Consilierii la raport
De mai bine de trei luni, de cand a izbucnit scandalul legat de licitatia pentru Piata Garii, nici unul din cei 23 de consilieri locali alesi de sibieni nu a facut nici o declaratie legata de aceasta licitatie, pentru care si-au dat votul.
Mai mult, ei si-au dat votul la unison chiar si pentru marirea pretului acestei lucrari cu 2,2 milioane de euro. Drept pentru care, ZIARUL de Sibiu a incercat sa afle ratiunea consilierilor, atunci cand au votat.
ZIARUL de Sibiu a lansat o solicitare scrisa catre toti consilierii locali prezenti la sedinta din 30 martie 2006, cand au votat in unanimitate proiectul referitor la cresterea pretului pentru reabilitarea Pietei Garii cu 2,2 milioane de euro.
Mai precis, ZIARUL le-a solicitat consilierilor sa precizeze daca, inainte de a vota proiectul, au citit cu atentie raportul atasat acestuia si sa-si argumenteze votul.
In plus, ZIARUL de Sibiu le-a cerut consilierilor sa-si exprime punctul de vedere in ceea ce priveste corectitudinea licitatiei in cauza, avand in vedere aspectele in neregula semnalate si de presa.
Solicitarile ZIARULUI au fost depuse atat la Consiliul Local, cat si la sediile formatiunilor politice pe care alesii sibienilor le reprezinta. In mod intentionat, in adresele trimise catre consilieri nu a fost mentionat nici un termen limita pentru trimiterea raspunsurilor, tocmai pentru a verifica viteza de reactie a consilierilor locali. Solicitarile au fost depuse in data de 4 aprilie 2006.
Reactii
Pana in 8 aprilie, singurii care au raspuns solicitarii ZIARULUI au fost Mihai Cristea (PNL), Livia Sava si Constantin Sovaiala, ambii din PD.
„Desi, cu regret, pentru necesitatea cresterii sumei necesare obiectivului „Modernizare Piata Garii”, am votat in favoarea adoptarii Hotararii Consiliului Local, cu convingerea ca este necesara aceasta crestere, desi, repet, regret aceasta necesitate.
Prin studierea cu atentie a proiectului de hotarare, intocmit de Directia Tehnica a Primariei si avizat favorabil de Comisia de specialitate a Consiliului Municipal, am realizat faptul ca este necesara cresterea sumei alocate pentru ca modernizarea sa poata fi terminata in decurs de 8-10 luni, si nu in minim 27 luni.
Aceasta perioada de peste 2 ani in care Piata Garii ar fi fost santier, ar fi fost mult prea lunga ,cauzand mari neplaceri atat sibienilor, cat si oaspetilor Sibiului care aleg sa intre in Sibiu prin intermediul transportului feroviar.
Nu cunosc amanunte legate de licitatia la care va referiti , iar daca sunt anumite neclaritati este necesar a cere explicatii comisei care a organizat licitatia. In cazul evidentierii unor nelegalitati, de dorit este sesizarea organelor competente de a cere explicatii”, a raspuns Mihai Cristea.
Cei doi consilieri locali ai PD, Livia Sava si Constantin Sovaiala, au raspuns intr-o scrisoare comuna. „Am intrat in posesia ordinii de zi suplimentare care cuprinde si proiectul in discutie inaintea inceperii sedintei ordinare de Consiliu Local din data de 30.03.2006.
Am lecturat in scurtul timp avut la dispozitie toate punctele inscrise pe aceasta ordine de zi. Am fost si suntem de acord cu acest obiectiv de investitii „Modernizare Piata Garii”, necesar nu doar pentru pregatirile anului 2007, ci si pentru comunitatea sibiana.
Contravaloarea investitiilor, in genere, se stabileste de catre institutii specializate in domeniu, sub controlul compartimentului corespunzator din cadrul Primariei.
In acest sens, indicatorii economici propusi spre aprobare sunt verificati si avizati de catre Comisia de specialitate si apoi propusi spre aprobarea Consiliului Local. De asemenea, raportul de specialitate argumenteaza motivele modificarii indicatorilor economici initiali.
Ulterior, toate investitiile executate sunt verificate de catre organele abilitate ale statului in domeniu. In concluzie, noi, consilierii locali ai Partidului Democrat am fost si suntem de acord cu realizarea acestei investitii cu respectarea normelor si legilor in vigoare”, au raspuns cei doi democrati.