Sari direct la conținut

CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS Rivalitate doar pe hârtie

HotNews.ro
Carlos Alcaraz, Foto: Meng Dingbo / Xinhua News / Profimedia
Carlos Alcaraz, Foto: Meng Dingbo / Xinhua News / Profimedia

​S-a vorbit mult în centrul de presă de la Paris despre meciul vedetă al sferturilor de pe tabloul masculin de simplu de la Roland Garros. Calcule și variante despre un duel dintre doi rivali ai noii generații din tenis, Carlos Alcaraz (21 de ani) și Stefanos Tsitsipas (25 de ani). Rivali, da, dar doar pe hârtie (6-3, 7-6(3) 6-4 pentru fostul lider ATP).

>> Novak Djokovic face orice pentru aurul olimpic – Decizia radicală luată după retragerea de la Roland Garros 2024

Carlos Alcaraz, fără să fie pus sub presiune în meciurile cu Stefanos Tsitsipas: 6-0 la general

Fără Nole Djokovic, nevoit din păcate să abandoneze din cauza problemelor mari de la genunchi, multe dintre discuțiile din centrul de presă despre sferturile masculine de simplu de la Porte d’Auteuil s-au dus inevitabil către partida în care favoriții trei (Carlos) și nouă (Stefanos) își măsurau forțele.

Afișul era într-adevăr unul care să-ți ia ochii, iar tocmai de aceea a și fost programat în sesiunea de seară de marți.

După primele gameuri, Chatrierul a devenit neîncăpător, în arenă luând loc în cele din urmă și cei care au pierdut mai mult timp la cumpărături. Condiții bune de joc (nu a fost frig, iar acoperișul nu a fost tras pentru că ploaia a luat în sfârșit o pauză la Paris), arenă plină, totul pregătit pentru un blockbuster.

În realitate însă, rivalitatea mult comentată a fost doar pe hârtie.

Singurul moment care le-a dat puțină speranță fanilor că vor avea parte de un nou meci spectaculos și care să se întindă până târziu în noaptea pariziană fiind în setul al doilea, atunci când la 4-2 în favoarea ibericului Stefanos a reușit breakul.

Urale în tribune, iar grecul avea să ridice mâinile cerând energie care să-l ajute să se lupte cu „balaurul” din Murcia.

Spre dezamăgirea multora dintre cei prezenți pe arena centrală de la Paris a fost doar un foc de paie, tiebreakul readucând lucrurile la normal: normalitatea duelului de pe Chatrier a fost aceea că Alcaraz a părut în deplin control în fața unui adversar pe care-l conducea înainte de acest meci cu 5-0.

Carlos s-a folosit din plin de forța backhandului în cross, majoritatea mingilor fiind jucate către reverul elenului (cu o singură mână).

Nu l-a lăsat pe Tsitsipas să aibă timp să schimbe cu forehandul și a pus o presiune constantă pe un backhand cu o singură mână care și-a arătat limitele în condiții de criză.

Tsitsipas a lovit în mare parte din meci de la câțiva metri din spatele liniei de fund și a devenit inofensiv pentru un Carlitos care știe atât să-și agreseze adversarul cu lovituri puternice și precise, dar și să-i rupă ritmul cu sliceuri și mai ales cu scurte impecabil executate.

Tactica nu este una nouă, în istoria tenisului fiind cunoscut un caz celebru în care o rivalitate istorică s-a disputat după aceste coordonate: Rafa trimițând obsesiv mingea către reverul lui Roger.

Alcaraz a jucat perfect tactic, iar senzația a fost aceea că și dacă s-ar fi jucat două zile Tsitsipas nu ar fi avut cum să câștige.

Singurul capitol important la care grecul a fost peste iberic a fost cel al procentajului punctelor câștigate de la fileu.

Dar chiar și aici există o explicație: pus în majoritatea timpului în dificultate de jocul solid al lui Carlos de pe baseline, Stefanos a încercat să schimbe din mers tactica și a venit de 46 de ori la plasă.

A triumfat în 34 de cazuri (74%), în timp ce ibericul a făcut doar 22 de veniri la fileu, în 14 dintre aceste cazuri câștigând și punctul (64%).

În șase meciuri jucate împotriva lui Alcaraz, Tsitsipas nu s-a impus niciodată, ba mai mult a câștigat doar trei seturi.

>> CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS. O legendă a tenisului le dă speranțe românilor în privința viitorului Simonei Halep și oferă două exemple, dar și un avertisment: „Nu va fi ușor”

Semifinale Roland Garros 2024

Casper Ruud (7) vs Alexander Zverev (4) / Alex de Minaur (11)

Carlos Alcaraz (3) vs Jannik Sinner (2)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro