COP27: Șeful ONU îndeamnă omenirea să evite o „sinucidere colectivă”
Omenirea trebuie „să coopereze sau va pieri”, a avertizat luni secretarul general al ONU Antonio Guterres, la COP27, în Egipt, subliniind că lumea are de ales între „solidaritate” şi „o sinucidere colectivă” în lupta împotriva modificărilor climatice, relatează Reuters și News.ro.
„Suntem pe autostrada către infernul climatic, cu piciorul în continuare pe accelerator”, avertizează Antonio Guterres.
Secretarul general al ONU deplânge faptul că „suntem pe cale să pierdem lupta vieţii noastre”.
Într-o lume profund divizată, el și-a reiterat îndemnul la înfiinţarea unui „pact istoric între economiile dezvoltate şi în curs de dezvoltare, un Pact Solidarităţii Colective”, un pact care „să pună capăt dependenţei de energiile fosile şi construcţiei de centrale pe cărbune”, un pact pentru „o energie abordabilă şi durabilă pentru toţi”.
„It is either a climate solidarity pact – or a collective suicide pact.”
UN Secretary-General Antonio Guterres calls for a „historic pact” between developed and developing countries. He says the US and China have a ‘particular responsibility to make this pact a reality’.#COP27 pic.twitter.com/NS6rLu4Fck
— Sky News (@SkyNews) November 7, 2022
Antonio Guterres consideră că este „inacceptabil, scandalos şi autodistructiv” ca alte crize – şi anume războiul rus din Ucraina – să împingă lupta împotriva modificărilor climatice „în planul doi”.
Secretarul general al ONU cere țărilor lumii să nu mai găsească scuze
„Crizele urgente de azi nu pot fi o scuză pentru o întoarcere în urmă sau greenwashing”, insistă el, cu atât mai mult cu cât numeroase conflicte din lume sunt „legate de haosul climatic”.
„Să nu uităm că războiul împotriva naturii este el însuşi o încălcare masivă a drepturilor omului”, a subliniat Guterres.
În contextul în care populaţia mondială urmează să atingă în mod oficial opt miliarde de locuitori anul acesta, „ce-i vom răspunde noi, atunci când al opt miliardulea bebeluş va fi la vârsta la care ne va întreba: ce aţi făcut pentru lumea noastră şi pentru planeta noastră atunci când aţi avut ocazia?”, a acuzat el.
Seceretarul general al ONU şi-a reiterat apelul la acţiuni mai rapide şi mai ambiţioase și a îndemnat să se facă mai mult în ajutarea ţărilor celor mai vulnerabile să facă faţă „pierderilor şi pagubelor” pe care le-au suferit deja din cauza furtunilor, inundaţiilor, secetelor şi altor evenimente extreme care se multiplică.