Sari direct la conținut

Comandantul forțelor speciale Ahmat afirmă că a oprit armata ucraineană în Kursk. „Blitzkrieg-ul nu a funcționat”

HotNews.ro
Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Ahmat, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Forțele ruse au respins ofensiva trupelor ucrainene cu rachete, drone și lovituri aeriene, oprind avansul lor după cel mai mare atac pe teritoriul suveran rusesc de la începutul războiului, a declarat marți generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul unității cecene de forțe speciale Ahmat, informează Reuters.

Soldații ucraineni au trecut granița rusă în urmă cu o săptămână, într-un atac surpriză despre care președintele rus Vladimir Putin a declarat că a avut ca scop îmbunătățirea poziției de negociere a Kievului înaintea unor posibile discuții și încetinirea avansului forțelor ruse de-a lungul frontului.

Ucraina a capturat o zonă din teritoriul rusesc, ilustrând slăbiciunea apărării frontierelor Rusiei și determinând Moscova să evacueze cel puțin 200.000 de persoane, în timp ce a trimis în grabă întăriri și a impus un blocaj.

Bloggerii de război ruși au raportat lupte intense pe frontul nou deschis în Kursk, în timp ce forțele ucrainene au încercat să își extindă controlul, deși au declarat că Moscova a adus soldați și armament greu și a respins multe dintre atacurile ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu bombardiere Suhoi Su-34 lovind ceea ce a declarat a fi trupe ucrainene în regiunea de frontieră Kursk și cu infanterie luând cu asalt pozițiile ucrainene.

Nu se știe cine controlează orașul Sudja

„Călătoria necontrolată a inamicului a fost deja oprită”, a declarat generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul unității cecene de forțe speciale Akhmat. „Inamicul este deja conștient că blitzkrieg-ul pe care l-a planificat nu a funcționat”.

Nu este pentru moment clar care parte deține controlul asupra orașului rus Sudja, prin care Rusia pompează gaz din Siberia de Vest prin Ucraina și mai departe spre Slovacia și alte țări ale Uniunii Europene. Gazprom a declarat marți că încă exportă gaz către Ucraina prin Sudja.

Guvernatorul interimar al orașului Kursk, Alexei Smirnov, a declarat luni că Ucraina controla 28 de așezări din regiune, iar incursiunea a avut o adâncime de aproximativ 12 km și o lățime de 40 km.

Cu toate acestea, Ucraina a susținut că, de fapt, controlează 1.000 de km pătrați din Rusia, mai mult decât dublu față de ceea ce indică cifrele date de Smirnov. Reuters precizează că nu a fost în măsură să verifice în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Institutul pentru Studiul Războiului se îndoiește de afirmația ucrainenilor în cea mai recentă analiză a conflictului care durează de aproape doi ani și jumătate.

INTERVIURILE HotNews.ro