Sari direct la conținut

Corespondenta din Nepal: A doua zi. Intalniri, pregatiri si un atentat in stil nepalez

HotNews.ro

Desi eram atat de obositi dupa schimbarea de fus orar si dupa o lunga lipsa de somn, primul briefing a fost la ora sapte dimineata. Aceasta a doua zi a fost prevazuta ca una pregatitoare pentru parlamentarii din PE, asa ca la fiecare ora am avut programat cate o intalnire, fiecare intr-un alt loc.

Am inceput prima intalnire cu reprezentantii celor mai importante partide politice, printre care cele doua mari partide comuniste, regalistii, partidul minoritatii din Terai, dar si cu partidul de guvernamant. Avand in vedere ca exista o competitie si un razboi real intre majoritatea partidelor, in mod special intre maoisti si restul partidelor, ma asteptam la o intalnire cu dezbateri aprinse si cu acuzatii intre partide. Spre surprinderea mea nu a fost deloc asa. Chiar daca multe partide au pierdut oameni in aceasta campanie electorala (maoistii sustin ca au avut 60 de lideri asasinati), partidele au pus la o parte diferendele si cu mici exceptii au reusit sa ne dea o imagine, care sa ne arate ca Nepalul doreste o democratie adevarata. A fost impresionant cum acesti politicieni au realizat ca disutele lor sunt interne, iar in fata noastra trebuie sa urmareasca acelasi linie de idei, iar faptul ca au si reusit denota o maturitate neasteptata.

Liderii au recunoscut insa ca este probabil sa asistam la niste alegeri tensionate. Fara sa se acuze intre ei ne-au prezentat cazuri de violente, asasinate si rapiri si toti si-au exprimat temerile, ca la aceste alegeri oamenii vor avea de suportat presiuni enorme. Motivul este dat de faptul ca armata, ce se ocupa cu mentinerea ordinii pana acum, s-a retras, iar politia si guvernul au parghii prea slabe ca sa controleze situatia. Maoistii au si recunoscut de altfel ca vor incerca sa controleze cat mai multe sectii de votare, prin Liga Tinerilor Comunisti, dupa spusele lor, tocmai ca electoratul sa poata sa voteze cum doreste.

Dupa experienta cu politicienii locali am avut mai multe intalniri intre observatori. Am inceput cu intalnirea cu toti ambasadorii UE din Nepal, am continuat cu intalnirea cu reprezentantii ONU, cu observatorii din Marea Britanie, Australia, Japonia si America, cu Comisarul Sef de la Comisia Nationala a Drepturilor Omului si cu Seful Comisiei Electorale. Intalnirile au fost intrerupte din cand in cand de pene de curent, aratandu-ne ca nici macar in centrele cele mai moderne nu ai cum sa scapi de dezvoltarea precara a infrastructurii.

Intalnirile ne-au dat si mai multe detalii despre tot ce se intampla in acest moment in Nepal, toti accentuand faptul ca alegerile trebuie sa aiba loc, altfel situatia poate sa devina necontrolabila. Au fost pareri categorice si mai putin categorice, chiar si acuzatii in directia unui partid sau altul, dar cu toti am cazut de acord ca prezenta internationala are un rol cheie in asigurarea alegerilor democratice.

Am incheiat ziua cu intalniri cu societatea civila si cu cei mai importanti jurnalisti locali. La aceste intalniri, deja parerile nu au mai fost la fel de retinute. Unul dintre acesti reprezentanti ne-a explicat felul in care Tinerii Comunisti disturba ordinea electorala. Ni s-a adus la cunostinta ca ieri seara la un meeting electoral au atacat cu arme de foc, foarte probabil omorand oameni chiar si candidati. Spun probabil, pentru ca bilantul acestor ciocniri niciodata nu se afla cu precizie, exista totdeauna mai multe variante in circulatie. Presa a acuzat in mod direct maoistii pentru violentele din ultima vreme, prezentandu-ne mai mult de 40 de cazuri de atentate, rapiri si atacuri in timpul mitingurilor electorale. Dupa spusele lor, bilantul candidatilor omorati in aceasta campanie a ajuns la 59.

Tot la aceasta intalnire am aflat ca nu departe de noi a avut loc un atentat cu bomba, cu putin timp in urma. Numai ca, explozibilul era atat de prost fabricat incat nimeni n-a ajuns la spital dupa acest atentat, bomba ranind doar usor 13 oameni. Dupa intalnire am aflat ca majoritatea atentatelor cu bomba este la fel aici.

Ziua s-a incheiat cu un briefing, a doua zi urmand sa fim trimisi pe teren. Nu pot sa spun ca aceasta ultima sedinta ar fi reusit sa ma linisteasca. A inceput cu un mic training pentru mine si pentru colega mea Neena Gill despre malarie. Am aflat ca in zona Terai exista sanse serioase de a contacta malaria, tocmai de aceea trebuie sa luam trei saptamani medicamente. Peste cateva minute mi s-a adus la cunostinta ca am sa iau acest medicament pe proprie raspundere avand in vedere ca este puternic nerecomandat celor ca mine, cei ce sufera de gastrita. La aceasta veste a sarit imediat un coleg recomandandu-mi ca remediu sigur impotriva malariei gin-tonicul, pentru ca are chinina in compozitie.

Un alt lucru linistitor a fost afirmatia lui Neena care m-a asigurat ca daca filmez sau fotografiez hotelul in care o sa stam de maine, nimeni nu o sa indrazneasca sa ne acuze de turism electoral. Dupa estimarile ei, conform standardelor nepaleze hotelul e de doua stele, iar dupa ale noastre jumatate de stea. Jumatate de stea, adica avem macar un pat unde sa putem dormi. Din acest motiv m-am decis sa plec numai cu rucsacul si cu hainele de observator la Nepalganj maine, lasand toate hainele si bagajele la Katmandu. Am fost informati la briefing despre probabilitatea ridicata de a avea conflicte violente in zona in care mergem, dar nu sunt mari sanse ca nepalezii sa actioneze violent in prezenta noastra. tocmai de aceea este foarte important, ca in cele doua zile sa ne miscam mult pentru a reusi sa ajungem in cat mai multe zone si circumscriptii.

Am auzit ca vom avea parte de o adevarata aventura cu cursa interna de avion, asa ca sunt convins ca o sa am lucruri din ce in ce mai interesante sa transmit. Cu cat primesc mai multe informatii si avertismente cu atat sunt mai nerabdator sa plec. Plecarea e preconizata la 7 dimineata maine, dar probabil ca programarea nu o sa fie respectata. Sigur este ca de maine voi transmite din zona cea mai fierbinte a tarii.

Pe parcursul acestei saptamani, europarlamentarul Magor Csibi va transmite pentru HotNews.ro corespondente din Nepal, acolo unde se organizeaza alegeri generale intr-o atmosfera extrem de tensionata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro