Concert "100% Mozart" pe scena Salii Radio
La împlinirea a 225 de ani de la trecerea în eternitate a lui Wolfgang Amadeus Mozart, Orchestra de Camera Radio, dirijată de Cristian Oroșanu și având-o ca solistă pe pianista Dana Borșan, prezintă miercuri, 23 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio, concertul intitulat ,,100% Mozart”.
Programul concertului cuprinde trei lucrări scrise de Mozart la vârste timpurii și poate fi considerat o evidenţiere a genialităţii creatoare de care a dat dovadă, inclusiv prin maturitatea şi originalitatea acestora. Un exemplu în acest sens este Simfonia nr. 4 KV 19 în Re major, compusă în anul 1765, la doar nouă ani. Lucrarea cuprinde trei părţi – Allegro, Andante, Presto – şi a fost scrisă la Londra, în perioada în care Wolfgang Amadeus îl cunoscuse pe Johann Christian Bach.
Compus 12 ani mai târziu, la Salzburg în anul 1777, Concertul nr. 9 KV 271 în Mi bemol major, Jeune homme, pentru pian şi orchestră și compus din trei părţi – Allegro, Andantino, Rondo-Presto – a intrat în galeria capodoperelor universale și a fost descris de pianistul Alfred Brendel drept „una dintre cele mai mari minuni ale lumii”.
Tot la Salzburg, însă cu trei ani mai devreme, în anul 1774, a fost compusă şi Simfonia nr. 29 KV 201 în La major. Cuprinzând patru părţi – Allegro moderato, Andante, Menuetto – Allegretto şi Allegro con spirito -, aceasta reprezintă unul dintre roadele muzicale ale genialităţii componistice cu care a fost înzestrat Mozart, dar şi ale grijei şi valorilor educative cu care tatăl, Leopold Mozart, şi-a susţinut permanent fiul.
Concertul ,,100% Mozart” poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe http://www.radioromaniacultural.ro/ şi http://www.romania-muzical.ro/”.
Biletele sunt disponibile pe http://www.eventim.ro/”. în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor-şef permanent al Filarmonicii din Braşov, iar colaborarea sa cu Radio România a început înaintea carierei de dirijor, acesta fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio.
Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a avut colaborări deosebite cu ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Române Iaşi, repertoriul său liric cuprinzând peste 35 de titluri.
Pentru activitatea artistică, a fost recompensat în 2005 cu premiul Criticii Muzicale din România.
Numele Danei Borşan apare constant, de peste 40 de ani, pe afişele tuturor filarmonicilor din România şi în programe de concert din străinătate. A susţinut, în 17 ţări (Germania, Franţa, Italia, Irlanda, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, Slovacia, Rusia, Moldova, Bulgaria, China, Ungaria etc.), peste 900 de concerte şi recitaluri, propunând de fiecare dată programe de substanţă, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluţia oricărui pianist.
A cântat pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varşovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Cea mai consecventă şi susţinută prezenţă concertistică a artistei se înscrie în spaţiul german.
Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte pentru pian și orchestră, precum și programe consistente, atractive de recital și de muzică de cameră.
Solistă concertistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, Dana Borşan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit – Integrala Concertelor pentru pian şi orchestră – de W.A. Mozart -, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de opt CD-uri editate de Casa Radio.