Sari direct la conținut

Comisia Europeană va face culoare de solidaritate pentru exportul cerealelor din Ucraina

HotNews.ro
Grau, Foto: Wikipedia
Grau, Foto: Wikipedia

Comisia Europeană a anunțat, joi, că va colabora cu guvernele statelor membre pentru a ajuta Ucraina să exporte milioanele de tone de cereale blocate în porturi din cauza marinei ruse, potrivit Reuters.

„20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni folosind infrastructura Uniunii Europene. Aceasta este o provocare uriașă, așa că este esențial să optimizăm lanțurile logistice, să punem în aplicare noi rute și să evităm, pe cât posibil, blocajele”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Exportul rapid al produselor din Ucraina cu trenul reprezintă o provocare, deoarece sistemul feroviar ucrainean are o lățime de șine diferită față de cea a Europei, astfel încât cerealele trebuie transferate la graniță în trenuri diferite. La ora actuală, nu există multe astfel de facilități de transfer la graniță.

Comisia Europeană a solicitat companiilor de transport să pună la dispoziție mai multe vehicule, camioane și material rulant pentru transportul de marfă și a anunțat că va înființa o platformă logistică pentru a repartiza resursele de transport gratuite în funcție de cerere.

De asemenea, CE va evalua capacitatea de depozitare disponibilă în statele membre și se va coordona cu guvernele acestora pentru a asigura o capacitate mai mare de depozitare temporară a exporturilor ucrainene.

Capacitatea de export a Ucrainei s-a prăbușit

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut în luna mai cu mai mult de jumătate faţă de perioada similară din 2021, deşi la nivelul de aproape 300.000 de tone sunt similare cu cele din întreaga lună martie 2022, prima lună completă a invaziei Rusiei, arată datele publicate, joi, de Ministerul Agriculturii, informează Reuters. În perioada 1-12 mai 2021, Ucraina a exportat 667.000 tone de cereale.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, 90% din cereale și uleiul de floarea-soarelui erau transportate prin porturile de la Marea Neagră, o rută care acum este închisă.

Problemele legate de scoaterea cerealelor din Ucraina poate să provoace o criză alimentară, în special în regiunile mai sărace, precum Africa.

Ucraina exporta lunar până la șase milioane de tone de cereale înainte de invazia Rusiei

În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb şi al şaselea mare exportator de grâu, conform datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

44,7 milioane de tone au ajuns în străinătate, în principal în China, Africa și Europa. Este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de ulei de floarea-soarelui.

Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în Uniunea Europeană.

De la începutul invaziei ruseşti, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro