Sari direct la conținut

Companiile romanesti aloca 200 de ore pe an pentru calculul taxelor. Un studiu global despre plata impozitelor (de Emil Stoica)

Jeopardy

Banca Mondiala si PricewaterhouseCoopers au publicat un studiu intitulat “Paying taxes 2008 – a global picture”.

Studiul analizeaza progresele inregistrate in 2006/2007 in aproape toate tarile lumii in ceea ce priveste plata taxelor. Cele mai multe reforme s-au inregistrat in Asia si in Europa Centrala si de Est, majoritatea tarilor din regiune reducand impozitele in ultimul an.

Romania a redus impozitele in special in 2005, asa ca nu este amintit ca o tara ce a reformat sistemul de plati ale impozitelor in 2006/2007. Iar acest fapt spune multe despre mediul competitiv creat tarii noastre de catre alte tari din regiune.

Iata cateva amanunte referitoare la sistemul de plati al taxelor in tara noastra:

– Romania se afla pe ultimele locuri (mai precis pe locul 175 din 178) in ceea ce priveste numarul de plati facute catre fisc (in total 96 de plati pe an), in special in ceea ce priveste taxele pe munca. Este adevarat, suntem intrecuti de tari din spatiul ex-sovietic precum Ucraina, Bielorusia sau Uzbekistan. In mod clar suntem pe ultimul loc in UE, 27. Pe locul 26 se afla Polonia cu 40 de plati pe an)

– in cadrul UE, Romania se situeaza pe locul 11 in ceea ce priveste gradul de impozitare (cu aproape 47%)

– in cadrul UE, Romania se situeaza pe locul 13 in ceea ce priveste numarul total de ore (putin peste 200) necesare unei firme sa-si intocmeasca declaratiile fiscale. Dintre cele 202 ore totale necesare, 110 sunt alocate taxelor pe munca.

Pe primele locuri se situeaza tari precum Irlanda, Marea Britanie sau Suedia (aproximativ 100 de ore), iar pe ultimele locuri Italia, Polonia, Bulgaria si Cehia – firmele din Cehia au nevoie de 800 de ore pe an pentru a completa declaratii fiscale

Imaginea per total nu este magulitoare pentru o tara care se doreste dinamica, o tara unde este usor sa faci afaceri, o tara competitiva.

Suntem pe locul 134 in lume (din 178): pe 175 in ceea ce priveste birocratia (numar de taxe platite), pe locul 107 in ceea ce priveste gradul de fiscalitate; compensam insa cu un loc 70 in lume in ceea ce priveste timpul alocat completarii declaratiilor fiscale.

Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro