Sari direct la conținut

Comedia muzicala "Harca se intoarce", in premiera, la Teatrul Elisabeta

HotNews.ro
'Harca se intoarce', Foto: Afis spectacol
'Harca se intoarce', Foto: Afis spectacol

După 30 de ani de la cea mai recentă punere în scenă, celebra poveste a „Babei Hârca” revine într-o adaptare modernă la Teatrul Elisabeta din Bucureşti. Comedia muzicală „Hârca se întoarce“, adaptare după o povestea scrisă de Matei Millo, va avea premiera pe 3 aprilie 2015.

Actrița Dana Rotaru este protagonista muzicalului. În prezent poate fi văzută în spectacolul „Fantoma de la Operă“, pus în scenă la București de regizorul australian Stephen Barlow. Alături de ea, distribuţia musicalului „Hârca se întoarce“ îi cuprinde pe Diana Dumitrescu, Vladimir Drăghia (până ieri, 4 martie, captiv în jungla sud-africană), Alexandru Suciu, Bogdan Talaşman şi Cristi Crețu. Toţi încearcă să se elibereze de sub „vrăjile” Hârcăi.

Transpusă în zilele noastre, povestea Hârcăi vorbește despre dragoste, iluzii şi manipulare. Adaptarea propusă de regizorul Cătalin Rotaru păstrează, în spatele situațiilor comice, o parte din tipologiile pe care le regăsim în povestea originală, transmise însă sub „masca” satirei şi a umorului.

Text de referinţă scris de Matei Millo şi rescris în notă contemporană

Inspirat din mitologia românească, textul „Baba Hârca“ a fost scris în 1851 de Matei Millo, unul dintre cei mai importanţi artişti ai teatrului românesc, marcând începutul istoriei literaturii muzicale româneşti. Compozitorul de renume Alexandru Flechtenmacher a transformat textul în prima operetă românească. În 1944, la Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, actorul Ramadan Constantin propunea primul travesti românesc, întruchipând-o pe Baba Hârca.

Cel mai recent, textul a fost pus în scenă în 1984 de regizorul Alexandru Dabija la „Teatrul Tineretului” din Piatra Neamț, rolul Hârcăi fiind atribuit actorului Constantin Ghenescu. Doi ani mai târziu, în 1986, Anda Călugăreanu intra în rolul Babei Hârca, pe scena bucureșteană, într-o adaptare muzicală semnată de Nicu Alifantis.

Adaptarea textului realizată acum de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga păstrează multe elemente din povestea originală, transformând-o într-o comedie muzicală savuroasă. Mai mult, Baba Hârca devine o Hârcă a lumii moderne, o femeie abilă şi seducătoare din lumea interlopă, avidă de putere și bani, manipulatoare a slăbiciunilor celorlalți.

Distribuția:

Dana Rotaru este Hârca, escroaca modernă. Actriţă de teatru şi film, lector universitar doctor la UNATC, Dana Rotaru oferă o interpretare originală, plină de forță, grație talentului său actoricesc. Dana are peste zece ani de experiență scenică – a colaborat cu Teatrul Odeon, Teatrul Act, ArCub, Teatrul Nottara. În cariera sa, a jucat în peste zece musical-uri, iar în prezent poate fi văzută în spectacolul „Fantoma de la Operă“, pus în scenă la București de regizorul australian Stephen Barlow.

„Acesta este primul meu rol principal într-o comedie muzicală. Combinația între comedie și muzică înseamnă performanță și sunt fericită de provocarea pe care mi-o oferă. Hârca este un personaj viu, fascinant prin complexitatea lui. Este mai mult decât o escroacă. Ea știe să trăiască clipa, și asta o salvează”, spune actrița Dana Rotaru.

Vladimir Drăghia este Chiosa, aghiotantul aiurit , stângacea mână dreaptă a Hârcăi. Actor, producător și sportiv de performanţă, Vladimir a jucat în seriale TV precum „Narcisa Sălbatică“, „Detectiv – X“, „Vocea Inimii“ şi „Mondenii.“ În prezent, el este concurent în emisiunea „Sunt celebru, scoate-mă de aici”, difuzată de ProTV. Din experiența sud-africană, el se va întoarce direct în lumea Hârcăi.

Diana Dumitrescu este Viorica, frumoasa fată săracă, „obiectul” mașinațiunilor Hârcăi. Cunoscută publicului datorită numeroaselor sale roluri din seriale TV de succes („Minte-mă frumos“, „Regina“, „Aniela“, Iubire și Onoare“, „Pariu cu viața”, „Îngeri pierduți“), Diana va apărea acum într-o ipostază inedită, un rol în care cântă, joacă și dansează.

Alexandru Suciu este Vlad, timidul îndrăgostit care reușește prin iubire evadarea din lumea Hârcăi. Actor și compozitor, Alexandru (Sandu) a creat muzica spectacolului, reușind o adaptare de excepție. El a compus coloana sonoră a mai multor spectacole jucate pe scena Teatrului Național din București, a Teatrului Odeon, a Teatrului Nottara, a Teatrului din Piatra Neamț și a Teatrului din Oradea. Ca actor a colaborat ca actor cu Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Masca, dar și cu teatre din spațiul independent precum Teatrul Act. În prezent joacă în spectacolul „Mizantropul”, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, la Teatrul Nottara.

Bogdan Talașman este Bâzu, bărbatul bogat, pentru care totul, inclusiv dragostea, se măsoară în bani. Actor de teatru si film („Mojo, o poveste cu gangster“, „Hotelul dintre lumi“, „Visul unei nopți de vară“ etc., filmele „Sunt o babă comunistă“, „Filantropica“ etc.), Bogdan este angajat la Teatrul Mic din București, unde poate fi văzut în câteva spectacole remarcabile.

Cristi Crețu este tatăl Vioricăi, un bărbat măcinat de datorii , lipsit de speranța într-o viață mai bună. Membru permanent al cunoscutului grup Vouă, Cristi are peste 20 de ani de de experiență pe scenele din București si din țară. A jucat în numeroase spectacole de teatru, sub îndrumarea unor regizori de calibru precum Ion Cojar, Gelu Colceag și Tudor Marascu. A jucat în filme românești si străine, între care „Fii binecuvântată închisoare”, regia Nicolae Mărgineanu, „Cold mountain”, regia A. Minghella, „Profesiunea: gropar”, regia Cătălin Cocriș.

„Într-o lume în care banul este valoarea supremă, există, totuși, oameni care aleg dragostea. Am vrut să spun o poveste despre asta, dar într-o notă comică, pentru ca umorul ne salvează. Răul zilelor noastre este seducător și nu mai seamănă la chip cu cel din trecut. De aceea am imaginat o Hârcă atrăgătoare, care, deși se folosește de toate atuurile sale pentru bani, își descoperă în final propria vulnerabilitate – feminitatea… ”, spune regizorul Cătălin Rotaru.

Scenarist, regizor şi actor, cu peste zece ani de experiență în televiziune și teatru, Cătălin a fost autor și regizor al piesei ,,Romeo taj Julieta”- luând premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Comedie București (2008). A scris în numeroase seriale și emisiuni TV, între care „Băieți buni“ şi „Narcisa sălbatică’’ (Antena 1).

„Este un spectacol absolut inedit în peisajul teatral actual. O comedie muzicală, având la bază un text vechi de peste 150 de ani, transpus în lumea noastră – cred că nu sunt multe de acest gen în România. Unul din lucrurile care m-au atras cel mai mult la text este ușurința cu care oamenii cad pradă iluziilor și felul în care propriile alegeri creează viitorul. Aceste teme, altfel serioase, sunt tratate cu un umor debordant. Am râs cu lacrimi la repetiții”, spune Adina Sădeanu, fondatorul Axis Productions, producătorul acestui spectacol.

Spectacolul „Hârca se întoarce“ se va juca la Teatrul Elisabeta începând cu 3 aprilie 2015. Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete sau online pe www.bilet.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro