Copii infestati cu plumb – o noua fateta a dilemei ecologice a Chinei
Scandalul recent al copiilor contaminati cu plumb este ultimul dintr-o serie legata de problemele ecologice cu care se confrunta China, tara in care grija pentru mediul inconjurator este adesea sacrificata pe altarul cresterii economice, relateaza AFP.
Cei peste 30 de ani de crestere economia, care au facut din China a treia putere economica mondiala, au plasat-o insa si pe primul loc in clasamentul tarilor poluate, la nivel global.
Numeroase orase sunt acoperite de smog, iar sute de mii de oameni nu mai au acces la apa potabila.
Ploile acide devasteaza o mare parte a tarii iar scandalurile legate de contaminari ecologice nu inceteaza sa apara.
Controlul la nivel local, principala problema
„Principala problema este ca aplicarea legii la nivel local este foarte slaba. Autoritatile dispun de resurse limitate pentru a controla intreprinderile, care scapa cel mai adesea de sanctiuni”, explica Ma Tianjie, membru al Greenpeace China.
In cele mai recente cazuri, inregistrate la jumatatea lunii august, au fost detectate procente anormal de mari de plumb la peste 2.000 de copii care traiesc in apropierea unor turnatorii din Hunan (centru) si Shaanxi (nord). Uzinele au fost inchise iar autoritatile au promis ca vor face lumina in acest caz.
Daca aceste scandaluri au tinut prima pagina a ziarelor, s-ar putea sa nu vedem decat varful icebergului, din cauza vechilor obiceiuri ale autoritatilor locale de a ascunde aceste probleme, potrivit lui Ma.
„Este foarte probabil sa existe foarte multe alte cazuri asemanatoare, care pur si simplu nu au fost facute publice”, adauga el.
Protectia mediului, de la legislatie la aplicare
Cu toate acestea, militantii ecologisti observa semne incurajatoare, precum reglementarile introduse in urma cu sase ani, care impun necesitatea unor studii de impact asupra mediului inainte de orice autorizare a unui proiect industrial.
In plus, de la inceputul anului, China a cerut guvernelor locale sa faca publice in mod regulat principalele informatii legate de mediul inconjurator.
In 2007, un raport al Bancii Mondiale arata ca 750.000 de chinezi mor prematur din cauza problemelor de poluare a aerului si a apei, cifra care a disparut insa din versiunea oficiala.
Militantii ecologisti continua insa sa fie hartuiti de autoritati.
In 2007, Wu Lihong, care a luptat ani de zile impotriva poluarii industriale a unuia dintre principalele lacuri ale Chinei, situat in estul tarii, a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru frauda, acuzatie pe care multi au considerat-o doar un pretext.
„Daca privim din perspectiva istorica, China a facut mult in ultimii cinci ani in ceea ce priveste transparenta protectiei mediului, dar masurile raman inca rudimentare”, crede Ma Jun.