nereguli, Rafila a precizat că s-au efectuat fiecare pe competențe diferite, în timp ce procurorii au avut alte mijloace la dispoziție pentru a verifica situația.

„Probabil că au greșit (nr. cei care au făcut primele verificări), dar lăsați instanța să se pronunțe, eu nu vreau să mă antepronunț”, a declarat Rafila.

El a mai cerut ca întreg corpul medical să nu fie acum blamat pentru o situație punctuală și a precizat că se va deplasa la spital pentru a discuta personal cu medicii ATI, care au anunțat că declanșează greva, pentru a asigura funcționarea spitalului.

HotNews transmite live declarațiile ministrului Sănătății:

  • Corpul de control al Ministerul Sănătății verifică chestiuni administrative. Ei au verificat dacă procedurile medicale sunt respectate, nu au constatat probleme. Dar partea medicală este evaluată de persoane specializate.
  • Ancheta specializată a fost făcută de Colegiul Medicilor. Raportul Colegiul Medicilor nu conținea elemente care să sugereze că acolo era o situație care să pună în pericol deliberat situația pacienților.
  • Între timp, a continuat ancheta penală. Am pus la dispoziție toate documentele. Ieri, parchetul a emis un comunicat în care menționa un număr de patru cadre medicale care erau investigate. Am discutat cu managementul spitalului, era o situația care crea tensiune într-un spital important din București, iar dânșii au decis că vor demisiona. Directorul medical a făcut-o imediat, managerul urmează să o facă. Trebuie să asigurăm funcționarea spitalului. Demisia intră în vigoare în câteva zile.
  • Medicii sunt cei care tratează pacienții, cei care salvează vieți, mai ales cei de ATI unde ajung cazurile cele mai grave. Din păcate, unii pierd lupta pentru că au cazuri avansate.
  • Mă duc să discut cu medicii de la Sf. Pantelimon pentru a găsi o soluție. Blamarea corpului medical în corpore nu este o atitudine pe care să o încurajăm. Cine a greșit să plătească!
  • Cele 3 anchete au fost pe teme diferite. Fiecare controlează unde are competență. Corpul de control este parte administrativă, partea profesională a verificat-o colegiul medicilor și spitalul. Entitățile au emis rapoarte scrise asumate în care spun că nu au găsit neregulile în modul de administrate a spitalului și de acordare a îngrijirii medicale, atunci eu nu puteam emite o altă opinie. Parchetul are alte mijloace de anchetă, poate face percheziții, poate să ridice înscrisuri. Am citit al doilea comunicat al parchetului și am văzut fapte grave, eu sunt personal afectat de ce am văzut acolo. Trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba.
  • Probabil că au greșit (nr. cei care au făcut primele verificări), dar lăsați instanța să se pronunțe, eu nu vreau să mă antepronunț.
  • (nr. întrebat de o demisie) Eu n-am de ce să-mi asum personal această situație. Este o infracțiune de omor premeditat. Nu cred că este responsabilitea mea sau a MS pentru astfel de acuze. Nu am pentru ce să demisionez. Eu am foarte multe proiecte să reformez sistemul de sănătate. Demisia pentru ceva pe care nu puteam să controlăm, nimeni nu poate interveni în decizia medicului. Nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății și de politica de sănătate din MS.
  • Supoziția de mușamalizare nu cred că este corectă.
  • Stabilirea dozei unui medicament este o responsabilitate a medicului. Eu sunt microbiolog, acolo au fost medici de specialitate în comisia Colegiului Medicilor. Colegiul este un organism independent. Eu n-am elemente care să mă pună pe gânduri că acest lucru este real. Eu nu dau vina pe Colegiul Medicilor, dar fiecare trebuie să ne facem treaba în zona de competență.
  • Am discutat cu domnul Socea, își va da demisia astăzi. Vom stabili o perioadă de tranziție pentru ca acest spital să fie administrat. El, cu siguranță, demisionează.
  • Vreau să ascult argumentele personalului medical din ATI (nr. de la Sf. Pantelimon) pentru a găsi o foaie de parcurs până la clarificarea situației în instanță.
  • (nr. despre cadrul medical care a sesizat cazul) Fiecare situație are particularitatea ei. Nu există o situație tip în care se întâmplă acest lucru. Există avertizori de integritate. Noi avem aici o structură care poate fi accesată oricând de oricine din spitale, nu am alt mecanism decât cel legal. Orice om care este în mod abuziv concediat are calea legală să sesize în instanță. Este o situație dureroasă care trebuie rezolvată în cadrul legal.
  • Domnul Socea și directorul medical au ocupat postul prin concurs, din 2021, înainte să fiu eu ministru.

……………………..

Doctorițele reținute de procurori – Maria Miron și Mirela Păiuș – sunt acuzate că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de Noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Joi, Tribunalul București urmează să decidă dacă admite propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor doi medici.

Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.

Atât spitalul, cât și Corpul de Control al ministrului Sănătății și Colegiul Medicilor București au declanșat atunci anchete, la finalul cărora au anunțat că nu au găsit nicio problemă.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro