Claudiu Năsui: „Creșterea taxelor este deja plănuită”. Ce impozite vor fi majorate, potrivit fostului ministru al Economiei
Fostul ministru al Economiei Cludiu Năsui (USR) susţine că este deja plănuită creşterea taxelor, în ciuda promisiunilor coaliţiei guvernamentale PSD-PNL-UDMR. Năsui susţine că va creşte taxarea muncii, a PFA-urilor şi TVA.
„Creşterea taxelor este deja plănuită, chiar dacă aţi tot auzit promisiuni că nu vor creşte taxele. O să-i tot auziţi folosind termeni de tipul «reformă fiscală», «consolidare bugetară», «reaşezarea climatului concurenţial» şi toţi înseamnă, de fapt, «creşterea taxelor»”, a scris, joi seară, pe Facebook Claudiu Năsui (USR), potrivit News.ro.
Fostul ministru al Economiei prezintă şi o listă a taxelor care vor creşte:
- Taxarea muncii. Deja avem cele mai mari taxe pe muncă din toată Europa, pe salariile mici şi vor să o crească cu încă 3,5% din salariul brut.
- TVA-ul
- Taxele pentru activităţile independente (PFA-uri)
„Toate astea au loc pentru că au crescut cheltuielile enorm de mult. Singura soluţie este tăierea lor”, a mai transmis Năsui.
Ce prevede programul de guvernare
Programul de guvernare PSD-PNL- UDMR prevede reducerea taxelor și impozitelor pe muncă, însă nu precizează și termene pentru aceasta. Una dintre prevederi este reducerea graduală a poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii.
De asemenea, este prevăzută zero contribuție la asigurarea de sănătate CASS pentru elevii și studenții care ocupă un loc de muncă/internship în timpul studiilor de licență și masterat (vârsta mai mică de 26 de ani).
Programul de guvenrare mai are în vedere scutirea de CASS și opțiune la plata CAS pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv și se angajează pe un loc de muncă.
Pe partea de măsuri fiscal-bugetare sunt prevăzute:
- Consolidare fiscal-bugetară în 7 ani pentru o Românie puternică în UE, conform angajamentelor privind setul de reforme și investiții asumate prin Planul bugetar-structural național pe termen mediu al României și PNRR.
- Reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB în 2025 și menținerea datoriei în PIB mai mică de 60%;
- Menținerea cotei unice pentru predictibilitate fiscală;