Coronavirus: Un nou studiu realizat la Ischgl arată imunitate de durată în fața SARS-CoV-2 / Imunitatea în masă ar putea fi atinsă mai devreme decât se credea anterior
Un studiu la care au participat rezidenți ai stațiunii de schi Ischgl, locația celui mai grav focar de COVID-19 din Austria, a descoperit că majoritatea acestora și-au păstrat imunitatea în fața coronavirusului timp de cel puțin opt luni după contagiere, relatează Reuters.
Rezultatele studiului oferă mai multe informații despre durata imunității după infectare și sugerează de asemenea că imunitatea în masă ar putea fi atinsă mai devreme decât se credea anterior, potrivit cercetătorilor.
Agenția pentru Sănătate și Siguranță Alimentară din Austria, principala autoritate responsabilă de sănătatea publică în această țară, crede că focarul de la Ischgl care a dus la infectarea a mii de persoane din întreaga Europă, a izbucnit în luna februarie a anului trecut, înainte de depistarea primelor cazuri în restul țării.
Universitatea de Medicină din Innsbruck a realizat un studiu în luna aprilie care a arătat că 42% din populația stațiunii avea anticorpi pentru virus. Un studiu de urmărire realizat în luna noiembrie și publicat joi a descoperit că vasta majoritate a celor care au avut anticorpi în momentul primului studiu și i-au păstrat.
„Anticorpii au putut fi detectați în luna noiembrie în aproape 90% din cei care au fost testați seropozitiv în aprilie”, a afirmat virusologul Dorothee van Laer, unul dintre oamenii de știință care a participat la realizarea cercetării.
Puțin peste 900 de persoane au participat la noul studiu, 801 dintre acestea luând parte și la cel inițial din luna aprilie.
„În pofida unei ușoare scăderi a concentrației de anticorpi putem… spune că imunitatea este relativ stabilă”, a adăugat van Laer.
Universitatea a afirmat că acest studiu este unul dintre cele mai mari realizate până acum și a vizat una dintre cele mai lungi durate de timp, el sugerând de asemenea că imunitatea în masă ar putea fi atinsă mai devreme decât se credea anterior întrucât Ischgl s-a confruntat cu un val mult mai mic al infecțiilor în luna noiembrie comparativ cu alte localități din regiune.
„Se pare că această situație a imunității (populației), aflată undeva între 40% și 50% în noiembrie… chiar a protejat populația de infectare”, a declarat von Laer, adăugând că măsuri precum distanțarea fizică, închiderea barurilor și obligativitatea purtării măștilor erau în vigoare la momentul respectiv.
Citește și: