Sari direct la conținut

Dosarul „Parcul Patriotic”, folosit pentru epurarea armatei ruse de apropiații lui Șoigu. Încă un înalt ofițer a fost pus sub acuzare pentru corupție

HotNews.ro
Dosarul „Parcul Patriotic”, folosit pentru epurarea armatei ruse de apropiații lui Șoigu. Încă un înalt ofițer a fost pus sub acuzare pentru corupție
Pavel Popov în 2015 Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că a deschis un dosar de fraudă împotriva lui Pavel Popov, fost ministru adjunct al Apărării, ultimul dintr-o serie de cazuri de corupție în care sunt implicați oficiali cu legături cu fostul ministru al Apărării Serghei Șoigu, informează Reuters.

Dosarul lui Popov, care a fost adjunct al lui Șoigu din 2013, este a treia anchetă care vizează un oficial din domeniul apărării în legătură cu construcția unui parc cu tematică militară aproape de Moscova.

„O lovitură pentru Șoigu”

Agenția de presă a statului rus RIA a difuzat o înregistrare cu Popov încătușat și dus la un tribunal din Moscova care urmează să deciză dacă va fi arestat preventiv sau nu.

Din aprilie, mai bine de zece oficiali au fost puși sub acuzare ca urmare a celui mai mare val de scandaluri de corupție care au afectat armata rusă în ultimii ani.

În luna mai, la puțină vreme după primele arestări, președintele Vladimir Putin l-a demis pe Serghei Șoigu din funcția de ministru a Apărării și l-a înlocuit cu economistul Andrei Belousov, ceea ce a fost văzută ca o măsură destinată să asigure o gestionare mai strictă a bugetului Apărării și să elimine risipa și delapidările.

Popov (67 de ani) este absolvent al unei academii militare și a lucrat 17 ani în Ministerul pentru Urgențe. Șoigu, acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost șeful acestui minister în 1991-2012.

Comentatorii politici ruși susțin că ancheta care-l vizează pe Popov este în mod clar legată de o campanie mai largă de stopare a corupției declanșată de Belousov împotriva celor cu legături cu Șoigu.

Jurnalistul Aleksei Venediktov a afirmat că Popov a fost unul dintre „cei mai apropiați” asociați ai lui Șoigu, fiind inițial asistent și apoi adjunct al acestuia la Ministerul Apărării. „Este evident o lovitură pentru Șoigu”, a scris pe Telegram și Tatiana Stanovaia de la Carnegie Russia Eurasia Center.

Val de arestări la vârful armatei ruse

Campania împotriva corupției la nivel înalt a început pe 23 aprilie cu arestarea ministrului adjunct Timur Ivanov. La acea vreme, Șoigu era încă ministru, iar analiștii sugerau că anchetarea lui Ivanov, unul dintre cei 12 adjuncți ai lui Șoigu, reprezenta un atac din partea unui „clan” rival care încearcă să dilueze puterea ministrului și să câștige putere și influență.

De la numirea lui Belousov a urmat un val de arestări, printre aceștia fiind oficiali însărcinați cu logistica trupelor din Ucraina și comandantul unei brigăzi despre care Kievul susține că a ucis civili ucraineni la Bucea în primele săptămâni ale războiului ruso-ucrainean.

Procurorii ruși au precizat, joi, într-un comunicat, că ancheta care-l vizează pe Popov se referă la suspiciuni de fraudă în ce privește construcția unui parc cu tematică militară. „În 2021-2024 Popov, responsabil cu construirea, mentenanța și operarea Parcului Patriotic, s-a îmbogățit pe spezele acestei instituții”, a anunțat Comitetul de Investigații.

Alți doi ofițeri, generalul-maior Vladimir Șesterov și directorul parcului, Viaceslav ahmedov, au fost reținuți la începutul acestei luni sub suspiciuni de fraudă în dosarul Parcului Patriotic. O atracție turistică pe teme de război, parcul din apropierea Moscovei prezintă o colecție vastă de armamet rus și sovietic și oferă vizitatorilor ocazia să se cațere pe tancuri și să ia parte la simulări de luptă.

Anchetatorii susțin că Popov, începând din 2021, a luat materiale de construcție de la parc pentru casa sa de la țară. Mai multe proprietăți deținute de Popov și de membri ai familiei, în valoare de 500 milioane de ruble (aproximativ 5,47 milioane de dolari), au fost puse sub sechestru.

INTERVIURILE HotNews.ro