Sari direct la conținut

Comunitatea din cartierul Titan fierbe după ce copacii din zona retrocedată în parcul IOR au fost tăiați: „Este revoltător!”

HotNews.ro
Copaci tăiați în Parcul IOR, Foto: HotNews.ro/ Gruia Dragomir
Copaci tăiați în Parcul IOR, Foto: HotNews.ro/ Gruia Dragomir

​HotNews.ro a stat de vorbă cu mai mulți locuitori din cartierul Titan, afectați de tăierea copacilor din zona retrocedată din parcul IOR, după ce în urmă cu câteva săptămâni am semnalat dezastrul care are loc acolo. Oamenii sunt revoltați și nu înțeleg cum este posibil așa ceva într-o capitală UE, deficitară la capitolul spații verzi.

Suprafața medie de spațiu verde care-i revine fiecărui locuitor al Bucureștiului este sub 10 metri pătrați, în condițiile în care Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de mp și în timp ce Organizația Mondială a Sănătății susține că ideal e un nivel de 50 de metri pătrați/cap locuitor.

Însă, Capitala României pierde zilnic și mai mult spațiu verde din cauza lăcomiei dezvoltatorilor imobiliari, dar și din cauza indiferenței sau, în unele cazuri, complicității autorităților locale.

Doar în ultima lună, sute de arbori au fost tăiați în mod ilegal de pe bucata retrocedată din parcul IOR. Ce se întâmplă acolo este un adevărat dezastru ecologic, având în vedere că 12 hectare de spațiu verde (o suprafață egală cu 12 terenuri de fotbal) au fost constant otrăvite, incendiate, iar acum tăiate cu drujba.

Cu toate acestea, în afară de câteva amenzi ridicole, Primăria Sectorului 3, Primăria Capitalei, Garda de Mediu nu au făcut nimic să împiedice distrugerea spațiului verde. Este încă un caz care arată cât de dezinteresate sunt autoritățile în îndeplinirea misiunii de a-și proteja cetățenii și de a le crește calitatea vieții.

„Autoritățile să fie preocupate în mod real de reintegrarea acestei zone în Parcul IOR”

Defrișări IOR. FOTO: HotNews.ro/ Catiușa Ivanov

Comunitatea din întregul cartier Titan fierbe din cauza distrugerii unui loc care este un „plămân” nu doar al cartierului sau Sectorului 3, ci al Bucureștiului.

Am vorbit cu mai mulți cetățeni care locuiesc în jurul parcului IOR pentru a afla exact ce părere au despre ce se întâmplă acolo, ce-și doresc să se întâmple cu această zonă și care sunt așteptările de la autorități.

Cristian Rădulescu are 36 ani, e organizator de evenimente sportive și locuiește în imediata vecinătate a zonei retrocedate. El spune că nu poate înțelege cum autoritățile pot trece atât de ușor cu vederea un masacru de astfel de proporții.

„Cei care au interes financiar pentru această parcelă sunt tratați pasiv de către instituțiile statului”, spune Cristian. În mod evident, își dorește ca zona retrocedată să fie redată în folosul cetățenilor ca spațiu verde, ca o perdea de natura dintre oraș și lac.

„Aș prefera să fie amenajată minimal și organizată cât mai natural”, mai adaugă el. Cristian mai spune că ar dori ca autoritățile să fie preocupate în mod real de reintegrarea acestei zone în Parcul IOR, așa cum a fost zeci de ani.

„Se vede clar că ar trebui să fie o prioritate dacă raportăm numărul de construcții de locuințe, mereu în creștere, la cel al spațiilor verzi, mereu în scădere”, spune Cristian.

„Mi se pare îngrozitor”

FOTO: HotNews.ro/ Catiușa Ivanov

Celebrul saxofonist Mihai Dan Iordache (56 de ani), cunoscut atât pentru albumele sale de jazz lansate sub numele Iordache, cât și pentru numeroasele colaborări cu alți artiști importanți, este unul dintre cetățeni reprezentanți pentru cartierul Titan.

El îmi spune că-și dorește ca zona retrocedată să redevină parc, așa cum a fost până la acest proces.

„Mi se pare îngrozitor, mai ales că asta se adaugă desființării de spații verzi de pe lângă blocuri, pentru a se crea locuri de parcare. Chiar și zona de parc din fața bisericii a fost transformată în parcare. Responsabili, în cazul „zonei retrocedate”, sunt, desigur actualii „proprietari”, care de altfel lucrează demult la prezentarea zonei ca fiind mizerabilă și periculoasă, pentru a veni apoi tot ei cu „soluții””, spune Iordache.

Îl întreb ce așteptări are de la autorități în această chestiune:

„De la Primăria Sectorului 3, nici una, având în vedere modul dezastruos în care a gestionat situația până acum. De la PMB mă aștept să rezolve situația, în justiție, mai ales că dl. Nicușor Dan a candidat cu o platformă pro-mediu și pro-patrimoniu. Acum ar fi momentul să dovedească cât de serios a vorbit. De altfel, s-a exprimat deja în acest sens”, spune Iordache.

„La fel de responsabili suntem noi, cetățenii lipsiți de spirit civic”

FOTO: HotNews.ro/ Catiușa Ivanov

Carmen Vesel are 40 de ani și este inginer. De când au început defrișările ilegale în zona retrocedată, ea a fost o prezență constantă pe rețelele sociale în încercarea de a trezi comunitatea și de a o face să protesteze pe 25 martie.

„Nu cred că există vreo țară cu pretenții de membră a Uniunii Europene în care să se retrocedeze o suprafață verde de asemenea dimensiune și care să fie măcelărită în acest fel”, îmi spune Carmen.

Tot ea indică că în viziunea ei responsabilii pentru ce se întâmplă acolo sunt instituțiile statului abilitate, plătite din taxele și impozitele cetățenilor pentru a servi interesului public.

„La fel de responsabili suntem noi, cetățenii lipsiți de spirit civic, nerealizând că nepăsarea și ignoranța ne vor costa scump. Eliminarea acestei zone verzi din Sectorul 3 va avea un efect negativ asupra calității aerului, cu efectele devastatoare deja știute asupra sănătății oamenilor”, spune Carmen.

De la autorități ea se așteaptă să facă tot posibilul pentru a opri măcelul ecologic din parc, cu acțiune pe termen, dar și să facă toate demersurile ca zona retrocedată să fie redată comunității, „așa cum a fost de câteva decenii”.

„Constituția garantează dreptul la proprietate, dar nu cu prețul afectării calității vieții”

FOTO: HotNews.ro/ Catiușa Ivanov

Emanuela Ignățoiu-Sora e scriitoare și activistă pentru drepturile omului. Locuiește în apropierea parcului și este și ea revoltată de ceea ce se întâmplă cu spațiile verzi din „cel mai verde sector”.

„Retrocedarea spațiului verde ar trebui să fie ilegală. Nu poți retroceda un parc (sau bucăți din el) care e plămânul verde pentru mai multe comunități: venim în acest parc (singurul din zonă) din Titan, Dristor, Balta Albă, Baba Novac – patru cartiere mari, nenumărate comunități.

Dacă se retrocedează din parc, unde își vor mai plimba părinții copiii, unde se vor mai juca copiii după școală, unde vor ieși la plimbare oamenii în vârstă, unde își vor trage sufletul după o săptămână grea de muncă cuplurile tinere? Dacă ne uităm la jurisprudența internațională, legea protejează întotdeauna pământurile comunităților.

De altfel, în cauza din 2022, Văleanu și alții c. României. CEDO a constatat că mecanismul de retrocedare a proprietăților naționalizate în România în timpul regimului comunist nu este corespunzător și nu funcționează nici acum.

Da, Constituția garantează dreptul la proprietate, dar nu cu prețul afectării calității vieții a zeci de mii de oameni care depind de această oază verde. Mai ales în contextul în care, oricum România este a 15-a cea mai poluată țară din Europa și locuitorii din București beneficiază de sub 10 metri pătrați de spațiu verde/cap de locuitor, în condițiile în care UE recomandă un minimum de 23 metri pătrați, iar Organizația Mondială a Sănătății are recomandarea de minimum 50 metri pătrați/cap de locuitor!”, spune Emanuela.

Ea mai spune că este ilegal și criminal să lași zeci de mii de oameni fără suficient spațiu verde și indică și care ar fi vinovații pentru această situație în care se află acum comunitatea din jurul Parcului IOR.

„De vină este corupția (modul în care s-au făcut retrocedările), instituțiile de resort slabe (dat fiind că nu au atacat în justiție deciziile de retrocedare și aici nu mă refer doar la căile juridice interne, ci și la CEDO); primăria de sector pentru că nu se consultă cu noi și nu ne reprezintă cu adevărat.

Așteptările mele sunt să înceteze orice tăieri ilegale, să atace în justiție retrocedarea, să nu reprezinte interesele rechinilor imobiliari, ci pe noi, cetățenii; să aibă o viziune pe termen lung, adecvată secolului în care trăim și provocărilor climatice.

Nu mai vrem betonări, vrem peste tot spațiu verde, protejarea IOR-ului și a parcurilor rămase, crearea de noi parcuri (de exemplu în sectorul 3 vrem să fie creată o zonă pietonală, verde, de-a lungul Dâmboviței), vrem protejarea grădinilor din jurul blocurilor; acoperișuri cu spații verzi și cu panouri solare.

Apropo, știați că acoperișurile acoperite cu plante reduc fluxul de căldură asupra clădirilor cu 72%? Or, știm cât de înăbușitoare sunt verile bucureștene și câtă nevoie e de umbră și răcoare! Noi, cetățenii, suntem în sec 21 – așteptăm ca și primăria să trăiască în același secol cu noi!”, spune ea.

„Ca de obicei, în acest oraș, răspunderea este a mafiei retrocedărilor și a rechinilor imobiliari”

Un alt cetățean din Titan și proximitatea Parcului IOR este Florin Dumitrescu, 57 de ani, textier, scriitor, antropolog. Și el își dorește ca zona retrocedată să rămână domeniu public, parc verde, mai ales că aceasta e legată și de istoria lui personală, dar și de cea a Bucureștiului:

„Pe aleile dintre metrou și Potcoavă am învățat să merg pe bicicletă și, mai târziu, mi-am învățat copiii să meargă pe bicicletă, pe role și pe skateboard. În părculețul de vizavi de Potcoavă s-au jucat și și-au făcut prieteni. Această zonă verde care mărginește Bd. Grigorescu a fost de la început cartea de vizită cartierului.

Să nu uităm că pe acolo a fost plimbat președintele Nixon în 1969 și că, din mașina decapotabilă, a putut admira mai ales acea zonă a parcului”, spune Florin Dumitrescu.

Despre ce se întâmplă acum în zona retrocedată, el spune că este un dezastru ecologic. „Acolo cresc copaci vechi, majestuoși, și multe specii de tufe și arbuști care, rămași neîngrijiți, dau impresia de paragină. Nu defrișarea este soluția.

Ca de obicei, în acest oraș, răspunderea este a mafiei retrocedărilor și a rechinilor imobiliari care practică, și de această dată, procedeul degradării asistate. Când ni se spune că o construcție de patrimoniu sau un parc precum Titanul a ajuns „focar de infecție”, e semn că se pune la cale o samavolnicie imobiliară”, atrage atenția Florin.

Așteptările sale de la autorități sunt simple: să protejeze interesul cetățenilor.

„Nu sunt împotriva distracțiilor, dar ele pot fi organizate în afara spațiului verde”

Diana Iepure are 53 de ani și lucrează ca PR și scriitoare. „Capitala României are nevoie de spații verzi, de pământ care să respire. Deși sectorul 3, cel în care locuiesc din 2003, e mai împânzit de verdeață decât altele, în ultimii ani, autoritățile încearcă să facă tot posibilul să nu mai fie așa.

Cea mai dureroasă e problema zonei retrocedate din parcul IOR. Nu-mi pot da seama cum de a fost posibil așa ceva (ilegal, cu siguranță) și nu-mi doresc decât să existe flori, copaci îngrijiți și tot felul de plante rezistente la căldură în IOR. Acum am citit că unii (nu știu cine) vor să scoată bani și dintr-un parc de distracții.

Nu sunt împotriva distracțiilor, dar ele pot fi organizate în afara spațiului verde din centrul unui cartier aglomerat. E pur și simplu revoltător. Oare n-avem destulă poluare fonică în oraș? Există un magazin mare, Parke Lake, chiar în parc!”, spune ea.

În ceea ce privește dar așteptările pe care le are de la autorități pentru a remedia problema, Diana spune că nu prea mai există așa ceva, dar speranța moare ultima.

„Pur și simplu îți vine să urli de neputință, atunci când te trezești cu pavele roșii sub geamurile blocului. Era o bucățică de pământ acolo, cu puțină iarbă, mai era o salcie, care a fost tăiată, bineînțeles. Și, în cazul ăsta, e vorba, bănuiesc, doar de banii scoși din acele pavele și din contractul pentru lucrări.

Ce să mai zic de un enorm parc de distracții, întins pe 11 ha? Corupție, prostie, incultură, nepăsare, lăcomie. Astea sunt cuvintele care ne caracterizează. Uneori am impresia că o merităm.

Nu noi i-am votat pe cei care au falimentat orașul, pe cei care nu văd că Bucureștiul nu mai e măturat și spălat decât în zone „alese”, pe cei care au împânzit străzile cu enorme coșuri de gunoi? Zici că suntem un popor care, atunci când respirăm, scoatem din noi, în loc de CO2, gunoaie”, spune Diana plină de dezamăgire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro