Sari direct la conținut

COP28: Oamenii de ştiinţă lansează un proiect de cercetare asupra rolului bazinului Congo în sistemul climatic global

HotNews.ro
Bazinul fluviului Congo şi pădurea sa tropicală, Foto: Jůnek Tomáš / ČTK / Profimedia
Bazinul fluviului Congo şi pădurea sa tropicală, Foto: Jůnek Tomáš / ČTK / Profimedia

Sute de oameni de ştiinţă prezenţi la Dubai la summitul pentru climă COP28 al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au lansat duminică o coaliţie de cercetare menită să corecteze o lacună istorică de informaţii referitoare la bazinul fluviului Congo şi la pădurea sa tropicală, a doua ca mărime din lume, relatează agențiile de presă Reuters și Agerpres.

Grupul ştiinţific pentru bazinul fluviului Congo, susţinut de Reţeaua Naţiunilor Unite pentru soluţii de dezvoltare durabilă, îşi propune să publice în anul 2025 un raport care să ofere cea mai detaliată evaluare ştiinţifică realizată până în prezent referitoare la această zonă.

„Vorbim despre un ecosistem unic, ce susţine sute de milioane de oameni şi, totodată, joacă un rol crucial în reglarea climei de pe Pământ”, a declarat Raphael Tshimanga, co-preşedinte al grupului de experţi şi specialist în domeniul apelor la Universitatea din Kinshasa, în Republica Democrată Congo.

„Actualele noastre cunoştinţe referitoare la funcţionarea ecosistemului bazinului Congo sunt într-adevăr foarte, foarte limitate”, a spus el.

Peste 300 de oameni de ştiinţă vor contribui la raportul Congo

Republica Democrată Congo, unde este situată cea mai mare parte a pădurii bazinului Congo, a înregistrat anul trecut a doua cea mai mare rată de pierdere a suprafeţei împădurite din lume, după Brazilia, potrivit Global Forest Watch.

Această distrugere eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră, contribuind la încălzirea globală, şi conduce la pierderea habitatelor vitale pentru specii de plante şi animale.

Potrivit raportului, peste 10.000 de specii din Amazonia riscă să dispară, documentul subliniind rolul regiunii în sistemul climatic global şi cuantificând totodată cantitatea de carbon pe care o conţine pădurea.

Se preconizează că un număr de peste 300 de oameni de ştiinţă vor contribui la raportul Congo, a precizat Tshimanga. Acesta va include secţiuni referitoare la modul în care bazinul fluviului Congo reglează clima regională, dar şi informaţii despre impactul uman asupra ecosistemului forestier şi modul în care datele ştiinţifice pot fi utilizate pentru a informa politicile guvernamentale, a subliniat specialistul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro