Sari direct la conținut

Codul penal, în mare viteză. Comisia Iordache a dat al doilea raport pe Codul penal, imediat după adoptarea de către Senat / Propunerea UDMR la abuz în serviciu, diferită de a PSD-ALDE, respinsă în comisie / Miercuri intră la plenul Camerei Deputaților

HotNews.ro
Florin Iordache, Foto: Hotnews
Florin Iordache, Foto: Hotnews

Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a dat marți dupa-amiază un nou raport pe proiectul de modificare a Codului Penal, la mai puțin de două ore după ce proiectul de lege al PSD-ALDE a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Miercuri, adică mâine, proiectul va fi dezbătut în plen, iar joi se va da votul final la Camera Deputaților.

Comisia Iordache trebuie să dea un raport pe acest proiect aferent Camerei Deputaților, care are ședință de vot final joi.

Desfășurarea LIVE TEXT a ședinței:

18.18 Legea în ansamblu a fost votată cu 12 voturi „pentru” – PSD plus ALDE, două abțineri – UDMR și 7 „împotrivă” – PNL și USR.

18.00 Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu a dictat un amendament la art. 295 – Delapidare – care prevede că trebuie să existe plângere prealabilă împotriva unui funcționar public în acest caz. Amendamentul a fost adoptat.

17.50 Un alt amendament propus de Marton Arpad, ca urmare și a ceea ce a susținut Cseke Attila în plenul de la Senat, este de eliminare a articolului prin care se abrogă infracțiunea de neglijență în serviciu.

UPDATE Amendamentul a picat, cu 10 voturi „pentru” – a votat și senatorul Robert Cazanciuc în favoarealui – și 11 „împotrivă”.

17.34 Marton Arpad își susține amendamentul la abuz în serviciu: „Noi susținem in continuare să nu avem un astfel de prag, să lăsăm la latitudinea judecătorului analiza, teoretic este aproape de varianta propusă de USR care a fost votată de grupul nostru de la Senat. În loc de prag introducem pagubă materiale grava, rămânem de la 2 la 7 ani și în final interzicerea unor drepturi.”

Amendamentul nu trece – primește doar 9 voturi „pentru”, de la UDMR, USR și PNL.

*De precizat: Dacă UDMR decide să se abțină la vot la Camera deputaților, așa cum au făcut la Senat, din cauza acestui articol, PSD și ALDE trebuie să se mobilizeze foarte bine pentru a își trece proiectu. În total, PSD + ALDE au 168 de deputați, iar votul pentru lege organică este de minim 165 voturi.

17.20 Marton Arpad propune revenirea la forma inițială și la articolele privind termenele de prescripție și la ultraj, dar propunerile sunt votate doar de USR și PNL și nu sunt adoptate.

17.00 Deputatul UDMR Marton Arpad a revenit asupra propriei propuneri la art. 100 privind liberarea condiționată – acolo unde a propus și votat scăderea fracțiilor de pedeapsă – și susține printr-un amendament revenirea la forma în vigoare a legii (potrivit a ceea ce apare pe tabelul de lucru al comisiei). Propunerea a fost susținută de USR și PNL, dar nu a primit suficiente voturi.

16.31 UDMR propune o nouă definiție la Abuzul în serviciu, fără prag, păstrând terții și aceeași pedeapsă maximă ca și în prezent, adică 7 ani.

„(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe sau ordonanțe de urggență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau alte unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani sau cu interzicerea unor drepturi.”

Ce a votat Senatul – forma PSD-ALDE:

„Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”

Cum este acum alin 1 de la articolul privind abuzul în serviciu:

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

16.15 Începe ședința. Stelian Ion (USR) îl întreabă pe Iordache de ce nu s-a respectat regulamentul și nu s-a convocat ședința măcar de pe o zi pe alta, cu 24 de ore înainte cum prevede regulamentul.

Iordache: „Biroul Permanent ne-a solicitat să emitem un raport care să fie discutat, cu prioritate, mâine dimineață la plen.”

Citește aici forma legii adoptată marți de Senat

Citește aici o SINTEZĂ a celor mai importante modificări

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro