Sari direct la conținut

Coalitia pentru un Parlament Curat se extinde in Sud-Estul Europei

HotNews.ro

Peste 20 de ONG-uri din fosta Iugoslavie si regiunea Marii Negre au constituit “Reteaua de integritate din Europa de Est”. Acestea vor actiona pentru primenirea clasei politice din Balcani, Moldova, Georgia si Ucraina, dupa modelul Coalitiei pentru un Parlament Curat. Initiativa este sprijinita cu fonduri de la Parlamentul European si din Statele Unite ale Americii.

Intr-un interviu acordat Hotnews.ro, Alina Mungiu Pippidi vorbeste despre necesitatea unei “revolutii anticoruptie” in Sud-Estul Europei. Primele “victime” vor fi Bulgaria si Croatia.

Gelu Trandafir: V-ati hotarat sa faceti “export de revolutie”?

Alina Mungiu: Exact. Exportam revolutie. Dar la initiativa noastra, nu pentru ca ne-ar fi pus George Bush, Basescu sau altcineva. Exportam o buna practica destul de revolutionara care a functionat in Romania.

Dincolo de acest tip de anticoruptie foarte tehnica, de lunga durata, de construire a capacitatii administratiei si a organismelor juridice, in societati in care coruptia e sistemica, efortul cel mare e sa schimbi radical regulile jocului. Si pentru asta iti trebuie un fel de revolutie. E ca un prag pe care-l treci, o treapta istorica.

Unele tari au trecut-o in zeci de ani, dar noua, datorita integrarii europene, ni se cere sa o trecem repede.

G.T.: E o schimbare de cultura politica…

A.M.: Oamenii functioneaza dupa doua tipuri de reguli, unele formale, precum Constitutiile, altele nescrise. In multe dintre tarile noastre este acceptabil ca politicienii sa se imbogateasca din conflict de interese, sa schimbe partide, astfel de practici sunt incetatenite. La un moment dat societatea trebuie sa nu le mai accepte.

Si acest lucru nu se poate face decat printr-o actiune la scara mare, ca o revolutie, cum a fost Coalitia pentru un Parlament Curat. In tari din Balcanii de Vest si din jurul Marii Negre oamenii se gandesc la ce urmeaza dupa ce ai trecut de prima etapa, care-i revolutia electorala, cum a fost in Ucraina sau Georgia. Ai ales alt guvern si vezi ca si el devine la fel de corupt.

Incepi sa te gandesti la aceasta a doua revolutie, contra coruptiei sistemice. Iar aici ii putem noi ajuta.

G.T.: Si cine e “Che Ghevara” care se va duce in aceste tari?

A.M.: Pai noi o sa ne ducem. Dar incercam sa fim o prezenta cat mai discreta, pentru ca in fond ei o fac. Partea amuzanta este ca asta a fost o chestie originala, romaneasca, mult mai tarziu am aflat ca in Coreea de Sud s-a facut ceva asemanator. Marele avantaj al acestei idei e ca pleaca de la un grup mic, dar poate creste ca un bulgare de zapada.

G.T.: E un model de success. Unde il veti aplica mai intai?

A.M.: Prima tara este, evident, Bulgaria. Ei s-au oferit sa faca acest lucru la alegerile de la Parlamentul European. Au gasit si bani la Parlamentul European, au mare sprijin la socialisti si la verzi. O sa le dam si noi niste oameni. In cazul Bulgariei conditionalitatea europeana este mare si e mai greu ca partidele sa nu coopereze cu aceste coalitii.

Urmatoarea tara este Croatia, care are si ea conditionalitate europeana si o societate civila competenta. Dificultatea creste pe masura ce mergi spre est, in tari cu violenta politica. Noi am fost doar dati in judecata, dar in alte tari poti fi asasinat. Se vede ce se intampla in Rusia si nu as recomanda nimanui sa faca ce am facut noi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro