Sari direct la conținut

Comisia de etica a Academiei de Politie a stabilit ca lucrarea de doctorat a lui Robert Negoita e un plagiat si a propus retragerea titlului/ Reactia primarului Sectorului 3: Nu regret ca imi va fi retras titlul de doctor, regret ca m-am lasat tentat de aceasta moda

HotNews.ro
Robert Negoita, Foto: Agerpres
Robert Negoita, Foto: Agerpres

Comisia de etica a Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” a constatat ca lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoita, este un plagiat si a cerut Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) sa ii retraga titlul de doctor, a declarat pentru News.ro Daniel Torje, rectorul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”.

„Acum doua zile (joi, n.r.), Comisia de etica a emis un punct de vedere legat de teza domnului Negoita, in sensul in care recunoaste ca este un plagiat, si am solicitat comisiei de specialitate din CNATDCU retragerea titlului de doctor. Evident, comisia de specialitate de la CNATDCU urmeaza sa se pronunte asupra solicitarii noastre si veti afla cu siguranta rezultatul final”, a spus Daniel Torje pentru News.ro.

Rectorul Academiei de Politie a declarat pentru News.ro ca institutia pe care o conduce si-a asumat responsabilitatea si transparenta cu privire la suspiciunile de plagiat care apar in presa.

„Academia de Politie deja are o anumita atitudine fata de aceste plagiate, dovada inca o data ca, deja, ca universitate, ne-am asumat aceasta responsabilitate si transparenta cu privire la toate suspiciunile care apar in presa”, a spus Daniel Torje.

El a adaugat ca Academia de Politie a adoptat o procedura interna prin care in scolile de doctorat nu mai pot intra decat titulari ai institutiei.

„La nivelul Academiei de Politiei am luat unele masuri, in sensul in care am adoptat o procedura interna prin care in scolile noastre de doctorat nu mai pot intra decat titluari ai Academiei de Politie, nu mai pot intra cadre care nu fac parte din institutia noastra si am introdus un program antiplagiat extrem de performant”, a precizat Torje.

UPDATE

Ministerul Educatiei: Academia „Al. I. Cuza” a propus retragerea titlului de doctor al lui Robert Negoita

Ministerul Educatiei anunta ca CNATDCU a primit cererea Academiei de Politie „Al. I. Cuza” privind retragerea titlului de doctor in cazul primarului Sectorului 3, Robert Negoita, institutia de invatamant constatand ca lucrarea de doctorat este plagiata.

„Secretariatul CNATDCU a primit punctul de vedere al Academiei de Politie Al. I. Cuza, la solicitarea privind teza de doctorat a primarului Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita. In documentul trimis CNATDCU, academia constata ca teza de doctorat a acestuia este plagiata si propune retragerea titlului de doctor”, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.

Solicitarea Academiei de Politie a fost trimisa vineri Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Robert Negoita: Nu regret ca imi va fi retras titlul de doctor, regret ca m-am lasat tentat de aceasta moda

Robert Negoita, care a primit verdict de plagiat din partea Comisiei de etica a Academiei de Politie, spune ca, cel mai probabil, ii va fi retras titlul de doctor si ca nu are niciun regret in acest sens, singurul lucru pe care il regreta fiind faptul ca s-a lasat tentat de moda titlurilor academice.

„Comisia de etica a Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” a inceput procedura prin care, cel mai probabil, imi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret ca acest lucru se va intampla, cu atat mai mult cu cat imi dau seama ca, in parcursul meu din administratia publica, cele mai importante au fost cunostintele dobandite practic”, a reactionat primarul sectorului 3.

Social-democratul mai sustine ca isi asuma acest episod si ca se va supune deciziei pe care o va lua Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

„Singurul lucru pe care il regret este acela de a ma fi lasat tentat, in trecut, de aceasta a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum si din care am invatat o lectie importanta: singurele realizari notabile sunt cele construite pe o baza sanatoasa! Mi-am asumat acest principiu in calitate de primar dar, din pacate, nu l-am avut in vedere din perspectiva academica. Tocmai de aceea, ma voi supune deciziei Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), daca acesta va decide sa imi retraga titlul de doctor”, a precizat Negoita.

******

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita (44 de ani), a devenit doctor in Stiinte Juridice in 2012, la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, iar teza sa a fost coordonata de prof. univ. dr. Ioan Dascalu, care este conducator de doctorat asociat la Academia de Politie si fost decan al Facultatii de Drept de la Universitatea Bioterra.

Teza care i-a adus lui Robert Negoita titlul de doctor in Stiinte Juridice este plagiata de la prima pana la ultima fraza, fiind copiata integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scria jurnalista Emilia Sercan intr-un articol publicat pe 30 mai in PressOne. Ea a prezentat, in facsimil, lucrarea lui Negoita si textele din care acesta a copiat – articole de presa aparute pe diverse site-uri, analize economice semnate, printre altii, de economistul american Nouriel Roubini si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu sau chiar referate scolare.

Teza de doctorat a lui Robert Negoita se intituleaza „Criza economico-financiara si impactul acesteia asupra echilibrului social” si, desi abordeaza un subiect pur economic, lucrarea a fost sustinuta la Facultatea de Drept a Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”.

Robert-Sorin Negoita este primar al Sectorului 3 din 2012. Si-a inceput cariera politica in 2004, cand s-a inscris in PSD. A fost, pe rand, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat, vicepresedinte al PSD, secretar executiv al PSD, presedinte al PSD Ilfov si presedinte al PSD Sector 3. Acum este secretar regional PSD pe regiunea Bucuresti-Ilfov, dupa ce, la inceputul anului, i-a cedat Gabrielei Vranceanu Firea conducerea organizatiei Bucuresti.

La scurt timp dupa intrarea in politica, numele sau a inceput sa apara in topul celor mai bogati romani. In jurul afacerilor sale au existat insa mai multe controverse, legate de datorii catre bugetul de stat. In 2009, acestea erau evaluate la aproximativ 28 de milioane de euro. De altfel, Fiscul i-a scos o serie de proprietati la vanzare, in 2011 si in 2014, pentru a acoperi sumele datorate statului. La jumatatea lunii mai, Robert Negoita figura in fruntea listei de datornici publicata de ANAF, cu suma de 232 milioane de lei.

Numele lui Robert Negoita a aparut in legatura cu mai multe dosare penale. Unul dintre aceste dosare este „Sex cu fotomodele”, in care el a fost audiat ca martor. In urma cu patru luni, DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala impotriva lui Robert Negoita pentru evaziune fiscala in forma continuata.

Robert Negoita a terminat liceul la varsta de 31 de ani, in 2003. „Eram prea preocupat sa fac bani, decat sa ma ocup de scoala. Cred ca la BAC am avut nota 8… Nu-mi mai amintesc”, declara el in 2011, pentru Evenimentul zilei.

In 2004, Negoita s-a inscris la doua facultati, potrivit propriului CV: Facultatea de Drept a Universitatii Bioterra, pe care a terminat-o in trei ani, si Facultatea de Economie a Turismului Intern si International de la Universitatea Romano-Americana, absolvita in 2008.

Dupa un an de la terminarea celei de-a doua facultati, in 2009, Negoita era inscris la doctorat la Academia de Politie. In CV-ul sau nu este insa mentionata absolvirea vreunui program de Master. In Romania, dupa adoptarea, in 2006, a sistemului de invatamant Bologna, diploma de Masterat este o conditie obligatorie pentru inscrierea la doctorat.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) mai are in lucru, in afara cazului Robert Negoita, noua dosare de posibil plagiat, vizandu-i, printre altii, pe ministrul de Interne, Petre Toba, pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, pe primarul Florentin Pandele si pe procurorul Bogdan Licu, a anuntat, pe 30 iunie, presedintele Consiliului, Viorel Barbu. El a mai spus ca va fi facuta o analiza a scolilor doctorale si vor fi propuse masuri stricte pentru conducatorii de doctorat care au „asemenea accidente”.

Scoala doctorala a Academiei de Politie se afla in plin proces de evaluare din partea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii Invatamantului Superior (ARACIS) pentru 2016-2020. In functie de acesta acreditare se pot face sau nu abilitarile pentru doctorate.

News.ro a obtinut lista celor care au doctorate la Academia de Politie incepand din 1995. O buna parte dintre cei care au obtinut calitatea de doctor sunt personaje controversate, unele condamnate pentru diverse infractiuni sau cercetate penal.

Printre doctorii care au avut de-a face cu legea penala se numara fostul senator Catalin Voicu, condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare alaturi de omul de afaceri Costel Casuneanu, un alt doctor al Academiei de Politie. Pe lista se mai afla si fostul deputat William Branza, cercetat pentru evaziune fiscala, fostul lider de sindicat Marius Petcu, care executa la Jilava o pedeapsa definitiva de sapte ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, fostul procuror general adjunct al Romaniei, Marcel Sampetru, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, Adrian Barascu, fostul sef al Oficiului de Protectia Martorilor, trimis in judecata de DNA, sau Bogan Buzaianu, patronul Energy Holding, al carui nume apare in ultimul dosar al Elenei Udrea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro