Sari direct la conținut

Copiii de pripas ai Romaniei, cainiti in presa germana

Presa germana are cel putin un cliseu care prinde bine pe piata, cand e vorba de Romania: maidanezii. De data aceasta, n-au fost luati in vizor cainii, ci copiii de pripas din tara.

La „Tema zilei“ de vineri 5 octombrie, Suedwest online (varianta internet a Suedwest Presse) pune in dezbatere „Copiii parasiti din Romania“, punctand inca o data exodul romanilor disperati de saracie.

Luati la ochi

Cum ne vad vecinii din Europa si altii din lume, se pare ca a devenit o tema atat de interesanta, incat si TVR international a introdus revista presei internationala, in noua sa grila de programe. „Romania in vazul lumii“ e noua emisiune, ea anunta o radiografie a societatii, politicii si economiei romanesti, prin prisma presei straine.

Cat de prezenta e insa presa straina la evenimente, cat de obiectiv sunt abordate temele si pe ce informatie se bazeaza autorii? Articolul din Suedwest online , titrat „Macar de la parinti vin bani“, autor Norbert Mappes-Niedick (un autor dealtfel doct, in politica sud-europeana) se reazama scurt pe doua surse.

Cu informatia „de scandal“ din presa romana, referitoare la sinuciderea copilului de 12 ani Stefan Ciurea, din Curtea de Arges, se arunca carligul la inima cititorului german, la mamici si tatici deopotriva.

„Acum nu mai trebuie sa imi trimiti nici bani“ il citeaza Mappes-Niediek pe baiatul care s-a spanzurat, lasand o scrisoare catre mama plecata la lucru in Italia, care l-a lasat singur.

„170.000 de copii din Romania ii impartasesc soarta. 12 copii si-au luat viata in ultimele luni“, continua autorul, trecand la generalizarile necesare punerii temei in context social. Urmeaza apoi rezumatul in cifre, al unui un studiu pe teme de emigratie apartinand sociologului Ovidiu Voicu, de la Fundatia Soros din Bucuresti.

Politici familiale

Cresterea migratiei de munca romanesti este apreciata la 3.000.000 de oameni, care reprezinta 14% din populatia Romaniei. Mappes-Niedick considera ca jumatate, pana la doua treimi, din romanii din emigratie „muncesc oricum ilegal – un statut de neinchipuit pentru copiii cu obligatii scolare.“.

Statistica merge mai departe: cati copii au ramas cu un parinte, cati sunt ingrijiti de matusi si bunici, cati sunt sub protectie sociala, deductia sociologului Voicu (citat din nou de autor) fiind ca „In Romania, nu exista pana in azi, munca sociala eficienta“

Exista insa si o fata buna a medaliei: „Majoritatea parintilor trimit regulat bani“ spune Voicu (din nou in citat german) „cu toate acestea, copiii inclina spre depresiuni si spre consum nefiresc de alcool, adeseori intrand in conflict cu legea“.

Cam atat. Ma bucur sa fi citit in limba lui Goethe despre o tema foarte la ordinea zilei in tara, in care mesajul romanesc cade pe programele de protectie sociala, iar cel nemtesc, la fel.

Pentru a vedea articolul click aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro