Sari direct la conținut

Coreea de Sud analizează trimiterea de militari în Ucraina pentru a monitoriza prezența soldaților nord-coreeni care luptă de partea Rusiei

HotNews.ro
Coreea de Sud analizează trimiterea de militari în Ucraina pentru a monitoriza prezența soldaților nord-coreeni care luptă de partea Rusiei
Soldați sud-coreeni Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

Militarii trimiși în Ucraina ar urma să fie recrutați din unitățile serviciului de informații al armatei, iar ei vor avea misiunea de analiza tacticile de pe câmpul de luptă a soldaților nord-coreeni și să-i interogheze pe cei care vor fi capturați, relatează agenția sud-coreeană Yonhap, citând o sursă anonimă, potrivit The Moscow Times.

Seulul a acuzat vineri că Phenianul a trimis un număr însemnat de trupe să lupte de partea Rusiei în Ucraina. De asemenea, Coreea de Sud a spus că 1.500 de soldați nord-coreeni erau deja prezenți în Rusia unde sunt antrenați înainte să fie trimiși pe front.

Potrivit sursei guvernamentale citate de Yonhap, Coreea de Sud analizează, de asemenea, trimiterea de sprijin militar, inclusiv arme letale, pe lângă sprijinul logistic și umanitar pe care îl furnizează deja Kievului.

Oficialii de la Seul au condamnat marți acțiunile Phenianului și au cerut retragerea imediată a trupelor, avertizând că vor lua „măsuri retaliatorii graduale” în coordonare cu comunitate internațională.

Ministerul sud-coreean al Apărării a afirmat anterior că Moscova ar putea furniza asistență financiară sau tehnologii avansate Coreei de Nord în schimbul sprijinului în război.

Washingtonul și aliații săi și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la furnizarea de arme de către Coreea de Nord Rusiei, arme care sunt folosite pe front.

Ambasadorul SUA la ONU, Robert Wood, a declarat că afirmațiile Coreei de Sud privind planurile Coreei de Nord de a trimite soldați în Ucraina ar marca un pas „periculos și foarte îngrijorător” în relațiile militare ruso-nord-coreene.

De asemenea, Yonhap a relatat marți că un cont Telegram pro-război a postat o fotografie care arată steagurile Rusiei și Coreei de Nord fluturând unul lângă celălalt pe un câmp de luptă ucrainean.

INTERVIURILE HotNews.ro