Sari direct la conținut

Continuă „epurarea” în armata rusă: Încă un general a fost arestat sub acuzaţia de corupţie

HotNews.ro
Continuă „epurarea” în armata rusă: Încă un general a fost arestat sub acuzaţia de corupţie
Generalul Pavel Popov (dreapta) alături de șeful Statului Major Rus, generalul Valeri Gherasimov, FOTO: Gleb Schelkunov / Kommersant / Profimedia

Generalul-maior Valeri Muminjanov, comandant adjunct al districtului militar Leningrad din Rusia, a fost arestat sub suspiciunea de corupție, a anunțat luni Comitetul de Investigații al Rusiei, care susține că oficialul militar ar fi luat mită peste 20 de milioane de ruble, relatează Reuters.

Potrivit anchetatorilor, generalul-maior Valeri Muminjanov este acuzat că ar fi primit mita pentru a ajuta în schimb mai multe companii să câștige contracte cu Ministerul Apărării pentru furnizarea de uniforme militare.

Arestarea lui Muminjanov e cea mai recentă dintr-o serie de anchete pentru corupție deschise împotriva unor foști și actuali oficiali din Ministerul Apărării de la Moscova, descrisă a fi de fapt o „epurare” a armatei ruse de apropiații fostului ministru Serghei Șoigu.

Începând cu luna aprilie, cel puţin zece responsabili ai Ministerului Apărării şi mai mulţi generali au fost plasaţi în detenţie sau vizaţi în dosare pentru fraudă şi pentru corupţie, la peste doi ani şi jumătate de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Acuzațiile împotriva Valeri Muminjanov

Comitetul rus de Investigații, cel mai puternic organism judiciar din țară, a anunţat luni pe Telegram că Valeri Mumindjanov este acuzat că „a acceptat mită de o amploare deosebit de mare”, infracţiune pasibilă de 15 ani de închisoare.

Mumindjanov este comandantul-adjunct al districtului militar Leningrad, însărcinat cu logistica, şi fost responsabil al Ministerului Apărării, notează și AFP.

Potrivit anchetatorilor, el a primit mită în valoare de peste 20 de milioane de ruble (aproximativ 200.000 de euro) în timpul încheierii de contracte pentru furnizarea de uniforme armatei.

Mumindjanov şi familia sa „deţin numeroase bunuri imobiliare la Moscova şi Voronej, în valoare de peste 120 de milioane de ruble, a căror legalitate este pe cale de a fi verificată”, au adăugat anchetatorii.

Val de arestări la vârful armatei ruse

Anchetele şi arestările ce vizează cadre din armată şi apărare au început în Rusia cu puţin timp înainte de înlocuirea ministrului Serghei Şoigu de către Andrei Belousov, un economist însărcinat cu optimizarea cheltuielilor militare colosale ale Rusiei.

Mai exact, pe 23 aprilie, odată cu arestarea ministrului adjunct Timur Ivanov. La acea vreme, Șoigu era încă ministru, iar analiștii sugerau că anchetarea lui Ivanov, unul dintre cei 12 adjuncți ai lui Șoigu, reprezenta un atac din partea unui „clan” rival care încearcă să dilueze puterea ministrului și să câștige putere și influență.

De la numirea lui Belousov a urmat un val de arestări, printre aceștia fiind oficiali însărcinați cu logistica trupelor din Ucraina și comandantul unei brigăzi despre care Kievul susține că a ucis civili ucraineni la Bucea în primele săptămâni ale războiului.

Kremlinul a dezminţit orice campanie de „epurare”, dând asigurări că este vorba de o operaţiune anticorupţie clasică, sectorul rus al apărării fiind de mai mulţi ani minat de scandaluri.

INTERVIURILE HotNews.ro