Sari direct la conținut

Costul falimentelor City Insurance și Euroins a trecut deja de 520 de milioane de euro. Un număr încă uriaș de cereri e în așteptare

HotNews.ro
Costul falimentelor City Insurance și Euroins a trecut deja de 520 de milioane de euro. Un număr încă uriaș de cereri e în așteptare
Accident auto. Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Shutterstock

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit, până la sfârșitul anului trecut, aproximativ 2,6 miliarde de lei (circa 520 de milioane de euro) către foști clienți ori păgubiți ai City Insurance și Euroins, dar alte aproape 200.000 de cereri de plată sunt în așteptare. Falimentul Euroins a fost decis definitiv în instanță marți, 11 februarie, astfel că păgubiții mai au cel mult 90 de zile pentru a mai depune cereri de plată la FGA.

Decizia de deschidere a procedurii de faliment în cazul Euroins a rămas definitivă, la data de 11 februarie 2025, după ce Curtea de Apel a respins apelul formulat de fostul lider RCA, a anunțat marți seara Autoritatea de Supraveghere Financiară. Prin urmare, a început să curgă termenul limită de maxim 90 de zile până la care creditorii de asigurări ai fostului lider RCA mai pot depune cereri de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Termenul limită de depunere a cererilor de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților este 11 mai 2025.

Dacă dreptul de creanță se naște însă ulterior datei de 11 februarie 2025
, termenul de 90 de zile curge de la data la care s-a născut dreptul, conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 213/2015.

Câți păgubiți ai City Insurance și Euroins mai așteaptă bani de la FGA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat anterior, în data de 5 februarie, că cererile de plată înregistrate la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru creditorii City Insurance și Euroins ar putea fi plătite în proporție de 80-85% până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, restul plăților fiind programate să fie efectuate în prima jumătate a anului 2026.

La solicitarea HotNews.ro, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a comunicat vineri, 7 februarie câte cereri de plată mai avea de achitat la sfârșitul anului trecut și ce sume a plătit până acum păgubiților celor două societăți în faliment.

„La data de 31 Decembrie 2024, FGA mai avea de soluționat 32.746 cereri de plată pentru City Insurance, dintr-un total de 264.392 cereri de plată înregistrate pentru această societate. Din cererile rămase de instrumentat, aproximativ 20.000 de cereri aparțin BAAR (n.a Biroul Asigurătorilor Auto), fiind formulate pentru dosare carte verde, iar altele așteaptă în stadiul completare documente sau figurează suspendate la cererea petenților, pentru a depune acte suplimentare”, a comunicat FGA.

Fondul subliniază că „pentru asigurarea protecției sociale a creditorilor de asigurare, BAAR a agreat propunerea formulată de FGA de a soluționa cu prioritate cererile de plată formulate de ceilalți creditori de asigurare, pentru a finaliza procesul de instrumentare al cererilor primite de FGA pentru CITY, într-un termen cât mai scurt”.

În cazul societății Euroins, la data de 31 Decembrie 2024, FGA mai avea de soluționat 166.965 de cereri, dintr-un total de 238.431 cereri de plată înregistrate pentru creditorii de asigurare ai acestui asigurător.

Oficialii FGA au mai precizat că termenul limită de depunere a cererilor de plată pentru societatea Euroins se va împlini după ce hotărârea de deschidere a procedurii de faliment va rămâne definitivă. Ceea ce s-a întâmplat marți.

„Totodată, lichidatorul este implicat într-un număr semnificativ de litigii în instanță. FGA nu este parte în aceste procese, însă ne așteptăm la formularea unor noi cereri de plată, la finalizarea acestor litigii. De asemenea, precizăm că valoarea pretențiilor nu este indicată în toate cererile de plată primite de FGA. Totodată sunt solicitate și accesorii care nu sunt cuantificate”, arată FGA.

Câte cereri de plată estimează FGA că va soluționa în acest an

„Conform celor estimate, până la sfârșitul anului 2025, vor fi soluționate cererile aferente societății City Insurance, precum și parțial, cele aferente societății Euroins primite de către FGA până în decembrie 2024, într-un procent de 90%, cu mențiunea că finalizarea instrumentării acestora va depinde de completarea documentației de către petenți, de comunicarea datelor/documentelor de către lichidatorul judiciar, de soluționarea cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată în care figurează ca parte procesuală, asigurătorul în faliment”, precizează Fondul de Garantare.

Ultimele plăți către păgubiții City Insurance și Euroins, imposibil de estimat / Și păgubiții Astra și Carpatica mai așteaptă bani

FGA a explicat și de ce nu poate estima când va face ultimele plăți către păgubiții City Insurance și Euroins.

„Nu se poate discuta despre o ultimă plată, atâta timp cât pe rolul instanțelor de judecată sunt dosare procesuale nefinalizate, sunt cereri de plată noi care sunt înregistrate la FGA în fiecare lună, o medie de peste 1300/lună. Totodată, se depun, cereri și pentru Astra și Carpatica, fiind atașate hotărâri judecătorești pronunțate relativ recente, care vizează aceste societăți”, au mai precizat oficialii FGA.

Plățile către creditorii City Insurance și Euroins au depășit 1,28 miliarde de lei doar anul trecut

În cursul anului trecut s-au analizat peste 145.000 cereri de plată, ritm de soluționare care se va menține și în acest an, spune FGA.

În total, FGA a efectuat plăți de aproximativ 2,6 miliarde lei pentru creditorii societăților City Insurance și Euroins, din care 1,28 miliarde lei reprezintă plăți aferente anului 2024.

La 31 Decembrie 2024, nivelul provizioanelor constituite pentru obligații potențiale către creditorii de asigurare ai celor două societăți în faliment era în suma de aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Cum au ajuns în faliment City Insurance și Euroins, sub supravegherea ASF

City Insurance și Euroins au fost lideri de piață cu milioane de polițe RCA, iar ambele falimente au avut loc în mandatul fostei conduceri ASF, în frunte cu Nicu Marcu.

ASF a retras în 27 septembrie 2021 autorizația de funcționare a City Insurance, acuzat printre altele că îi lipsesc rezerve de daune de peste 280 milioane de lei necesare pentru plata daunelor avizate și că are întârzieri la plată despăgubirilor de peste 200 de zile. Falimentul acestui asigurător, cu aproape 3 milioane de clienți RCA, a fost decis definitiv în instanță în 20 aprilie 2022.

Un an mai târziu, scenariul s-a repetat cu Euroins, care a rămas fără autorizația de funcționare în 27 martie 2023.

ASF a acuzat că acest asigurător, cu peste 2,7 milioane de polițe RCA active, avea un deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Anul trecut, în plin faliment Euroins, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, arată datele Autorității. Nicu Marcu, fostul președinte ASF, a încasat cei mai mulți bani – 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro). După plecarea din ASF, Nicu Marcu a fost desemnat prorector în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Noua conducere ASF, votată în luna decembrie 2023 în Parlament, a promis că în 2024 nu va acorda nicio primă de performanță angajaților.

INTERVIURILE HotNews.ro