Sari direct la conținut

Conflictul dintre socialiștii și popularii din UE amână confirmarea vicepreședinților Comisiei Europene, inclusiv pe cea a Roxanei Mînzatu: „Nu există un acord”

HotNews.ro
Conflictul dintre socialiștii și popularii din UE amână confirmarea vicepreședinților Comisiei Europene, inclusiv pe cea a Roxanei Mînzatu: „Nu există un acord”
Ursula von der Leyen, foto: Philipp von Ditfurth / DPA / Profimedia

Votul din comisiile Parlamentului UE pentru vicepreședinții desemnați ai Comisiei Europene rămâne în continuare amânat, pe fondul disputei dintre cele mai mari grupuri politice europene, scriu Corriere della Sera și agenția italiană Ansa. Nemulțumirile îi vizează în special pe socialista spaniolă Teresa Ribera și pe italianul Raffaele Fitto. Însă de amânarea votului e afectată și Roxana Mînzatu, care s-a confruntat cu propriile critici din partea popularilor europeni pe tema investigației Snoop despre casa din Brașov.

Impasul privind validarea vicepreședinților executivi ai noii Comisii Europene, care au fost audiați marți de comisiile Parlamentului European, continuă.

Nu există deocamdată o evaluare și nici un vot pentru cei șase vicepreședinți propuși ai viitoarei Comisii Europene: italianul Raffaele Fitto (ECR), estoniana Kaja Kallas (Renew), românca Roxana Mînzatu (S&D), francezul Stéphane Séjourné (Renew), spaniola Teresa Ribera (S&D) și finlandeza Henna Virkkunen (PPE).

O întâlnire de miercuri dintre președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și liderii popularilor (PPE), Manfred Weber, socialiștilor (S&D), Iratxe García Pérez, și liberalilor (Renew), Valérie Hayer, s-a încheiat cu un blocaj, deoarece veto-urile încrucișate continuă, scrie Corriere Della Sera.

Exasperarea este atât de mare în tabăra socialistă, nemulțumită de atacurile popularilor la adresa socialistei Ribera, încât aceștia iau în considerare posibilitatea de a nu vota în plen noul colegiu al comisarilor, destrămând astfel majoritatea pro-europeană care a susținut în iulie reînnoirea mandatului lui von der Leyen.

Surse socialiste au explicat, totuși, că „toate canalele de comunicare rămân deschise”. Iar AFP notează că alte surse parlamentare au sugerat că un acord general cu privire la noua echipă în ansamblu este posibil, astfel încât noua Comisie să își poată prelua atribuțiile la începutul lunii decembrie.

De ce sunt nemulțumiți socialiștii

Tensiunile vizibile în timpul audierilor de marți au explodat miercuri. Stânga și centrul, scrie AFP, îl critică pe Manfred Weber, liderul PPE, pentru că a blocat aprobarea socialistei spaniole Teresa Ribera, care a fost nominalizată pentru un portofoliu amplu privind tranziția ecologică și concurența.

Marți seara, audierea lui Ribera a fost bulversată după ce dreapta și extrema-dreaptă au atacat felul în care autoritățile de la Madrid au gestionat intervenția la inundațiile devastatoare din Valencia.

PPE refuză să o avizeze pe Ribera până când aceasta nu va da explicații Parlamentului spaniol în legătură cu rolul său în inundațiile din Valencia. Dar socialiștii au susținut că această amânare vine la cererea popularilor spanioli, care exportă astfel un conflict intern.

Într-un comunicat de presă de miercuri, social-democrații l-au descris pe Manfred Weber drept „iresponsabil” și l-au acuzat că a încălcat acordul istoric dintre „proeuropeni”. Ei au reamintit de asemenea că atât grupul lor, cât și centriștii au susținut, în iulie, reînnoirea mandatului Ursulei von der Leyen (PPE) în fruntea Comisiei Europene, într-o alianță cu dreapta.

Lidera franceză a grupului centrist Renew, Valérie Hayer, a condamnat, de asemenea, blocajul negocierilor într-o declarație de presă făcută miercuri.

Rezultatul audierilor este „luat ostatic de jocuri politice”, a spus ea, făcând apel la toate forțele politice să „revină la masa discuțiilor”. Eurodeputata a „îndemnat-o” pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, să „acționeze” pentru a ieși din această situație.

Critici pentru italianul Raffaele Fitto

Ribera e doar o parte a problemei.

În același timp, socialiștii, liberalii și verzii acuză Comisia Europeană și Partidul Popular European că s-au deplasat prea mult spre dreapta și contestă postul de vicepreședinte atribuit lui Raffaele Fitto, un membru al partidului post-fascist al Giorgiei Meloni și reprezentant al conservatorilor din ECR, grup care nu a votat pentru Ursula von der Leyen.

„Nu-l putem accepta. Ar fi o alegere riscantă pentru viitorul instituțiilor europene”, a declarat Brando Benifei, un important eurodeputat socialist italian.

Această dispută este de asemenea amestecată cu conflictul politic intern din Italia. La Roma, prim-ministra italiană i-a criticat pe politicienii de opoziție din Partidul Democrat, acuzându-i că torpilează șansele lui Fitto la Bruxelles și că astfel afectează poziția țării.

PPE a semnalat că se opune ferm retrogradării lui Fitto la rangul de simplu comisar. Grupul susține că candidatul italian merită funcția de vicepreședinte datorită dimensiunii și importanței Italiei, precum și implicațiilor politice mai largi ale deplasării Comisiei mai la dreapta, scrie Euronews.

În același timp, grupurile de stânga și centru au contestat prezența naționalistului maghiar Oliver Varhelyi, căruia i-a fost atribuit oricum un portofoliu minor, cel al sănătății și bunăstării animalelor. Varhelyi este singurul dintre comisarii „simpli” care are astfel de probleme.

„Ciolacu: De ce aș schimba-o pe doamna Mînzatu?”

De amânarea evaluărilor sunt vizați toți cei șase vicepreședinți desemnați, inclusiv Roxana Mînzatu, care marți, în timpul audierilor, a fost chestionată repetat de doi euroedeputați populari pe tema extinderii fără aviz a casei din Brașov – un caz dezvăluit de ancheta site-ului de investigații Snoop.

Marți seară, Manfred Weber a declarat că „există încă întrebări” legate de proprietatea Roxanei Mînzatu „care necesită clarificare”. „Este important să avem o Comisie liberă de orice alegaţii şi pentru care integritatea nu este pusă sub semnul întrebării niciun moment”, a mai afirmat liderul grupului PPE din PE.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Partidului Popularilor Europeni, Pedro Lopez de Pablo, a explicat pentru HotNews de ce a ridicat PPE semnele de întrebare. „Suntem îngrijorați de un vicepreședinte al Comisiei care va fi urmărit de justiția română pentru lucruri ilegale”, a spus el.

Miercuri seară, premierul Marcelo Ciolacu a spus că negocierile dintre grupuri continuă joi.

„Am înțeles că familiile politice mai au discuție și mâine cu președinta Comisiei. E un demers democratic. E normal în politică să existe și negocieri. De ce aș schimba-o pe doamna Mînzatu? E un profesionist desăvârșit”.

INTERVIURILE HotNews.ro