Consilier al lui Netanyahu, arestat după ce a fost acuzat că a divulgat informații secrete care au blocat un armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor
Autoritățile din Israel investighează o presupusă scurgere de documente clasificate din Fâșia Gaza. Mai multe persoane au fost interogate în acest caz, printre care și Eliezer Feldstein, un purtător de cuvânt care lucrează în cadrul Biroului prim-ministrului Benjamin Netanyahu. Acesta a fost arestat, potrivit CNN.
Cazul a zguduit clasa politică israeliană şi a indignat familiile ostaticilor deţinuţi de Hamas, relatează Reuters, care precizează că detaliile acestuia au fost făcute publice doar sumar, din cauza unei interdicţii de publicare.
Potrivit CNN, ancheta se axează pe acuzații că biroul prim-ministrului a promovat în presa străină afirmația că Hamas plănuia să scoată ostatici din Gaza prin granița egipteană și să creeze diviziuni în societatea israeliană pentru a-l presa pe Netanyahu să încheie un acord de eliberare a ostaticilor și de încetare a focului.
„Ancheta a început după ce au apărut suspiciuni semnificative în cadrul Shin Bet și IDF – inclusiv ca urmare a articolelor apărute în mass-media – că informații secrete și sensibile au fost luate de la IDF și scoase ilegal, stârnind îngrijorări cu privire la prejudicii grave aduse securității naționale și un pericol pentru sursele de informații”, a transmis, duminică, Tribunalul Rishon Lezion.
„Ca urmare, s-ar fi putut produce daune capacității organismelor de apărare de a atinge obiectivul de eliberare a ostaticilor (n.r. deținuți în Gaza]”, a precizat aceeași instanță, care a ridicat interdicția de a numi principalul suspect. Numele altor trei suspecți au rămas nedivulgate, dar instanța a confirmat că aceștia aveau legătură cu instituțiile de apărare israeliene.
Suspectul se numește Eliezer Feldstein. El este purtător de cuvânt care lucrează în cadrul Biroului lui Benjamin Netanyahu, numit de politicienii din opoziție drept consilier al prim-ministrului irsaelian. Acesta a fost anterior purtător de cuvânt al biroului șefului Otzma Yehudit, Itamar Ben Gvir.
Benjamin Netanyahu a negat orice abatere din partea membrilor biroului său şi a declarat sâmbătă, într-un comunicat, că a aflat de scurgere doar prin intermediul mass-media. „Persoana în cauză nu a participat niciodată la discuții legate de securitate”, a transmis biroul premierului israelian.
Acuzații din partea familiilor ostaticilor Hamas
Detalii despre scurgerea de informaţii au fost publicate de ziarul german Bild la 6 septembrie, potrivit ziarului israelian Haaretz, unul dintre mijloacele de informare în masă care au cerut instanţei să ridice interdicţia de publicare, scrie News.ro.
La momentul respectiv, Statele Unite, Qatarul şi Egiptul acţionau ca mediatori în cadrul negocierilor de încetare a focului dintre Israel şi Hamas, care ar fi trebuit să includă un acord privind eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza. Însă discuţiile au eşuat, Israelul şi Hamas învinuindu-se reciproc pentru impas.
Articolul, descris ca o exclusivitate, prezenta o presupusă strategie de negociere a Hamas cu privire la ostatici şi repeta în mare parte comentariile lui Benjamin Netanyahu privind impasul în care se află negocierile.
Articolul a fost publicat la câteva zile după ce şase ostatici israelieni au fost găsiţi morţi într-un tunel din sudul Gazei. Asasinarea lor a provocat manifestaţii masive în Israel şi a indignat familiile ostaticilor, care l-au acuzat pe Benjamin Netanyahu că a compromis negocierile de încetare a focului din motive politice.
Sâmbătă, unele dintre aceste familii s-au alăturat apelului lansat de jurnaliştii israelieni pentru ridicarea ordinului de nepublicare. Interdicția a fost ridicată parțial duminică de Tribunalul Rishon Lezion.