Sari direct la conținut

Compania farmaceutică Bavarian Nordic a cerut UE să aprobe folosirea vaccinului său anti-mpox pentru copii și adolescenți

HotNews.ro
Compania farmaceutică Bavarian Nordic a cerut UE să aprobe folosirea vaccinului său anti-mpox pentru copii și adolescenți
Imvanex, vaccinul produs de Bavarian Nordic împotriva variolei, FOTO: Christophe Simon / AFP / Profimedia

Compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic a anunţat vineri că a transmis datele necesare Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru a obţine aprobarea extinderii folosirii vaccinurilor împotriva mpox şi variolei pe copii şi adolescenţi cu vârsta între 12 şi 17 ani, transmit Reuters și Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine.

Conform companiei Bavarian Nordic, copiii şi adolescenţii ar fi mai vulnerabili în faţa acestei boli.

Joi a fost confirmată o infecţie cu noua tulpină de mpox în Suedia, un semn că această boală a început să se răspândească pe continetul european, conform Reuters.

„Copiii şi adolescenţii sunt în mod disproporţionat afectaţi de mpox în focarul epidemic din Africa, ceea ce indică importanţa şi urgenţa de a extinde accesul la vaccinuri şi terapii pentru această populaţie vulnerabilă”, conform unui comunicat semnat de Paul Chaplin, CEO al companiei Bavarian Nordic.

În urma analizei EMA, autorizaţia de piaţă a acestor vaccinuri ar putea fi extinsă pentru a-i include şi pe copii şi adolescenţi în cursul celui de-al patrulea trimestru al acestui an, conform companiei daneze care pregăteşte teste clinice pentru a estima siguranţa acestui vaccin şi pentru copiii cu vârsta între 2 şi 12 ani.

Testele, finanţate parţial de Coaliţia pentru inovaţii în pregătirea epidemiilor (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), urmează să înceapă în Republica Democrată Congo şi în Uganda în cursul acestui an, conform Bavarian Nordic.

Nu este prima oară când OMS a declanșat cel mai înalt nivel de alertă din cauza mpox

Virusul care provoacă mpox a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970 pe teritoriul actualei Republici Democrate Congo, odată cu răspândirea subtulpinii de clasă 1, limitată de atunci în principal la ţări din vestul şi din centrul Africii, unde bolnavii se contaminau în general de la animalele infectate, spre exemplu după ce mâncau carnea unor animale sălbatice.

Dar în mai 2022, contaminări cu acest virus s-au produs în lumea întreagă, afectând în principal bărbaţi homosexuali şi bisexuali. Responsabilă pentru aceste îmbolnăviri a fost subtulpina de clasă II.

Această epidemie mondială de „variola maimuţei’” a determinat OMS, în urmă cu doi ani, să o declare urgenţă de sănătate publică de interes internaţional în iulie 2022. OMS a pus capăt acestei stări de alertă în mai 2023. 

INTERVIURILE HotNews.ro