Sari direct la conținut

Noua conducere ASF, în frunte cu Alexandru Petrescu, votată de Parlament / USR: „Cea mai bănoasă sinecură a statului” / AUR: „Inventatorii anului de 16 luni”

HotNews.ro
Vot pe buget si noua conducere ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin
Vot pe buget si noua conducere ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin

Noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în frunte cu Alexandru Petrescu, a fost votată marți seara de Parlament, cu voturile PNL și PSD pentru un mandat de 5 ani. Numirile au fost criticate de USR și AUR, care au reclamat cele „16 salarii nesimțite” care se dau în „cea mai bănoasă sinecură a statului” în timp ce autoritatea a păstorit marile falimente RCA care au dus la creșterea prețurilor.

Ce voturi au primit cei 8 membri ai conducerii ASF

Parlamentul a votat 8 oameni pentru cele 9 posturi din Consiliul ASF pentru mandate de 5 ani, astfel:

  • Alexandru Petrescu a fost votat ca președinte al ASF cu 287 de voturi pentru și 36 de voturi contra.
  • Gabriel Avrămescu a fost votat prim-vicepreședinte ASF cu 288 de voturi pentru și 35 voturi contra
  • Gabriela Horga a fost votată vicepreședinte piață de capital cu 286 voturi pentru și 37 voturi contra
  • Sorin Mititelu a fost votat vicepreședinte asigurări – reasigurări cu 287 voturi pentru și 36 voturi contra
  • Daniel Armeanu a fost votat pentru un nou mandat de vicepreședinte pentru pensii private cu 287 de voturi pentru și 36 de voturi contra
  • Jozsef Birtalan a fost votat pentru un nou mandat de membru neexecutiv cu 287 de voturi pentru și 36 de voturi contra
  • Aura Socol a fost votatăpentru un nou mandat de membru neexecutiv cu 286 de voturi pentru și 37 contra
  • Ovidiu Wlassopol a fost votat pentru un nou mandat de membru neexecutiv cu 287 voturi pentru și 36 de voturi contra.

Noul Consiliu ASF va avea deci 8 membri votați de Parlament, o funcție rămânând vacantă. Andrei Rizoiu, susținut de AUR, nu a întrunit toate voturile necesare în Comisiile de specialitate din Parlament.

Claudiu Năsui, USR: ASF este cea mai bănoasă sinecură a statului român. Știți cine suferă și plătește?

Înainte de exprimarea votului, reprezentanți ai USR, AUR și neafiliați au criticat candidații susținuți de Coaliția PSD-PNL pentru conducerea ASF.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a criticat cele 16 salarii pe care și le dă această autoritate, cu prime de vacanță, de Crăciun, de Ziua ASF și de performanță în ciuda falimentelor RCA majore din ultimii ani.

  • „Practic avem în fața noastră cea mai bănoasă sinecură a statului roman. Cred că nicio altă institutie a statului nu e mai bănoasă decât ASF-ul, cu un set de privilegii care i-ar face și pe președinții de state europene să se uite cu invidie.
  • Oamenii aceștia ar trebui să aibă o misiune foarte importantă și anume reglementarea pietelor financiare, dar ce să vezi, ei nu sunt buni deloc la piețe financiare.”, a declarat Claudiu Năsui.

Acesta a spus că, în cadrul audierilor din Comisiile de specialitate din Parlament, le-a adresat întrebări elementare, la care și studenții din anii I și II de facultate ar ști răspunsul, dar la care candidații ASF nu au știut să răspundă.

Acesta a amintit că 95% dintre angajații autorității au primit primă de performanță în acest an.

  • „Și știți cine suferă și cine plătește? Că nu e doar o problemă că sunt câțiva vulturi care ciugulesc din corpul României. Problema este că fiecare român care circulă cu mașina trebuie să le plătească salariile oamenilor acestora și fiecare român care cotizează la Pilonul II de pensii.
  • În momentul în care vă întrebați de ce a ajuns RCA-ul să coste mai scump în România decât în alte țări din Europa, uitați-vă la falimentele răsunătoare care s-au întâmplat sub nasul oamenilor acestora.”, a spus Năsui.

Antonio Andrușceac, AUR: Cum poți să dai unor oameni, care sunt responsabili de 4 falimente, salarii de 16.000 de euro și 16 salarii?

Critici au fost aduse și din partea AUR, al cărui om susținut pentru funcția de membru neexecutiv în Consiliul ASF nu a obținut suficiente voturi în Comisiile de specialitate din Parlament.

  • „În această seară ne pierdem vremea în timp ce ar trebui să votăm bugetul țării punând alți sinecuriști în locul celor care au păstorit 4 falimente pe bani grei, pe niște salarii nesimțit de mari. Cum poți să dai unor oameni care sunt responsabbili de 4 falimente salarii de 16.000 de euro și 16 salarii? Inventatorii anului de 16 luni.
  • Această instituție trebuia desființată dacă voiați să faceți economie la buget, chiar dacă ei, ce să vezi, se autofinanțează din banii celor pe care ar trebui să-i controleze.
  • Continuați să numiți niște oameni care nu au nici în clin, nici în mânecă cu domeniul acesta.
  • Am fost la dezbateri și nu pot să înțeleg cum nu vă e rușine cu ce candidați ați putut pune, care nici măcar la întrebări elementare nu puteau să răspundă.”, a declarat Antonio Andrușceac, deputat AUR.

Ionel Dancă, neafiliați: Votați noi sinecuri de zeci de mii de euro pe lună pentru clientela dvoastră politică

Și Ionel Dancă, fost deputat PNL, care în prezent este neafiliat, a criticat numirea noii conduceri ASF.

  • „Ceea ce fac acești domni de la PSD-PNL în această țară este o rușine fără margini la adresa tuturor celor care muncesc cinstit și își plătesc taxe și impozite.
  • În loc să desființați și să reorganizați modul de reglementare și supraveghere a piețelor financiare, continuați cu cea mai mare și nesimțită sinecură inventată de stat prin cei care ocupă Consiliul ASF.
  • Votați noi sinecuri de zeci de mii de euro pe lună pentru sinecuriștii și clientela dvoastra politică. Este o rușine.”, a spus Ionel Dancă.

Cine este Alexandru Petrescu, noul președinte ASF

Alexandru Petrescu este în prezent președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) și a fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Dăncilă și ministru al Economiei în Guvernul Ponta.

Totodată, Petrescu a fost director al Poștei Române în perioada în care compania a fost implicată în mai multe scandaluri. În toamna lui 2015, DNA a deschis un dosar penal, în urma unor sesizări făcute de Ministerul Comunicațiilor. De asemenea, la sfârșitul lui 2015, compania a fost sancționată de Consiliul Concurentei cu 7,4 milioane de euro.

Conform CV-ului, Petrescu are dublă cetățenie, română și britanică. Petrescu este licențiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration. La Londra a deținut mai multe poziții de conducere în sistemul financiar-bancar din Regatul Unit. Alexandru Petrescu a deținut si funcția de președinte al Consiliului de Administrație al CFR Călători.

În octombrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Poșta Româna a mai fost implicată într-un scandal, după ce bucureștenii au găsit în cutiile poștale pliante electorale cu mesaje precum: „Klaus Iohannis vrea să iți Taie Pensia!”, Traian Băsescu îl susține și îl votează pe Klaus Iohannis! și ‘Doar Ponta protejează pensiile!’. Poșta Română a reacționat, subliniind că distribuirea acestor pliante s-a făcut în baza unui contract comercial, așa cum a făcut-o și în alte campanii electorale, și că nu o privește conținutul mesajelor livrate.

De asemenea, în noiembrie 2015, Alexandru Petrescu a făcut o gafă uriașă. Propus de Guvernul Ponta pentru a prelua șefia Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), acesta a demisionat înainte ca președintele Iohannis să accepte numirea sa. Președintele nu a semnat numirea lui, iar Guvernul Ponta a căzut.

Contactați atunci de HotNews.ro, reprezentanții Poștei Române au confirmat faptul că Alexandru Petrescu și-a înaintat în data de 30 octombrie demisia din funcția de director general și membru în consiliul de administrație al CNPR. Demisia a fost înaintată către organele de conducere ale CNPR și MSI. Însă, în AGA din 13 noiembrie 2015, membrii CA, de comun acord cu Alexandru Petrescu, au aprobat reconfirmarea acestuia în funcția de director general.

Cât câștigă conducerea ASF

Ce venituri au membrii conducerii ASF, conform ultimelor date afișate pe site-ul instituției și conform ultimelor declarații de avere, din vara anului trecut:

Nicu Marcu, fost președinte al ASF:

  • Salariu – 43.178 lei
  • Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
  • Conform ultimei sale declarații de avere din iunie 2022, Nicu Marcu a încasat din salariu în anul fiscal anterior 748.324 de lei, față de 391.563 din 2020. De asemenea, el avea în cont 190.000 de lei.

Elena Doina Dascălu, prim-vicepreședinte ASF:

  • Salariu – 38.477 lei
  • Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
  • În ultima sa declarație de avere, din vara anului trecut, Dascălu a menționat un venit anual de 713.489 lei din indemnizația de la ASF

Cristian Roșu, vicepreședinte

  • Salariu -33.774 lei
  • Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
  • În ultima sa declarație de avere, din vara anului trecut, Cristian Roșu a trecut un venit anual din indemnizația de la ASF 658.079 lei.

La începutul anului ASF a fost zguduită puternic sub conducerea fostului președinte ASF, Nicu Marcu. După 2 ani de controale și amenzi cuprinse între 34.000 de lei și peste 3,5 milioane de lei date de ASF, piața asigurărilor din România s-a confruntat cu un nou faliment major la Euroins – cel mai mare asigurător RCA cu aproape 2,8 milioane de clienți.

Șefii ASF au fost audiați în Parlament și s-au apărat susținând că, între februarie 2020 și ianuarie 2023, a aplicat acestui asigurător amenzi totale de peste 16 milioane de lei, măsuri considerate prea blande și întârziate față de probleme financiare știute încă de la falimentul City Insurance din 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro